Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

VIDEO : Portret de şef de post: Ionică Mardaru, şeful postului de poliţie Boloteşti


   Astăzi vom face cunoștință cu șeful Postului de Poliție Bolotești, agentul șef Ionică Mardaru. Hoții i-au dat bătăi de cap de-a lungul timpului, dar, spune el, a fost cu un pas înaintea lor, așa că mai devreme sau mai târziu tot i-a depistat și deferit justiției. Agentul șef Ionică Mardaru este polițist de 18 ani și nu de puține ori a avut de rezolvat situații dificile. Una dintre acestea a fost în 2007, când a trebuit să prindă un criminal. 
   Monitorul de Vrancea și-a propus să vi-i prezinte, în fiecare joi, pe șefii posturilor de poliție din localitățile județului. Nu ratați edițiile viitoare!
 

   Agentul șef Ionică Mardaru este polițist de mai bine de 18 ani, iar din 2004 este șeful Postului de Poliție din comuna Bolotești. Și-a început cariera de om al legii în anul 1994, la un post de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Covasna. După doi ani, agentul șef Mardaru s-a transferat la IPJ Vrancea, fiind repartizat în comuna Ciorăști, unde a lucrat ca ajutor de șef de post timp de patru ani, iar alți patru a îndeplinit funcția de șef. În anul 2004 a fost transferat la postul de poliție din Bolotești, unde lucrează și astăzi.
   Împreună cu mai tinerii săi colegi, agent principal Costel Chetreanu, agent Alin Coforea, agent Ionuț Bratu, agent Alin Bogdan și agent Marian Sava, șeful de post susține că reușește să țină lucrurile sub control. Chiar dacă ai săi colegi nu au o vechime prea mare, agentul șef Mardaru spune despre aceștia că „au inițiativă” și se bazează pe ei.
   În cele șase sate ale comunei Bolotești, respectiv Bolotești, Putna, Găgești, Vităneștii de sub Măgura, Pietroasa și Ivăncești, trăiesc peste 4.500 de oameni. Unii mai buni, alții mai răi. Cu toate că situația operativă este complexă, infracțiunile fiind de toate genurile, polițiștii nu se plâng. Fiecare zi de muncă începe cu o analiză a situației operative și cu planificarea activităților. Astfel, fiecare dintre ei știe ce are de făcut în ziua respectivă. Dacă apar incidente, polițiștii le soluționează mai întâi pe aceastea, după care își reiau activitățile planificate.

Hoții cu mănuși nu lasă urme

   Într-un clasament al infracțiunilor comise la Bolotești, pe primul loc se situează furturile. Hoții cu mănuși, care nu lasă urme, le dau cele mai mari bătăi de cap, oamenilor legii. Chiar dacă nu îi prind imediat după comiterea faptelor, polițiștii spun că mereu au reușit să pună mâna pe răufăcători și să-i pedepsească așa cum prevede legea. „Timpul a trecut, iar hoții s-au perfecționat. Chiar dacă nu îi prindem chiar atunci când comit faptele, îi prindem mai târziu. Cred că suntem mereu cu un pas înaintea lor. S-au modernizat și ei și în 90% din cazurile de furt, autorii au purtat mănuși. Astfel nu sunt găsite urme la fața locului și sunt mai greu de identificat. Cu toate acestea, avem noi metodele noastre prin care reușim să-i identificăm! Cele mai mari probleme le-am avut în 2010 și 2011. Au fost câteva grupuri care au dat spargere după spargere. Au furat inclusiv de la școala din satul Putna. De obicei fură din casele nelocuite, de unde știu că proprietarii sunt plecați în Italia, iar vecinii sunt în vârstă. Acționează în voie și sustrag tot ce găsesc”, a declarat șeful de post. 
   Un grup de tineri, care a dat spargere după spargere, a fost identificat în anul 2011, după luni de zile de cercetări. Atunci, polițiștii au reușit să recupereze o bună parte din bunurile furate. Ei au furat de la prize montate în pereții caselor, până la calculatoare, calorifere, scule sau tablouri. Astfel de bunuri au fost găsite de polițiști în urma a cinci percheziții efectuate la Bolotești și Èšifești. În imobilele percheziționate, oamenii legii au găsit atunci bunuri furate în valoare totală de peste 40 mii lei. „Åžeful” hoților era chiar un localnic, care în cele din urmă a ajuns în arest. Hoții nu au furat doar din case, ci și de pe câmp, respectiv șpalieri, sârmă, struguri, porumb, iar din păduri copaci.
   Șeful de post, agentul șef Ionică Mardaru ne-a explicat că hoții intră în casele nelocuite prin forțarea ușilor și ferestrelor. El a adăugat că atunci când văd un lacăt pus pe o poartă, știu sigur că acolo nu locuiește nimeni.

