Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Focar de hepatită A la Tulnici


   13 copii și 4 adulți, din Tulnici, au fost diagnosticați de medici cu hepatita A, în ultimele două săptămâni, toți bolnavii fiind internați în Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean. În urma prelevării de probe de sânge și testării acestora în laborator, s-a confirmat prezența virusului la toate cele 17 persoane. În prezent, bolnavii primesc tratament de susținere, două persoane fiind externate. Medicii se așteaptă ca numărul bolnavilor să crească.
   Medicul de familie din comuna Tulnici, Anca Burghelea, ne-a precizat că primele cazuri au început să apară în urmă cu două săptămâni, iar odată cu trecerea timpului numărul bolnavilor a crescut. „Primul caz a apărut acum două săptămâni, la un copil de 17 ani neșcolarizat, dintr-o comunitate restrânsă. Atunci i-am rugat să se pre-zinte la dispensar pentru a fi consultați și trimiși la laborator să își facă transaminazele, dar au refuzat pentru că sunt neasigurați, deși analiza costă 8 lei. Copiilor le-am dat un bilet de trimitere ca să beneficieze de gratuitate și am insistat să își facă analiza, dar nici așa nu au vrut. Le-am zis să se ducă cu Salvarea, să beneficieze de analiză în urgență, și cu greu au acceptat unii dintre ei. Joia trecută a apărut și primul caz la școală, am făcut triajul, iar vineri aveam deja trei copii acasă. I-am trimis cu Salvarea la Focșani cu diagnosticul de hepatită A în observație. Practic, toate aceste cazuri au apărut într-o comunitate restrânsă, alcătuită în majoritate de zilieri”, spune medicul Anca Burghelea.
   Ieri, fuseseră confirmate 17 cazuri de hepatită A, din care 13 la copii. Dintre aceștia, 6 sunt elevi. „Acum sunt confirmate 17 cazuri, patru la adulți și restul la copii și ne așteptăm ca numărul să crească, pentru că vor mai veni rezultate de la analizele de laborator. Hepatita A este ca o viroză, dar a ficatului, și se extinde foarte repede. Noi le-am dat substanțele dezinfectante de la DSP și sper să le folosească. Le-am recomandat și clor să își cumpere, că este eficient”, a mai spus medicul Anca Burghelea.

Primăria va plăti analizele medicale
 
   Directorul Åžcolii din Tulnici ne-a confirmat că sunt elevi diagnosticați cu hepatita A, iar ca urmare a acestui lucru au fost dezinfectate clasele și grupurile sanitare, pentru a preveni răspândirea bolii. „Sunt copii diagnosticați cu hepatită de vineri, iar copiii respectivi nu mai vin la școală. Purtătorii bolii ar fi părinții acestora. După confirmarea bolii, imediat am dezinfectat clasele cu substanțe necesare cât și toaleta, conform procedurilor. Åži în sălile de clasă există spirt medicinal, iar clanțele ușilor sunt dezinfectate”, a declarat Daniela Ciută, directorul Åžcolii Tulnici.
   Primarul localității, Valentin Bîznă, ne-a precizat că în comunitatea unde a apărut focarul de hepatită A trăiesc aproximativ 40 de familii. Administrația locală îi va ajuta pe medicii de familie din comună să dezinfecteze locuințele în care locuiesc membrii comunității, costurile analizelor medicale urmând a fi suportate din bugetul primăriei. „Sunt 30-40 de familii în acea comunitate și trăiesc într-o zonă mai izolată, undeva pe lângă pădure. A fost dezinfectată școala și cu substanțele primite de la DSP vom merge cu medicii de familie să dezinfectăm locuințele celor de acolo, pentru a opri focarul. Din păcate, oamenii de acolo refuză să facă analizele pentru că nu au bani, ei fiind lucrători cu ziua și au probleme financiare. Vom suporta noi, din bugetul primăriei, costurile analizelor medicale, numai ca cei de acolo să și le facă. Cel mai probabil, igiena precară a celor de acolo este de vină”, spune primarul Valentin Bîznă.

DSP face anchetă  
 
   Direcția de Sănătate Publică Vrancea a demarat o anchetă pentru a descoperi de unde a pornit epidemia. Din primele verificări, se pare că focarul de hepatită A a pornit de la o persoană adultă. „Noi am început o anchetă, dar se pare că de la un adult ar fi apărut focarul. Vom lua probe de la apa pe care comunitatea o consumă, pentru a vedea dacă este o problemă, mai ales că probele nu au ieșit niciodată conforme în Tulnici. Din păcate, vaccinarea nu mai are niciun efect, pentru că aceasta trebuie făcută la maximum 72 de ore de la primul contact cu persoana bolnavă. Colaborăm cu autoritățile locale din zonă, pentru a opri acest focar”, ne-a declarat medicul Cătălin Graur, directorul DSP.
   Directorul adjunct al instituției, medicul epidemiolog Marina Maiorov, ne-a spus că au fost date substanțe dezinfectante medicilor de familie din comună pentru ca locuințele din comunitatea respectivă să fie dezinfectate. De asemenea, medicilor de familie li s-a cerut să facă un triaj epidemiologic, pentru a descoperi cazurile suspecte de hepatită A. Medicii de familie vor trebui să facă și educație sanitară în școli, pentru a-i informa pe elevi și profesori despre această boală. ” În Tulnici este vorba de un focar familiar, pentru că toți cei care au contractat boala sunt din aceeași comunitate. Noi le-am dat substanțe dezinfectante medicilor din comună pentru a le da celor din comunitatea respectivă ca să le utilizeze. De asemenea, medicii trebuie să facă educație sanitară în școli și să facă un triaj mai amplu la cei din comună, pentru a descoperi posibilele cazuri de hepatită, deoarece, deși luni s-a deplasat un laborator de analize medicale acolo pentru a le face teste,   s-au prezentat foarte puține persoane. Cel mai probabil, boala a apărut din cauza condițiilor igienice precare din comunitatea respectivă, pentru că hepatita A este cunoscută ca «boala mâinilor murdare»”, ne-a spus medicul Marina Maiorov.
   Medicii avertizează că această boală poate fi prevenită doar dacă se respectă cu strictețe regulile de igienă personală, respectiv spălarea mâinilor, îndepărtarea reziduurilor, în special cele fecalo-menajere, prelucrarea corespunzătoare a alimentelor. Primele simptome ale bolii sunt lipsa poftei de mâncare, grețuri și vărsături, dureri de cap, de articulații și abdominale în regiunea ficatului, urina este închisă la culoare, materiile fecale sunt decolorate, iar pielea și ochii se îngălbenesc.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?