Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

VIDEO: Ce ştiu şefii instituţiilor din Vrancea despre ziua de 24 ianuarie


   Municipiul Focșani este orașul Unirii, iar ziua de 24 ianuarie are o semnificație aparte pentru locuitorii lui. Muzeograful Dumitru Huțanu, de la Muzeul Vrancei, ne-a dat câteva repere necesare celor care vor să cunoască și să înțeleagă istoria.

   La 24 ianuarie 1859, la București, Adunarea Electivă din Å¢ara Românească îl alege pe același domnitor, Alexandru Ioan Cuza, ca domn al Munteniei, ca domn al Principatelor Unite. Evenimentul este crucial în istoria noastră pentru că este primul pas pe care românii l-au făcut în constituirea statului național unitar român. Este primul pas făcut în modernizarea și crearea statului modern român, cu toate trăsăturile de modernitate ale unui stat european.
    Focșaniul a avut o evoluție istorică unică în jurul hotarului dintre cele două părți ale orașului, Focșaniul moldoveni și Focșaniul munteni. La Focșani a existat realmente o conștiință a unității naționale care s-a manifestat puternic la 1848 când, în Piața Munteni, Piața Unirii de astăzi, muntenii și moldoveni au sărbătorit Ziua Constituției și în care au strigat „Trăiască Unirea poporului român”. Focșănenii au văzut în unirea din 24 ianuarie și posibilitatea unificării orașului lor. Conștiința națională era o realitate la Focșani, născută din viața de zi cu zi a focșănenilor, pentru că relațiile matrimoniale, culturale, administrative dintre cele două țări ale orașului au fost foarte strânse.
   Focșănenii s-au implicat în lupta pentru unirea principatelor în perioada 1856 – 1857, când s-a înființat cel mai puternic comitet unionist la Focșani, condus de boierii Stamatinești și Dăscălești. În 1857, cu alegerile pentru Divanul Ad-hoc al Moldovei, de la Focșani a luat drumul Iașiului țăranul pontaș Ion Roată din Cîmpuri și negustorul Gheorghe Dini. Aceștia au fost cei care l-au ales ca deputat în Adunarea electivă a Moldovei pe Mihail Kogălniceanu și, prin semnătura lui, focșănenii și-au pus semnătura pe actul unirii de la 24 ianuarie 1859.

Cuza și Moș Ion Roată s-au întâlnit la Focșani

   La 5 februarie 1859, focșănenii au posibilitatea să își exprime entuziasmul pentru alegerea lui Cuza chiar în fața domnitorului. Atunci a fost prima vizită în orașul Focșani și a fost primit chiar în clădirea unde acum funcționează Muzeul Unirii, unde era pichetul 45 de graniță. S-a ridicat Arcul de Triumf și i s-a făcut cea mai frumoasă primire în drumul de la Iași la București după cum mărturisește chiar domnitorul. Tot atunci are loc și celebra întâlnire între Alexandru Ioan Cuza și Moș Ion Roată.
    Datorită semnificației orașului Focșani ca simbol al unirii dar și poziției sale geografice, la jumătatea distanței dintre Iași și București se hotărăște ca la Focșani să funcționeze Comisia Centrală. Este de fapt primul parlament al Principatelor Unite, a României moderne create la 24 ianuarie. Aici s-a gîndit și elaborat tot suportul legislativ al României moderne.

Focșaniul a fost unificat în 1862

   La 1859, Kogălniceanu discută în Comisia Centrală problema unificării orașului Focșani, iar la 10 iulie 1862, Alexandru Ioan Cuza semnează decretul de unificare a orașului Focșani unde la punctul doi se spune că ambele părți ale orașului Focșani, de o parte și de alta a Milcovului, vor forma în viitor un singur oraș care va fi reședința județului Putna. Până atunci, Focșaniul Moldoveni era reședința județului Putna, iar Focșaniul Munteni era reședința județului Râmnicu Sărat. 

