Tribunalul Vrancea a dat publicității motivarea hotărârii prin care cei patru bărbați din Nereju, acuzați că au făcut scandal și au lovit pe membrii unei familii din localitate cu topoare și răngi, au fost lăsați în libertate. Fapta s-a petrecut pe 9 ianuarie, între Gheorghe Poroșnicu, Petrache Poroșnicu, Gheorghe Enache și Paul Ovidiu Vulcan și membrii familiei Coforea. Între timp, dosarul urmează să ajungă pe rolul Curții de Apel Galați, în recurs.
Magistratul care a soluționat cauza a punctat fiecare condiție de luare a măsurii arestării preventive. Cu privire la începerea urmăririi penale împotriva inculpaților, instanța nu a insistat. Cum doi dintre inculpați, respectiv Gheorghe Poroșnicu și Gheorghe Enache sunt acuzați și de tentativă de omor, „apărarea contestă această încadrare juridică propusă de organul de urmărire penală; în acest stadiu procesual limitele de sesizare a instanței fiind limitate nu permit o evaluare calitativă a încadrării juridice, urmând ca în cursul urmăririi penale sau în fața primei instanțe să se pună în acord încadrarea juridică cu materialul probator, dacă va fi cazul. În atare condiții instanța constată realizată și această cerință normativă urmând ca pe baza anchetei penale efective pe care procurorul de caz o va realiza să se determine implicarea celor două grupări în scandalul public creat și dacă nu cumva suntem în prezența unei încăierări, toți cei implicați fiind subiecți activi și nu departajați într-un grup agresor și un grup agresat, limita de demarcație, cel puțin până la acest moment, instanței îi scapă”.
În ceea ce privește acuzațiile că doi dintre învinuiți vroiau să plece din țară, respectiv Gheorghe Enache și Paul Vulcan, care ar fi vrut să ajungă în Danemarca și pentru care s-a dispus efectuarea unor interceptări, instanța a motivat că aceste convorbiri au fost redate rezumativ și nu au fost identificate persoanele între care s-au purtat convorbirile. „Terminalele mobile ale inculpaților (…) nu coincid cu cele din procesul verbal nici ca serie IMEI și nici ca număr de telefon, de aceea instanța nu le reține ca fiind elemente de dovadă dincolo de orice îndoială rezonabilă. (…) mai mult, identificarea inculpaților nu se poate realiza cu certitudine, fiind pusă sub o îndoială rezonabilă”, se arată în motivare.
Cum Gheorghe Poroșnicu nu s-a prezentat atunci când a fost citat la organele de urmărire penală, s-a pus în discuție de către procurori că acesta se sustrage urmăririi penale. În această privință, instanța a reținut că împotriva acestuia nu fusese emisă vreo ordonanță care să îl împiedice să părăsească localitatea. „Sustragerea nu poate fi presupusă prin simpla absență, fie și nejustificată la termenele fixate de organele judiciare (a se vedea cauza Ponte vs. România)”, se mai arată în motivare.
O altă condiție pentru ca învinuiții să ajungă după gratii ar fi aceea a pericolului social. „Din data de 9 ianuarie, când a avut loc incidentul, până în 28 ianuarie 2013, acuzarea nu a constatat și nu a probat existența unor împrejurări deduse din conduita inculpaților apte să se circumscrie unei situații de pericol concret pentru ordinea publică prin faptul că inculpații au fost lăsați în libertate”, arată judecătorul. Având în vedere toate aceste motive, magistratul a decis că pentru Enache și Vulcan să dispună măsura de a nu părăsi țara, având în vedere că pentru frații Poroșnicu o astfel de măsură a fost luată de procuror.