Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

VIDEO: Portret de şef de post: Ion Statache, şeful Postului de Poliţie Vînători


   Astăzi facem cunoștință cu agentul șef Ion Statache, șeful Postului de Poliție Vînători. El face echipă bună cu agent principal George Hanganu, agent Paula Enache, agent Ionel Romică Rotaru și agent Anca Mărgărit, împreună veghind la siguranța a peste 7 mii de oameni.
Monitorul de Vrancea și-a propus să vi-i prezinte, în fiecare joi, pe șefii posturilor de poliție din localitățile județului. Nu ratați edițiile viitoare!

   Agentul șef Ion Statache este polițist de 19 ani și nu regretă că a ales să practice această meserie. Dacă ar lua-o de la capăt, ar alege să îmbrace tot haina de polițist. În opinia sa, meseria îl alege pe om și nu invers.
   De ani de zile, el își desfășoară activitatea în comuna Vînători și spune că știe tot ce se întâmplă, cine are probleme cu cine, cine este certat cu legea și cine nu, și tot așa. Cunoaște bine localitatea și oamenii, iar prin tot ceea ce face, reușește să țină situația sub control. În activitatea sa, șeful de post este sprijinit de mai tinerii săi colegi, agent principal George Hanganu, agent Paula Enache, agent Ionel Romică Rotaru și agent Anca Mărgărit, agenți inimoși și dedicați meseriei. „Sunt polițist din 1994, în iulie anul acesta fac 19 ani. De la început am fost repartizat la Postul de Poliție Vînători, iar șef de post sunt de aproape 12 ani. La post suntem cinci persoane. Mai este o funcție liberă și sperăm să mai vină cineva. Eu zic că ne descurcăm. Mai sunt și nemulțumiți, dar așa este peste tot. Comuna are șapte sate și sunt în jur de 7.200 de locuitori”, spune șeful de post. Numărul locuitorilor ar putea crește în viitorul apropiat, în condițiile în care tot mai mulți focșăneni își construiesc locuințe în Vînători.
   În ceea ce privește situația operativă, șeful de post spune că este cam la fel ca și în anii anteriori, iar infracțiunile care predomină sunt cele de furt. „Starea infracțională se menține. Ce a fost în anii anteriori, este și acum. Ne confruntăm cu furturi din locuințe, mai ales că suntem aproape de Focșani și că se construiește foarte mult. Oamenii care au case în construcții au lângă ele câte o baracă în care își pun sculele pentru construcții și le lasă așa. Sunt persoane care vin la muncă câte o zi, două, o săptămână, văd ce are omul și apoi acționează. O parte dintre autori au fost identificați și bunurile recuperate, alții nu. Se fură flexuri, bormașini și altele, ce-i trebuie omului pentru construcție. În general, cam 5% dintre autori sunt de la noi și restul de 95% din afara comunei”, explică agent șef Ion Statache.
   Multe dintre locuințele din Vînători sunt nelocuite, iar hoții acționează în voie. De obicei, casele sunt lăsate în grija cunoscuților, care nu le verifică zilnic. Tocmai din acest motiv, furturile sunt raportate mai târziu, lucru care îngreunează munca oamenilor legii. Åžeful de post ne-a spus că s-a confruntat și cu fapte de furt de animale. „Acum vreun an, cred, s-a furat un cal. Autorul nu a fost identificat nici până acum. Noi discutăm cu oamenii să aibă grijă, să nu lase cheia sub preș, să nu-și lase animalele nesuprave-gheate. Este mai bine să previi. Unii înțeleg, alții nu”, adaugă șeful de post.
   Åžeful de post a avut și perioade grele, una dintre ele fiind aceea în care posturile de poliție au fost desființate. De unul singur, a vegheat la liniștea a peste 7.000 de oameni, fiind mereu pe drumuri. „A fost o perioadă grea. Eram singur și mereu pe drumuri. Mulți dintre cetățeni, mai ales cei în vârstă, din satele mai îndepărtate, nu puteau ajunge la post. Trimiteau vorbă prin alte persoane că au probleme. Mergeam acolo, alții ne căutau la post. Era greu, pentru că trebuia să-i mulțumești pe toți. Acum este mult mai bine. Fiecare are sectorul lui, fiecare știe ce are de făcut și întotdeauna este cineva la post”, explică agent șef Ion Statache. Cei cinci polițiști de la Postul de Poliție Vînători știu foarte bine ce se întâmplă în comunitatea lor și la două, trei zile își fac drum pe la cei cunoscuți ca fiind violenți sau pe la vârstnicii predispuși la a fi victime.