I-am întrebat pe șefii de instituții dacă știu ce se sărbătorește pe data de 24 ianuarie și ce semnificație are pentru ei această zi. Iată răspunsurile:

Prefectul Cătălin Popescu
„24 ianuarie este ziua în care s-a constituit statul unitar român. Ceea ce mă bucură este faptul că sunt vrâncean și, indiferent ce spun unii sau alții, Marea unire s-a făcut la Focșani. Pentru toți cetățenii din acest județ este un moment de mare bucurie și această tendință a noastră de identificare, faptul că nu suntem nici moldoveni, nici munteni, prin această acțiune din 24 ianuarie hrănește această idee că noi suntem puțin diferiți de frații noștri moldoveni și munteni. Ca și semnificație personală particip cu mare plăcere la manifestările prilejuite cu ocazia acestei sărbători, indiferent de poziția pe care am ocupat-o, indiferent că am fost elev, student sau că lucram la alte instituții”.

Subprefectul Cristi Misăilă
„Ziua de 24 ianuarie, pentru mine și pentru toți vrâncenii, este o zi importantă care este așteptată cu mare nerăbdare de fiecare dintre noi știind foarte bine că atunci a avut loc momentul istoric al Unirii celor două principate. Rămâne în sufletul meu ca o zi în care, pentru prima dată, am intrat în casa lui Moș Ion Roată, pe când eram în școala generală. Din acel moment pentru mine a fost marcantă ziua de 24 ianuarie și m-a impresionat de fiecare dată când vedeam manifestările prilejuite de acest eveniment”

Directorul Direcției Generale a Finanțelor Publice, Eugen Ciorici

„24 ianuarie este ziua în care serbăm Mica Unire, ziua în care s-au pus bazele statului național unitar român. Este o zi care ar trebuie serbată prin activități culturale, prin ceremonii aniversare la care să participe instituțiile implicate”.

Directorul APIA, Octavian Vieru 
„Ziua de 24 ianuarie este o zi specială pentru toții vrâncenii. Este ziua unirii celor două Principate Române. Pentru mine este o zi deosebită care ar trebui serbată de către toții cetățenii județului și municipiului Focșani”

Locotenent colonel Daniel Suditu, comandant Batalion 288 Apărare Antiaeriană „Milcov”

„Aniversarea a 154 de ani de la Unirea Principatelor reprezintă pentru militarii focșăneni ai Batalionul 288 Apărare Antiaeriană un moment deopotrivă emoționant și onorant. Sărbătorim cu bucurie momentul măreț de constituire a Statului Român Modern și suntem onorați să reprezentăm continuatorii acelor militari cărora li s-a adresat domnitorul Cuza câteva zile mai târziu la hotar, spunându-le că sunt frați și să se îmbrățișeze”.

Comisar șef Ionel Popescu, inspector șef al IPJ Vrancea
„Ziua de 24 ianuarie înseamnă pentru mine ceea ce înseamnă pentru toți românii, mai ales pentru cei din Moldova. Se împlinesc 154 de ani de la înfăptuirea Unirii. Este o zi importantă la care trebuie să reflectăm cu toții pentru că numai uniți putem fi puternici și putem face față tuturor solicitărilor. Aș vrea să sărbătoresc Unirea și peste 154 de ani”.

Comisar șef Gicu Avasiloaie, șeful Poliției municipiului Focșani
„Ziua de 24 ianuarie marchează scrierea în istorie a Unirii Principatelor Române prin voința cetățenilor provinciilor istorice înfăptuită la 1859. Noi, cei de astăzi, aniversăm 154 de ani de la acest moment istoric”.

Locotenent colonel Flaviu Chiscop, inspector șef al ISU Vrancea
„Ziua de 24 ianuarie este ziua formării Statului Român, Unirea celor două principate, Moldova și Å¢ara Românească. Este o zi importantă pentru noi ca români și o zi importantă pentru cele două foste principate, Moldova și Å¢ara Românească. În postura de acum, după 154 de ani, această zi reprezintă o zi importantă și privind asigurarea măsurilor specifice în situații de urgență la desfășurarea activităților ce marchează ziua de 24 ianuarie”.

