Președintele PNL, Crin Antonescu, a prezentat marți principiile convenite la nivelul USL pentru revizuirea Constituției, între acestea regăsindu-se delimitarea atribuțiilor șefului statului, Parlamentul bicameral, dar și re-ferendumul în colegiile din care provin traseiștii din Parlament.
„În primul rând, vedem Constituția nu doar așa, cum s-a întâmplat în trecut, prin prisma forței, suveranității și intereselor statului. Vedem Constituția în primul rând prin prisma drepturilor, libertăților, intereselor cetățeanului. Cetățeanul este primordial în raport cu statul, pentru că statul este expresia instituțională a voinței cetățenilor în fața unui contract, care este Constituția”, a susținut Antonescu, precizând că demersul USL are în vedere întărirea drepturilor și libertăților fundamentale legate de persoane și de proprietate.
Liderul PNL a insistat asupra necesității delimitării clare a atribuțiilor șefului statului, astfel încât acesta să devină cu adevărat un arbitru. „Nu dorim, atunci când vorbim de redefinirea, sau mai bine spus, clarificarea atribuțiilor și rolului prezidențial, nu dorim să facem altceva decât ceea ce am reclamat și unii și alții în toți acești ani față de președintele actual”, a afirmat Antonescu.
El a mai afirmat că unui președinte cu „maximă legitimitate această legitimitate i se dă pentru reprezentarea tuturor românilor, pentru a putea fi mediator, arbitru și reprezentant al tuturor în eventualele momente de criză”. Liderul PNL a mai susținut că șeful statului nu mai are de ce să interfereze în zona Executivului sau a Legislativului, menționând că acesta nu are nevoie de mai multă putere, ci de mai multă autoritate și prestigiu.
De asemenea, Antonescu a susținut la revizuirea Constituției va trebui precizat clar faptul că șeful statului trebuie să nominalizeze premierul propus de o majoritate parlamentară, fie că este vorba de un partid sau de o coaliție, în persoana celui propus. Mai mult, președintele PNL a afirmat că participarea la reuniunile europene din partea României va fi asigurată de premier, „președintele rămânând titularul politicii externe, comandantul forțelor armate, reprezentantul statului român în relațiile internaționale”. „Cu alte cuvinte, autoritatea președintelui ține de structurile statale suprapartizane, autoritatea prim-ministrului sub controlul Guvernului deținând toate celelalte pârghii ale puterii executive așa cum e firesc”, a mai afirmat Antonescu.
Totodată, liderul PNL a afirmat că eventuala angajare a răspunderii Guvernului în Parlament se va poate face o singură dată într-o sesiune parlamentară. El a mai menționat că USL optează pentru un Parlament restrâns numeric, dar cu un sistem bicameral, unde atribuțiile celor două camere să fie distincte, precum și modul de alegere membrilor acestor foruri.
În cazul traseismului parlamentar, Antonescu a avansat ideea organizării unui referendum la nivelul colegiului în care parlamentarul în funcție a candidat prin care să i se retragă mandatul celui care a părăsit partidul. De asemenea, el a menționat că revizuirea Constituției va privi inclusiv reforma administrativă, înființarea regiunilor și descentralizarea administrativă.