Omor în Vinerea Mare

   Anul trecut, pe drumul care duce spre Balta Raței, o taximetristă din Focșani a fost tâlhărită de un tânăr din comună. Acesta s-a urcat în taxi, la Focșani, și i-a spus femeii că vrea să ajungă în satul Balta Raței, apoi băiatul i-a cerut femeii să se întoarcă la Focșani, iar la intrare în municipiu i-a cerut din nou să-l ducă la Balta Raței. În apropierea satului, pe un drum lăturalnic, tânărul a tâlhărit-o pe șoferiță. „Femeia ne-a povestit tot ce s-a întâmplat, dar și ce i-a spus autorul pe drum. El s-a dat drept o altă persoană, spunând că permisul i-a fost reținut și nu poate conduce și multe alte detalii. Noi o știam foarte bine pe această persoană și deși nu o credeam în stare de așa ceva, am discutat cu ea. Omul ne-a spus că nu are nicio legătură și din discuție în discuție am aflat cu cine își mai petrecea timpul și cui a povestit ce i se întâmplă. Așa am ajuns la autor. De altfel, și taximetrista l-a recunoscut într-o poză. Nu crease probleme acest băiat. În familie mai făcuse câte ceva, dar crescuse, avea nevoi mai mari și a încercat să facă rost de bani prin alte modalități”, este de părere polițistul.
   La Vînători s-au petrecut fapte și mai grave, printre care și omoruri. În urmă cu mai bine de trei ani, în apropierea Paștelui, liniștea locuitorilor din comună a fost tulburată de o crimă, comisă la ferma Precistanul. O femeie, mamă a 11 copii, a fost omorâtă de bărbatul alături de care trăia. Femeia în vârstă de 43 de ani, nu a avut nicio șansă la viață. Băut bine, Åžtefan Verga s-a năpustit asupra ei și nu a slăbit-o din pumni și picioare până când aceasta nu a murit. Doi dintre copii, de 2 și 16 ani, au asistat neputincioși la moartea mamei lor. Cel mare a fost schilodit de bărbat când era mic. Criminalul a fost condamnat la 25 de ani de închisoare.
   Anul trecut, istoria s-a repetat, de această dată fiind vorba de doi frați. Unul dintre ei, prieten cu alcoolul, s-a năpustit asupra fratelui său, lovindu-l cu un cosor. Åžeful de post spune că în familia celor doi au existat mereu probleme, iar în seara crimei, chiar victima a fost cea care a dat buzna peste fratele său.

Râul Putna a înghițit multe suflete
 
   Åžeful de post, Ion Statache, ne-a povestit că vara sunt probleme în zona plajei. Tinerii înfierbântați se aruncă în apă, iar mulți dintre ei nu mai ies la suprafață. Potrivit polițistului, au fost veri când se înecau și câte 5, chiar 6 persoane. „Sunt persoane care consumă alcool, vin la plajă și așa se întâmplă nenorocirile. Dacă vă uitați, sunt numai cruci pe marginea apei. Îmi amintesc că odată eram chiar acolo, patrulam. Un tânăr a vrut să le arate amicilor cât este el de priceput și s-a aruncat de pe o punte. Nu a sărit în locul în care apa era adâncă. A ajuns în nisip și și-a rupt gâtul. La câteva zile am auzit că a murit. Sunt momente care te marchează, mai ales că sunt tineri. Mai vin și familiile, și este greu”, explică agentul șef Ion Statache.
   Åžeful de post spune că nu are o pasiune pentru ceva anume, asta și pentru că timpul nu-i permite. Chiar dacă este liber, el nu se poate rupe complet de ce se întâmplă în comună. „Nu mă pot detașa total. Te gândești ce s-a întâmplat, ce fac colegii. Ei mai sună pentru un sfat. Åži noi ne sunăm șefii. Nu pot spune că le știu pe toate. Mereu ai de învățat și mereu te confrunți cu situații noi. Când sunt liber, îmi petrec timpul cu familia, mă ocup de grădină”, povestește Statache.
   Åžeful de post este tatăl a doi copii cu care se mândrește. Băiatul este student și vrea să devină procuror. Fata, care mai are puțin până la terminarea liceului, ar vrea să-i calce tatălui pe urme.

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?