Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE cu directorul ENET: De ce apa caldă curge la robinet… rece


   „Apa caldă ajunge la robinet după 15 minute!!!!”.
   „E bine dacă ajunge apa caldă după 15 minute. La un apartament tot de două camere de lângă Åžcoala nr. 10 apa caldă o dă numai seara. Åži după vreo 15-20 de minute de ținut apa să curgă încontinuu. Până ce vine caldă durează. După 9 dimineața nu ai nici o șansă la apă caldă (aștepți până seara). Dimineața câteodată vreo jumate de oră și gata, bagă pe apă rece”.
„Noi vrem când dăm drumul la apa caldă să curgă după câteva secunde apă fierbinte. Åži să fie toată ziua apă fierbinte, nu numai seara, când vor ei să dea… noi plătim apa rece care curge pe robinet tot ca apă caldă… nu e corect zic eu…”.
   Acestea sunt doar trei comentarii, sugestive, cu nemulțumirile focșănenilor legate de unul dintre lucrurile care îi dor cel mai tare: apa caldă, cu care se spală. Unul dintre lucrurile indispen¬ ssabile într-o societate civilizată, apa caldă este o dorință firească a multor focșăneni, care se plâng că plătesc apă rece la preț de apă caldă.  

   
    Directorul SC ENET SA, Mariean Vișan, ne-a vorbit despre cauzele acestui fenomen: lipsa consumului, distanța față de punctul termic, proiectarea inițială deficitară a rețelelor, dar și despre soluții: recircularea apei calde.
   

Reporter: Mulți focșăneni sunt nemulțumiți că primesc apă rece în loc de apă caldă și așteaptă foarte mult până apa devine caldă. Care sunt cauzele acestei situații?
Mariean Vișan: Una dintre cauze este lipsa consumului. De exemplu, dacă cineva se spală dimineață, apoi oprește apa și nu îi mai dă drumul sau când îi dă drumul constată că este rece, și iar o închide. Toată această apă, care ajunge la robinetul fiecăruia, de la punctul termic la consumator, stagnează pe coloană și se răcește, până la 10, 15 grade, depinde de cât de mult stă. Depinde și cum este po¬ ziționat apartamentul față de punctul termic. Dacă este mai aproape vine mai repede apa caldă, dacă e mai departe vine mai târziu, pentru că toată această apă rece care stagnează pe conductă trebuie golită undeva.

R.: Cetățenii nu se plângeau că nu au apă caldă în urmă cu câțiva ani. De ce această problemă a apărut relativ recent, în ultimii ani?
M. V.: Înainte se consuma mult apă caldă, acum nu se mai consumă. În urmă cu câțiva ani, toți erau abonați la ENET și consumul era mai mare. Acum, mulți și-au montat centrale și s-au debranșat și, implicit, a scăzut și consumul de apă caldă furnizată prin sistemul centralizat. Apa rece care rămâne pe conducte trebuie drenată, consumată. Cu cât au rămas mai puțini într-o scară, de exemplu, cu atât trebuie să consume mai multă apă răcită și, deci, să aștepte mai mult. Dacă într-un bloc au rămas doi-trei, și văd că curge apă rece, o închid repede, să nu consume și să plătească. Acea apă rece de pe conducte nu o mai poate încălzi nimeni, trebuie să o elimini.

Apa caldă trebuie să aibă la robinet 50 de grade

R.: Unii consumatori acuză că se fac „aranjamente” în punctele termice și se mai închid vanele de căldură, pentru a se face economie la gaz…
M. V.: În punctele termice nu există gaz. Gazul există doar la centrală. Se încălzește apa și de aici pleacă în sistem centralizat. Pleacă aceeași temperatură pentru toți, noi nu facem o diferențiere. Diferența poate fi de 1-1,5 grade între ceea ce pleacă de la CET și ceea ce ajunge la Obor, în Sud, la Gară, sau în alte zone mărginașe. La punctele termice există o diafragmare, prin care trece o anumită cantitate de căldură, reglajul se face în majoritatea punctelor termice automat, sunt niște senzori care sesizează temperatura. Noi nu putem influența, acolo să dăm mai puțin, în altă parte mai mult. Vreau pe toți să îi mulțumesc, dar nu pot decât în condițiile tehnice existente. Dacă apa nu circulă între punctul termic și consumator, nu avem cum să o încălzim.

R.: Care este temperatura cu care pleacă apa caldă de la CET și ce temperatură trebuie să aibă la robinet?
M. V.: Apa caldă pleacă de la noi cu 60 de grade și pot să asigur 50 de grade pe partea de consum, practic, aceasta e temperatura care ajunge la populație. Pentru încălzire, parametrii sunt variabili, în funcție de temperaturile externe, viteza vântului.

Soluția este costisitoare: recircularea apei calde

R.: Ce este recircularea apei calde?
M. V.: Oamenii sunt nemulțumiți de lipsa recirculării apei calde, doar prin recirculare poate fi rezolvată această problemă. La recirculare avem o altă conductă, care aduce apa de la ultimul consumator la punctul termic și permanent acolo se efectuează un anumit debit, prin pompare. În aceste condiții apa își menține mereu temperatura aproape de 50 de grade. Lipsa recirculării apei calde este din cauză că așa au fost construite instalațiile încă de la început. Recircularea înseamnă investiții foarte mari, să spargi tot orașul, să introduci conducte noi, să schimbi coloana existentă. 

R.: Există blocuri în Focșani în care funcționează recircularea apei calde?
M. V.: Există câteva puncte termice la care este realizată recircularea apei: PT 69 – Sud, PT 14 – Sud, PT 39 – Brăilei, PT 49 – Brăilei, PT 16 și 17 Gară, PT 12 – Centru (în spatele Zimbru). A fost făcută o analiză și acolo unde erau pierderile mai mari, unde erau mai multe scări de bloc arondate punctului termic s-au înlocuit rețelele și cu această ocazie a fost introdusă și recircularea.

R.: Modernizarea ENET presupune și introducerea recirculării apei calde și în alte zone din Focșani?
M. V.: În acest an vor fi modernizate 10 puncte termice din Focșani, iar aici va fi introdusă și recircularea apei calde, prin proiectul cu fonduri europene. Atunci oamenii vor fi foarte mulțumiți de apa caldă.

Cele 10 puncte termice care vor fi modernizate și unde va fi introdusă recircularea apei calde sunt:
–    în zona Sud – PT 14 (lângă Mausoleu), PT 9 (fosta centrală termică cu coș de fum), PT 20 (lângă Åžcoala nr. 1 și 8), PT 42 (lângă Biserica „Înălțarea Domnului”), PT 13 (la intrarea în Complexul Sportiv Sud), PT 80 (parter supermarket Zanfir);
–    în zona centru – PT 3 (Sala Polivalentă), PT 2 (lângă Åžcoala nr. 10), PT 4 (în parcarea interioară Strada Plevnei) și PT 8 (în spatele BRD).

10 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?