Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Medicul Dănuţ Ceamburu răspunde la întrebările cititorilor


   Dacă ești bolnav și cauți un remediu, dacă te îngrijorează starea sănătății tale, dacă vrei doar să previi anumite afecțiuni și nu vrei să te plimbi prin spitale, e cazul să ne scrii. Bolile, durerea ne afectează viața, motiv pentru care nu este bine să amânăm la nesfârșit. Medicul Dănuț Ceamburu îți va răspunde, prin intermediul cotidianului nostru, la orice întrebare legată de sănătate. Întrebările pot fi trimise pe adresele de e-mail roxana.sava@monitorulvn.ro, redactie@monitorulvn.ro sau pe adresa str. Bucegi nr. 21, Focșani.
   Doctorul Dănuț Ceamburu este medic de ani buni în cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Vrancea, iar în perioada 2006-2009 a fost directorul acestei instituții. În trecut, medicul Ceamburu a fost șeful Serviciului Nevoi Medicale Speciale din cadrul Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului, dar și directorul acestei instituții. De asemenea, în perioada 1987-1998, medicul Ceamburu a fost directorul Leagănului de Copii din Focșani, iar în perioada 1981-1987 a fost șeful Departamentului de Pediatrie din cadrul Spitalului Dumbrăveni. Medicul Ceamburu este specializat în pediatrie și în medicina de urgență prespitalicească și deține multiple diplome și certificate de perfecționare în programe pentru drepturile copilului.

Fularul nu trebuie să acopere nasul copilului

   În ediția de astăzi, medicul Dănuț Ceamburu oferă câteva sfaturi medicale pentru ca cei mici să prevină îmbolnăvirile de sezon. „În această perioadă este recomandat ca alimentația copiilor să fie bogată în legume și fructe proaspete, mai ales cele bogate în vitamina C, cum ar fi citricele, spanacul, pătrunjelul. Alimentația trebuie adaptată vârstei copilului, pentru ca să nu ducă la o slăbire sau îngrășare excesivă. Este recomandat să consume carne de pasăre sau de vită pregătită dietetic, pește, dar și brânzeturi. Lichidele pe care trebuie să le bea micuțul trebuie să fie, de preferabil, sub formă de siropuri naturale sau sucuri pregătite în casă, cum ar fi siropul de brad, de cătină sau sucurile preparate din fructe în combinație cu legume. Trebuie evitate sucurile sau mâncărurile din comerț, fiind utilizați aditivi, care nu sunt benefici pentru sănătate. Îmbrăcămintea copiilor trebuie să fie compusă din haine din materiale naturale și nu sintetice, deoarece le pot provoca probleme dermatologice, ținând cont că pielea lor este foarte sensibilă. Extremitățile corpului trebuie protejate de frig, dar nu recomand ca fularul să le acopere nasul, deoarece nu mai are loc o circulație naturală a aerului. Trebuie evitate aglomerațiile urbane, pentru că există o circulație puternică a virusurilor în această perioadă, iar copiii se pot îmbolnăvi foarte repede. Copilul trebuie să fie scos cât mai des în aer liber, la plimbare prin parcuri, dar să fie ferit de curenții puternici de aer, care accentuează senzația de frig. La primele semne de boală, cum ar fi tusea, strănutul, febra, copilul trebuie prezentat la medic pentru a primi tratament adecvat și nu trebuie introdus în colectivități. În această perioadă sunt recomandate imunostimulatoarele, mai ales suplimentele de vitamina C”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?