Focșănenii amatori de produse de casă pot cumpăra aceste delicatese de la Tîrgul de Bunătăți – produse ecologice, deschis de ieri, în două locații – Piața Unirii și parcarea magazinului Kaufland.
Producători de brânzeturi și mezeluri de casă în special din zona Argeș și Bistrița Năsăud au adus produse specifice zonei cum ar fi brânză în coajă de brad, telemea de capră, caș afumat sau brânză afumată cum îi spun producătorii, fleică de porc, pastramă de oaie, cârnați uscați, ruladă de porc, mușchi afumat. Toate aceste bunătăți se pot cumpăra la prețuri care variază de la 20 de lei kilogramul de caș afumat, 40 de lei telemeaua de capră, 60 de lei kilogramul de șorici de porc, până la 60 de lei kilogramul de dulciuri.
Pe tarabe, precupeții și-au aranjat frumos, tăvi întregi de nuci, bomboane Rafaelo de casă, foietaj cu cremă, jeleuri colorate, turtă dulce frumos colorată, salam de biscuiți sau chec de casă. „Este primul Târg de bunătăți care se organizează în Focșani și îi mulțumim domnului primar că ne-a permis acest lucru. Sunt produse țărănești înregistrate, făcute în casă de țărani pe care acum le-au scos la vânzare. Astfel de târguri s-au mai organizat la București la Muzeului Satului și peste tot în țară”, ne-a declarat Cristina Arghire, organizatorul Târgului.
Producătorii spun că au făcut produsele în casă respectând rețetele tradiționale păstrate de la bunici și părinți. „Am adus cârnați de casă, mușchi, renumita fleică, telemea de oaie, șuncă. Noi avem o microfermă în localitatea Rociu, județul Argeș și acolo ne facem produsele. Cel mai bine se vînd fleica de porc, renumita brânză de burduf și cașul afumat sau brânza afumată cum îi spunem noi. Cașul este un produs tradițional din zona Rucărului. Flei-ca se face după o rețetă veche, este făcută din piept de porc care se pune la afumat așa crud”, ne-a declarat Mariana Deleanu, una dintre comerciante.
Deși abia deschis ieri, încă de la primele ore, târgul a fost imediat asaltat de cumpărători. „N-am știut de piața asta, abia acum am văzut așa ceva și este foarte bine că s-a făcut. Noi am cumpărat brânză, am luat din mai multe locuri și este foarte bună”, ne-a spus Frăsina Stoica, din Jorăști. „Am cumpărat niște brânză de capră și niște mușchiuleț. În general prefer produsele de la țărani. Prețurile sunt un pic ridicate pentru noi, dar dacă vrem, ne limităm și luăm ceva mai bun”, ne-a declarat Viorel Curelaru.
Toți cei care vor să stropească aceste bunătăți cu o țuică sau o pălincă din zona Argeșului o pot face dacă se uită cu atenție pe mesele producătorilor. Sunt doar câțiva care au aduse aceste licori. Târgul va fi deschis până duminică la ora 19.00.
Organizarea acestui târg a fost controlată și de reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). Cei 11 vânzători au avizele sanitar veterinare. „Au avizele și documentele necesare, dețin echipament corespunzător, produsele sunt etichetate în mod vizibil. Din punct de vedere al calității nu avem ce să le reproșăm”, ne-a declarat medicul Elena Åerbu, de la Circumscripția Sanitar Veterinară Focșani. Comercianții vor fi supravegheați și în următoarele zile, până la încheierea târgului.