Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Medicii din spitalele Focşani, Panciu şi Dumbrăveni prescriu reţete electronice


   Rețeta clasică a devenit istorie. De la începutul lunii, medicii au voie să prescrie doar rețete electronice. Dacă medicii de famile au început să prescrie acest tip de rețete încă din luna iulie a anului trecut, cei din spitale s-au conformat abia la începutul acestui an.
   Săptămâna trecută, conducerea Spitalului Județean de Urgență Focșani a finalizat procedura de achiziție a logisticii necesare prescrierii de rețete electronice. Medicilor le-au fost cumpărate semnături electronice și imprimante cu laser, pentru ca aceștia să poată prescrie tratament pacienților. Deși în primele zile ale lunii ianuarie au existat anumite probleme privind prescrierea acestui tip de rețete, acestea au fost rezolvate. Atunci, anumiți medici nu puteau valida rețetele în sistem, iar în alte cazuri existau probleme cu citirea codurilor de bare ale rețetelor la farmacii. Problemele s-au rezolvat, iar pacienții își pot lua medicamentele de care au nevoie.
   În prezent, 59 de medici din cadrul spitalului prescriu rețete în sistem electronic. „Au fost achiziționate imprimante laser și semnături electronice pentru medicii din spital. Acum, toți medicii pot prescriere rețete în sistem electronic. La început am avut ceva probleme, deoarece medicii nu erau obițnuiți cu acest tip de prescriere. Acum s-au rezolvat și ei prescriu rețete în sistem electronic”, spune Constantin Mîndrilă, managerul Spitalului Județean de Urgență Focșani.
   Åži la spitalele din Dumbrăveni și Panciu medicii prescriu rețete în sistem electronic. „Ne-am dotat cu logistica necesară de prin luna noiembrie, iar medicii prescriu rețetele în sistem electronic. Au fost la început învățați de către cei care au montat softul cum să competeze rețeta, dar fiind sistemul nou se mai încurcă și ei. Dacă mai avem probleme, sunăm la cei cu firma de soft și ne ajută să le remediem”, spune Nicolai Mărăscu, managerul Spitalului din Panciu.

La spitalele din Vidra și Adjud, medicii dau scrisori medicale
 
   În schimb, la Spitalele din Vidra și Adjud, zilele acestea abia se pun la punct ultimele detalii privind implementarea sistemului, motiv pentru care medicii încă nu prescriu rețete electronice. Aceștia dau pacienților scrisori medicale, pentru ca medicii de familie să le prescrie rețetele în sistem electronic. „Zilele acestea urmează să sosească semnătura electronică. Calculatoare și imprimante cu laser avem câteva, dar trebuie să mai primim câteva de la primărie. Medicii le scriu tratamentul pacienților pe scrisori medicale, iar ei se prezintă la medicii de familie care le prescriu rețetele în sistem electronic. Metoda asta este provizorie, până reușim să ne punem la punct și noi cu toate cele necesare, iar pacienții să nu aibă se duferit”, spune medicul Gheorghe Bercea, managerul Spitalului din Adjud. „Noi am dat comandă de semnătură electronică care trebuie să soseasză săptămâna aceasta. Åžase medici vor prescrie rețete electronice. Momentan aceștia dau scrisori medicale”, spune Mirela Cotea, managerul Spitalului din Vidra.
   Prescrierea rețetei electronice se face pe calculator sau laptop, printarea se realizează cu ajutorul unei imprimante, după care rețeta este validată în sistemul Informatic Unic Integrat al Casei de Asigurări de Sănătate. Dacă nu există o conexiune la internet, rețeta este transmisă offline, dar medicul are obligația să o valideze până la finele lunii în curs. De la medic, pacientul se prezintă cu rețeta la farmacii, unde codul de bare al acestora este validat fie cu un cititor, fie este introdus manual, iar pacientul își primește medicamentele prescrise.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?