Constantin Mîndrilă, managerul Spitalului Județean de Urgență

„Pe 24 ianuarie, și eu, ca orice român, sărbătoresc 154 de ani de la Unirea Principatelor Române când cele două Å¢ări românești, Moldova și Å¢ara Românească, s-au unit sub același domnitor: Alexandru Ioan Cuza. Sunt mândru că sunt focșănean, pentru că orașul nostru este cunoscut drept orașul Unirii și este un reper în istoria României. La fel ca în anii precedenți voi participa la evenimentele organizate cu ocazia Unirii Principatelor”

Mihai Copaci, președintele – director general al CAS Vrancea
„24 ianuarie este o zi importantă pentru mine, mai ales că Focșaniul este reprezentativ pentru această zi. Aici este locul unde s-a cântat pentru prima dată Hora Unirii, fiind practic orașul unirii. De asemenea, în istorie se vorbește că la un moment dat Focșaniul trebuia să devină capitala celor două principate, ceea ce denotă importanța acestui oraș. Mă bucur că trăiesc în acest oraș, mă mândresc că sunt vrâncean și mă bucur că încă se sărbătorește această zi de 24 ianuarie, care este foarte importantă în istoria poporului nostru”

Cătălin Graur – directorul executiv al DSP Vrancea
„Anul acesta se împlinesc 154 de ani de la Mica Unire a lui Alexandru Ioan Cuza, când Moldova s-a unit cu Å¢ara Românească. Focșaniul a avut un rol decisiv în această unire, dar și Vrancea, prin participarea lui Moș Ion Roată. Voi participa la evenimentele care vor fi organizate cu ocazia acestei zile, ca în fiecare an”

Vitalie Bețișor – managerul Serviciului de Ambulanță Județean
„Pe 24 ianuarie se împlinesc 154 de ani de la Unirea Principatelor Române, când Å¢ara Românească s-a unit cu Moldova sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Deși m-am născut în Republica Moldova, locuiesc în orașul Unirii Focșani și mă mândresc cu asta. Cu siguranță că voi participa la manifestările care vor avea loc cu ocazia acestei zile importante din istoria românilor”

Vasilica Zaharia, inspector general al ISJ Vrancea
„24 ianuarie este ziua când cele două principate s-au unit, ziua care marchează un mare eveniment pentru noi toți, care activăm în Focșani, ziua în care ne amintim de momentele în care o mână de oameni au pus suflet și au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Române. În fiecare școală vor avea loc activități care să marcheze evenimentul sărbătorit în 24 ianuarie și în mod deosebit școlile, care au nume legat de 24 ianuarie cum ar fi Colegiul Național „A I Cuza”, Colegiul Național „Unirea”, Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu”, dar în același timp elevi din toate liceele județului vor participa la Focșani, în Piața Unirii, la evenimentul care se va desfășura și care, eu cred că înseamnă mai mult decât o lecție de istorie”

Daniela Nicolaș, directorul DGASPC Vrancea
„Pe 24 ianuarie se împlinesc 154 de ani de la Unirea Principatelor Române, prin unirea Moldovei cu Muntenia sub domnia lui Cuza. Cu ocazia acestei zile doresc o viață mai bună pentru copiii noștri. Această țară atât de încercată de griji și de nevoi pare să fi uitat de fiii ei și de nădejdea lor. Să ne unim în cuget și-n simțire și nu în ultimul rând, să reconsolidăm principiul de solidaritate a noastră, a tuturor”.

Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii Vrancea

„Unirea Principatelor Române, Moldova și Å¢ara Românească, cunoscută ca Mica Unire, înfaptuită la 24 ianuarie 1859, reprezintă primul pas pe calea înfăptuirii statului național român unitar. 24 Ianuarie reprezintă pentru toți românii o zi în care aniversam faptul că am devenit o națiune unită, demnă și recunoscută în Europa”.

Mioara Lazăr, director interimar AJOFM Vrancea
„Cu ocazia împlinirii a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române, împărtășesc mândria unui vis devenit realitate și recunoștința pentru poporul român care a facut posibil acest act măreț. Sunt bucuroasă și mândră că aparțin acestui popor și acestei țări, căreia îi doresc înțelepciune, voință, curaj și dăruire pentru făurirea unui viitor demn!”

Primarul Decebal Bacinschi
„Ziua de 24 ianuarie este un moment însemnat în istoria poporului român și mai ales pentru focșăneni: Unirea Principatelor Române. De altfel, Focșaniul este denumit și  „Orașul Micii Uniri”, pentru că a avut un rol important pentru desăvârșirea Unirii. Pe aici trecea hotarul dintre cele două țări, Moldova și Muntenia. Important este că în acei ani, în cele două principate a fost posibil să fie aceeași viziune și să se aleagă același domnitor, fapt care a însemnat, de fapt, unirea celor două țări”.

