Facturile la căldură pentru luna decembrie au ajuns în aceste zile în căsuțele poștale ale abonaților ENET din Focșani.
Pentru un apartament de două camere, de 53 de metri pătrați, din cartierul Bahne, de pe Strada Pictor Grigorescu, proprietarul trebuie să plătească 239 lei pentru căldura din calorifere din luna decembrie. În acest caz apartamentul este neizolat, nu există repartitoare, iar în scară sunt doar două locuințe debranșate de la sistemul centralizat de încălzire.
La un apartament de trei camere din cartierul Sud, factura lunii decembrie este de 278 lei, în timp ce în noiembrie valoarea facturii a fost de 120 lei. În acest caz, apartamentul este izolat termic și toți locatarii sunt branșați la ENET. Comparativ, la un apartament de trei camere, de 50 de metri pătrați din zona centrală a municipiului, de pe Bulevardul Unirii, unde repartitoarele au fost închise, proprietarul a primit o factură de 70 lei pentru căldura lunii decembrie. Apartamentul este izolat termic și are tâmplărie din termopan. Cu toate acestea, proprietarul este nemulțumit că deși are căldura oprită în toată casa tot trebuie să plătească ceva. „Sunt un cetățean corect și onest, plătesc atunci când consum. Dar eu nu am căldură, am caloriferele închise, pentru că stau puțin pe acasă. Apa caldă e călie, trebuie să consumi o cadă plină ca să fie apa caldă. Cred că nu este normal să nu consumi și totuși să plătești”, ne-a mărturisit Ioana Vurloi.
Mulți focșăneni primesc și ajutor de căldură, așa încât au de plătit mai puțin și sunt mulțumiți de raportul preț-căldură. „Am plătit 134 de lei, factura pentru luna decembrie, pentru un apartament de două camere, de 34 de metri pătrați. Nu este un preț mare. Noi suntem două persoane și suntem foarte mulțumiți de căldură. Este cald în casă și nici nu plătim așa de mult. Avem apartamentul izolat peste tot. Vecina mea nu este la fel de mulțumită. Nu are apartamentul izolat, este debranșată de la ENET, are centrală, dar este și mai frig la ea, nu are căldură, plătește și mai mult. În fiecare iarnă plătește cam 300 de lei pe lună”, ne-a spus Sanda Buric, pensionară, din Focșani, care tocmai își plătise factura la unul dintre ghișeele ENET.
Comparativ cu luna decembrie 2011, sumele pe care trebuie să le plătească cetățenii sunt mai mici, întrucât prețul gigacaloriei a scăzut la 190 de lei, față de 285 lei, cât a fost iarna trecută. De asemenea, nici temperaturile nu au fost atât de scăzute ca anul trecut și, în consecință, consumul a fost mai redus. „Facturile sunt mai mici, cetățenii vor plăti mai puțin ca anul trecut. Åi gigacaloria a fost mai scăzută, nici iarna nu a fost așa de grea. Un alt factor care a contribuit la o factură mică este izolarea termică a apartamentului”, ne-a declarat Violeta Balica, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari din Focșani.
În ianuarie vom plăti mai mult la încălzire
Ion Vlase, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari din Vrancea, a centralizat date de la mai multe asociații de proprietari, din zona centrală, dar și de la Gară și din Sud, și a ajuns la concluzia că, în decembrie, prețul mediu la căldură a fost de 5,7 lei/metru pătrat. În medie, pentru un apartament de două camere, factura a ajuns la 285 de lei, iar pentru trei camere la 342 lei.
Comparativ, în luna noiembrie, când consumul a fost mai redus, focșănenii au plătit în medie 2,9 lei/metru pătrat, respectiv 145 de lei pentru un apartament de două camere (50 de metri pătrați) și 174 lei pentru trei camere (60 metri pătrați).
Ion Vlase a realizat și o previziune pentru factura lunii ianuarie. „În condițiile în care în ianuarie gigacaloria a crescut la 240 de lei, iar consumul ar fi același ca în decembrie, am calculat că prețul mediu ar fi de 7,7 lei/mp. Pentru un apartament de două camere s-ar plăti 385 de lei, iar pentru un apartament de trei camere 462 lei. În general, lumea este mulțumită de agentul termic care se furnizează”, ne-a declarat Ion Vlase. Factura lunii ianuarie va crește din cel puțin două motive: mărirea prețului gigacaloriei la 240 de lei și creșterea consumului.
Facturi mai mari au venit acolo unde blocul nu este anvelopat termic, nu sunt înlocuite instalațiile și tâmplăria este veche, condiții în care pierderile sunt mai mari.
Åi în cazul în care majoritatea locatarilor dintr-o scară sunt debranșați de la sistemul centralizat de încălzire, puținii care au mai rămas legați de ENET – în unele cazuri, una-două persoane, plătesc facturi mult mai mari decât în mod obișnuit, când s-ar fi împărțit consumul la 20 de apartamente, de pildă.
„Cei rău-platnici nu achită nici dacă factura e mai mică”
Indiferent de valoarea facturilor, oamenii nu prea iau cu asalt ghișeele ENET pentru a plăti. „Cei care sunt bun-platnici vin în fiecare lună și plătesc. Aceștia se bucură că le mai rămân ceva bani, factura fiind mai mică. Cei care sunt rău-platnici nu plătesc nici dacă trebuie să dea mai puțin. Încasăm mai mult de la individual decât de la asociații, pentru că de multe ori administratorul este un intermediar care mai mult întârzie plata facturilor. Avem și încasatori mobili, care merg pe teren și încearcă să mai recupereze din debite, dar ajung și la persoanele în vârstă, care sunt singure și nu se pot deplasa până la sediul nostru”, ne-a spus Cristina Gavrilă, purtătorul de cuvânt al SC ENET SA.
Pentru lunile noiembrie și decembrie, focșănenii au plătit 190 lei/gigacalorie, potrivit unei hotărâri de Consiliu Local adoptată pe 15 noiembrie 2012. Începând cu 1 ianuarie 2013, prețul pentru o gigacalorie plătită de populație revine la 240 lei, așa cum a fost stabilit de Consiliul Local Focșani printr-o hotărâre anterioară, tot din luna noiembrie. Acest preț este valabil pentru lunile ianuarie, februarie și martie.
În prezent, dintr-un număr total de 27.000 de unități locative, câte sunt în Focșani, 17.000 sunt abonate la sistemul centralizat de încălzire.