Certuri, infracțiuni la regimul circulației și conflicte
 
   Agentul șef Mardaru spune că pe lângă infracțiunile de furt, se mai confruntă și cu mica violență, respectiv amenințări, loviri și altele. Comuna Bolotești este tranzitată de drumul național 2N, iar traficul rutier este destul de aglomerat, mai ales la sfârșit de săptămână. Acest lucru face ca și infracțiunile la regimul rutier să fie destul de multe. Prin urmare, se acționează și pe această linie. „Ne confruntăm cu toată gama de infracțiuni și facem tot posibilul să ținem situația sub control. Părerea mea este că prevenția este mult mai bună decât sancțiunea. Din păcate, unii nu se lasă până când nu sunt sancționați”, a adăugat agentul șef Mardaru.
   Șeful de post spune că atât el cât și colegii săi și-ar dori să facă mult mai multe. „Ne dorim să prindem toți hoții, să recuperăm tot ce s-a furat, dar acest lucru nu este întotdeauna posibil. Atunci când îi înapoiezi omului bunul furat se bucură. Odată cu el, ne bucurăm și noi. Tot timpul i-am sfătuit pe oameni să vină și să ne spună ce probleme au. Una este când știu despre o faptă și alta este când nu știu. Avem o casă în construcție la ieșirea din localitate, pe drumul național. Un hoț care a fost prins ne-a spus că a furat două generatoare, iar această faptă nu fusese reclamată”, a adăugat șeful de post.

A vrut să-și rupă beregata în fața polițiștilor
 
   În cariera sa, șeful de post a avut de anchetat și fapte comise cu violență, care l-au impresionat. Printre acestea se numără și o crima, comisă în anul 2007, când un bărbat și-a ucis vecina, iar apoi s-a sinucis. „În anul 2007 am avut o faptă de omor, care m-a impresionat. Atunci, un bărbat a intrat în casă peste o vecină și a omorât-o. Motivul a fost gelozia. Între cei doi exista o relație, iar atunci, soțul femeii trebuia să vină din Italia. Autorul a reușit să fugă după comiterea faptei. L-am căutat peste tot, prin pădure și prin albia râului Putna. L-am găsit la câteva zile, ascuns în via din spatele casei sale. L-am căutat cu mascații și l-am încercuit. Anterior se tăiase la gât cu un cuțit. L-am somat să se predea. Când a văzut atâția polițiști în jurul lui, a avut o reacție neobișnuită. Tăiat fiind, cel mai probabil cu același cuțit cu care comisese și crima, și-a băgat mâna în gât, vrând să-și smulgă beregata. A fost un moment greu, care m-a marcat. Ambulanța a ajuns foarte repede, dar a fost prea târziu pentru el. Este greu în astfel de situații, dar trebuie să îți faci treaba… Nu este plăcut să mergi la poarta cuiva și să anunți că cineva drag i-a murit într-un accident. Nici nu știi cum să reacționezi în astfel de situații, dar trebuie să te descurci, pentru că nu ai încotro”, a susținut agentul șef Mardaru.
   Chiar dacă meseria pe care o are nu este una tocmai ușoară, polițistul spune că nu-i pare rău că nu a ales altă cale. Și-a dorit de mic să devină apărător al legii și asta vrea să facă în continuare.

În timpul liber se ocupă de casă și familie

   Când nu caută hoți, nu aplanează conflicte și nu verifică șoferii, șeful de post se ocupă de treburile gospodărești. Programul nu-i permite să-și facă planuri pe termen lung. Când poate, se ocupă de casă, grădină și familie.
   El are două fete cu care se mândrește. Una dintre ele este studentă la medicină, momentan aflându-se în Franța, după ce a câștigat o bursă de studiu. Cea mică este elevă în clasa a XII-A la Colegiul Național „Unirea” și vrea să devină procuror.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?