Autoritățile vrâncene și condu-cerea Administrației Naționale „Apele Române” vor întocmi un studiu de fezabilitate, pentru a stabili care sunt costurile lucrărilor ce trebuie efectuate pentru stoparea alunecărilor de teren din satul Cocoșari, comuna Gura Caliței. Subprefectul Cristi Misăilă și directorul general de la „Apele Române”, Vasile Pintilie, s-au deplasat în zona unde au loc alunecările de teren, ieri, pentru a evalua la fața locului pagubele produse până în prezent. Din comisie au mai făcut parte reprezentanți ai Consiliului Județean, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență și primarul comunei Gura Caliței, Nicolae Å¢andără.
Au fost constatate cinci alunecări de teren, care afectează drumul județean 204P în două locuri, trei ruperi de mal pe pârâul Rașca și opt imobile afectate, din care trei nu mai pot fi locuite, iar familiile trebuie strămutate. „A fost o vizită împreună cu directorul general Vasile Pintilie de la «Apele Române». Au venit să caute soluții pentru recalibrarea pârâului și prevenirea alunecărilor de teren. Vor trebui executate și lucrări de combatere a eroziunii solului, de drenare a apei din subteran”, a afirmat subprefectul Cristi Misăilă. De asemenea, ar trebui executate lucrări de împădurire masivă pentru a stopa alunecările de teren, soluție care a mai fost adoptată și în alte regiuni din județ.
Subprefectul a declarat că, în perioada următoare, va fi întocmit un studiu de fezabilitate de cei de la „Apele Române” și Consiliul Județean, studiu care va stabili lucrările necesare de efectuat și valorile acestora. Ulterior, la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență va fi întocmit un proiect de hotărâre de Guvern, prin care vor fi solicitate fondurile în vederea derulării investiției.
Subprefectul a explicat că soluția strămutării familiilor din zonă este aproape imposibil de pus în practică. Aici locuiesc 286 de familii, adică aproximativ 700 de persoane. Majoritatea sunt bătrâni de 60-70 de ani, care nu mai au cum să ia viața de la capăt în altă parte. Mai mult, este o zonă care nu a fost cooperativizată, iar oamenii nu vor să-și părăsească proprietățile. „Este aproape imposibil să îi convingi pe oameni să își părăsească casele”, a precizat subprefectul Cristi Misăilă.