În ediția de astăzi a rubricii „Monitorul sănătății tale”, medicul stomatolog Luminița Nedelcu explică beneficiile utilizării laserului în tratamentele dentare.
În ultimele decenii, laserterapia a invadat multe dintre domeniile medicale, făcându-și simțită prezența și în stomatologie, dar mult mai discret.
Ce este laserul?
Laserul reprezintă amplificarea luminii prin emisia stimulată de radiații. Lumina reprezintă o formă de radiație electromagnetică sau de energie.
Aplicabilitatea laserului în medicina dentară
În odontologie, care este specialitatea care se ocupă cu tratarea leziunilor carioase și cu obturarea (plombarea) acestora, LASERUL are o atribuție de finețe, putând să realizăm, fără anestezie, obturații foarte mari, restaurări coronare după fracturi intempestive ale dinților frontali, astfel încât recuperarea acestora este foarte bună și fără durere. Această terapie oferă medicului posibilitatea de a reduce și chiar de a înlocui substanțele chimice utilizate în timpul tratamentelor.
„Mi-a pus plombă cu laser!” – de câte ori nu am auzit această afirmație și ne-am amuzat de percepția celor care o spuneau și a celor care o credeau. Åi nu era deloc așa. Erau, de fapt, obturații compozite realizate cu ajutorul lămpii cu fotopolimerizare.
Nu există conceptul de a aplica DOAR terapie laser, deoarece aceasta trebuie asociată de fiecare dată cu terapia convențională.
Terapia laser ne facilitează realizarea unor tratamente și finalizarea acestora fără intervenții chirurgicale majore.
Stomatologul dumneavoastră, Luminița Nedelcu
Dacă v-am trezit interesul, vis a vis de această nouă tehnologie existentă la noi în oraș, dacă aveți vreun semn de întrebare în legătură cu acest nou tip de tratament, dacă vreți să aflați mai multe tratamente în care laserul ne poate ajuta, nu ezitați să ne trimiteți toate necunoscutele pe care le aveți pe adresele de e-mail roxana.sava@monitorulvn.ro sau redactie@monitorulvn.ro, iar în fiecare zi de luni, medicul stomatolog Luminița Nedelcu de la Clinica Stomatologică Dent Excel Focșani vă va răspunde în cadrul rubricii „Monitorul sănătății tale”.
Răspunsul la întrebarea de săptămâna trecută
„De câțiva ani, am un abces deasupra incisivului superior. Ce trebuie să fac?”
O cititoare, Mădălina R., de 32 de ani din Focșani, vrea să afle de la medicul stomatolog Luminița Nedelcu, ce trebuie să facă în condițiile în care, de mai mulți ani, are un abces deasupra incisivului superior. „De câțiva ani mi-a apărut un abces deasupra incisivului superior. Nu este dureros, nu mă incomodează, dar vreau să știu ce trebuie să fac. Trebuie să mă prezint la un medic stomatolog ca să îl trateze, deși nu este dureros? Mi-e teamă să nu îmi afecteze gingia și dintele”.
Medicul stomatolog Luminița Nedelcu răspunde: „Trebuie să te prezinți de urgență la stomatolog, deoarece îți sunt afectate foarte serios osul maxilar și dintele. Asta, dacă într-adevăr există un abces”.