Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Absolvenţii care nu au luat Bac-ul timp de două sesiuni plătesc taxe


   Absolvenții de liceu care nu au reușit să promoveze Bacalaureatul la primele două încercări, trebuie să plătească dacă vor să aibă diploma. Potrivit unei note a Ministerului Educației Naționale, taxa maximă de  înscriere este de 230 de lei, ca și anul trecut. Aceasta va fi plătită de elevii care nu au promovat nicio probă în anii anteriori. Taxele pentru înscrierea la Bac, în cazul celor care au promovat unele probe, vor fi de 39 de lei pentru fiecare examen. De această taxă nu vor scăpa nici candidații care au absolvit licee private.
   Taxele vor fi plătite în centrul de examinare unde candidatul va susține examenul. „Cei care care s-au pregătit și se interesează de orele de pregătire cu siguranță vor veni la Examenul de Bacalaureat. Ei trebuie să plătească pentru o disciplină 39 de lei, iar în total 230 lei, aici sunt incluse și probele de competențe”, a spus profesorul Remus Paraschiv, directorul Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea” din Focșani.
   Candidații care nu au reușit să promoveze Bacalaureatul în primele două sesiuni s-au descurajat la aflarea veștii că vor trebui să scoată bani din buzunar pentru a putea susține examenul. Ei cred că vor fi mai puțini candidați din sesiunile anterioare, tocmai din cauza taxei. „Având în vedere că se percepe o taxă, cred că unii dintre foștii colegi de clasă nu vor mai participa la examen. Dar marea problemă nu cred că este taxa cât lipsa lor de cunoștințe. Mulți și-au pierdut speranța și au plecat din țară. Cred că cei cărora nu le-a ieșit media 6 sau cei care au picat la o materie sau două vor veni în majoritate. Eu voi da la o materie și aș vrea tare mult să promovez în acest an”, a spus Mihaela Rusu, absolventă a Colegiului „Valeriu D. Cotea”, în prezent elevă la Åžcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila”.
   Ministerul își propune ca banii strânși din aceste taxe să fie direcționați către achiziționarea de consumabile și tot ceea ce este necesar pentru desfășurarea în bune condiții a examenului. „Elevii vor plăti taxa la centrul de examen unde se înscriu. Banii vor intra în contul Inspectoratului Åžcolar și se vor achiziționa tipizate, ștampile sau vor folosi și deplasări ale președinților de comisie. Acești bani nu pot avea altă destinație decât pentru Examenul de Bacalaureat”, transmit reprezentanții Inspectoratului Åžcolar.

Înscrierile pentru Bac, în mai
 
   Înscrierea candidaților pentru prima sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an va avea loc între 27 și 31 mai. Prima probă, cea pentru evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, va avea loc în perioada 10-12 iunie. A doua probă, de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, este programată pentru perioada 12-14 iunie. Proba pentru evaluarea competențelor digitale va avea loc între 17 și 21 iunie, iar cea pentru evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă internațională între 25 și 28 iunie.
   Probele scrise vor începe pe 1 iulie, cu limba și literatura română, urmată, pe 3 iulie, de proba scrisă obligatorie a profilului. Proba scrisă la alegere a profilului și specializării este programată pentru 5 iulie.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?