Viceprimarul Tudorel Trofin
„Sunt mândru că sunt focșănean. Este normal ca noi să prețuim însemnătatea istorică a acestui eveniment, Mica Unire între Moldova și Å¢ara Românească. Focșaniul mai este cunoscut și ca orașul Unirii, întrucât aici era granița dintre cele două principate. Înaintașii noștri au fost suficient de deștepți încât să aleagă același domnitor în ambele principate, care a desăvârșit Unirea. Cu siguranță voi participa la manifestările dedicate zilei de 24 ianuarie, din Piața Unirii”.

Viceprimarul Gabriel Necula
„Este un moment de referință pentru România. Este o îndeplinire a dorințelor multor generații, începând din antichitate, până la momentul Unirii. Este un moment de cotitură în istoria României, care pe viitor a dus la făurirea a ceea ce reprezintă azi România în Europa și în lume.”

Consilieri locali

Radu Nițu (USL)
„Este o zi însemnată, când sărbătorim unirea realizată de Alexandru Ioan Cuza, un moment important pentru unitatea poporului român. Este o zi importantă, o zi de mare bucurie pentru noi, focșănenii. Focșaniul și județul Putna, cum se numea la acea vreme, au avut un rol ijmportant în desăvârșirea Unirii. Atunci s-au creat premisele Marii Uniri a poporului român din anul 1918. Ca cetățean, totdeauna am participat la acțiunile organizate de 24 ianuarie. Voi fi prezent și joi în Piața Unirii din Focșani, împreună cu cetățeni din cartierul Mândrești, care este zona mea de acțiune ca și consilier local”.  

Lilian Ilie (APV)
„Åžtim cu toții că pe 24 ianuarie se sărbătorește Unirea celor două provincii românești, Moldova și Å¢ara Românească. Este un eveniment foarte important, mai ales pentru noi, cei care locuim în Focșani, orașul Micii Uniri. Mă bucur că m-am născut aici, este un oraș plin de istorie. Aici era hotarul care despărțea Focșanii Munteni de Focșanii Moldoveni. Momentul 24 ianuarie este un prim pas spre Marea Unire din 1918”. 

Aurel Bâcu (PP-DD)
„Pe 24 ianuarie 1859 a avut loc Mica Unire realizată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care a dat semnalul unității neamului. Cuza a fost cel care a făcut primele reforme pentru statul român. Pentru mine este un moment de sărbătoare și de aducere aminte a unor oameni de stat care au făcut reforme adevărate pentru România. Focșaniul a avut un rol important în Mica Unire, aici funcționând Adunarea Constituantă”.

Judecătoarea Mariana Croitoru, vicepreședintele Tribunalului Vrancea
„Am apreciat felul în care la vremea respectivă, și nu erau vremuri deloc ușoare, românii s-au unit, au renunțat la anumite portofolii, pentru ca unirea să fie înfăptuită sub un singur personaj, respectiv Alexandru Ioan Cuza. S-a renunțat atunci la orgolii pentru ca provinciile să militeze sub același ideal. Sunt 154 de ani de atunci și imi doresc ca în cărțile de istorie, fie ele de școală primară, gimnaziu sau liceu, să se respecte adevărul care să fie redat total în lecții și nu sintetizat. Vreau ca ziua unirii să aibă o semnificație în primul rând legată de ideea identității naționale. Suntem într-un spațiu european, dar asta nu înseamnă să abandonăm valorile. Fiecare stat membru trebuie să-și păstreze independența pe partea de valori naționale. Aș dori ca ziua acesata să fie trăită cu sentimentul creștinesc. Dumnezeu ne îndeamnă la unire și unirea însemnă iubire de semeni. Îmi doresc ca școala și instituțiile de cultură să se manifeste vizibil în acest sens. Îmi doresc ca român, ca în ceea ce privește istoria și personalitățile, partea acesta să fie bine redactată în manualele școlare, nu superficial de diferite organisme care se schimbă de la o zi la alta”.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?