Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Actorul Michael J. Fox promite o finanţare de 100.000 de lire pentu o aplicaţie de monitorizare a simptomelor bolii Parkinson


Actorul Michael J. Fox promite o donație de peste 100.000 de lire pentru finanțarea unei aplicații destinate monitorizării simptomelor bolii Parkinson, realizată de un cercetător britanic, informează luni Press Association. Diagnosticat cu debut de Parkinson în 1991, eroul filmului ”Back to the Future” (1985) a fondat în 2000 ”The Michael J Fox Foundation for Parkinson’s” (MJFF), organizație nonprofit care a sponsorizat până în prezent cu fonduri de peste 750 de milioane de dolari cercetările în domeniul tratamentului acestei boli degenerative. Fundația creată de Fox a acordat unui cercetător de la University of London finanțarea necesară dezvoltării unei aplicații.
Profesorul George Roussos, de la Birkbeck’s School of Business, Economics and Informatics, a dezvoltat în 2013 o aplicație pentru smartphone și alte dispozitive inteligente care permite înregistrarea simptomelor motorii ale persoanelor diagnosticate cu Parkinson: tremurul muscular, rigiditate, instabilitate posturală. Aplicația a fost creată pentru a fi folosită de pacienți la domiciliu, permițându-le să-și înregistreze propriile mișcări, cum ar fi atingerea ecranului telefonului pentru evaluarea vitezei reflexelor sau plasarea telefonului pe genunchi pentru a măsura tremurul. Datele înregistrate de senzorii telefonului sunt apoi folosite pentru estimarea severității simptomelor pe baza Scalei Unificate de Evaluare a Bolii Parkinson (UPDRS).
Finanțarea primită din partea fundației patronată de actor îi va permite profesorului Roussos să dezvolte o serie de instrumente pentru analiza datelor stocate în cloud, pe care apoi cercetătorii le vor folosi pentru evaluări clinice. Aplicația este în prezent în faza de test la University College London Hospitals, iar extensia cu instrumentele de analiză va fi pusă gratuit la dispoziția comunității științifice pentru a sprijini cercetarea în domeniul dezvoltării de terapii și teste clinice. George Roussos spune că monitorizarea unui pacient cu Parkinson necesită testarea foarte frecventă a simptomelor motorii, care pot fi afectate de dietă și exerciții fizice, precum și de interacțiunile sociale.
Aplicația permite pacienților să strângă datele de care au nevoie cercetătorii și să contribuie la progresul cercetării în acest domeniu, spune profesorul. ”Setul de instrumente ne va ajuta să efectuăm măsurători clinice care pot duce la identificarea timpurie a problemelor precum efectele adverse ale medicației și crearea de profiluri individualizate ale pacienților care să permită evaluări personalizate”, a adăugat cercetătorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?