De obicei numim povești chestiile care țin lumea trează fiindcă lumea e poveste lângă poveste. Cele mai multe dintre ele nu sunt spuse, sunt trăite, contrar a ceea ce gândesc majoritatea oamenilor.
Este important să asculți povești, fie propriu-zise, fie ele sub forma filmelor sau a muzicii, pentru că fără ele poveștile personale ar fi destul de plictisitoare. Odată ce omul crește, și povestea avansează, iar dacă personajele nu își însușesc și ele trăsăturile interioare date de alte povești, viața ar rămâne o comedie, în care protagonistul este neschimbat de la început până la sfarșit. Până la urmă ceea ce ne diferențiază este cantitatea de povești pe care o asimilăm, sub o formă sau alta.
Era odată o legendă, conform căreia dacă toată lumea s-ar opri din a spune povești, Pământul s-ar autodistruge. Nu pare plauzibil, știu. Dar să ne gândim că niciodată poveștile nu sunt inventate decât în mici proporții. De fiecare dată când un om a făcut o poveste, și-a pus în ea ori nemulțumirile, ori dorințele, sau altceva din interiorul său. De aceea poveștile sunt vii, așa cum și cel care a făcut una este nemuritor, cat timp povestea sa mai inca e spusa. Să presupunem că tot Globul s-ar sincroniza să nu zică povești într-un anumit moment. Pământul ar rămâne intact, dar asta fiindcă oricare dintre noi își trăiește povestea, fie ea spusă sau nu. Iar dacă nimeni n-ar trăi povești, am fi morți.
Chiar dacă suntem vii tot timpul, nu trăim mereu. N-aș putea să descriu exact momentele de viață, dar cert este că le simți când vin. Probabil că atunci când nu te gândețti la ce faci, și o faci pur și simplu se cheamă viață. Făt-Frumos nu filozofa niciodată asupra drumului pe care îl parcurgea. Întocmai lui, cu cât oamenii sunt mai simpli în gandirea lor coti-diană, cu atât au mai multe șanse să fie personaje ale unui basm interesant. Nu, n-am afirmat că oamenii lipsiți de inteligență sau cultură ar face povești bune, fiindcă asta n-ar fi în concordanță cu ceea ce am zis mai sus, dar cu cât chibzuiești mai puțin asupra deciziilor din viața de zi cu zi, cu atât ai mai multe șanse să te bucuri mai intens de ceea ce rezultă din ele. Totuși stă în decizia ta să fii un erou tragic, neîmpăcat cu soarta sa de om banal care dorește să-și depășească condiția cu orice preț, sau un Făt-Frumos cu valoare de simbol, care își urmează cuminte drumul acțiunii.
Așadar, chiar dacă nimeni n-ar mai scrie și citi nimic altceva decât documente, facturi și bonuri fiscale, lumea nu s-ar opri, fiindcă e toată o poveste.
Colegiul Național Unirea