Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Camere video pentru verificarea rovinietei pe drumurile din Vrancea


   Åžoferii care vor să circule pe drumurile naționale din județ fără rovinietă ar face bine să se gândească de două ori înainte. În curând, trei camere video vor supraveghea traficul rutier, iar conducătorii auto care nu și-au achitat taxa de drum vor primi amenzile acasă, în plic. Până la montarea camerelor, șoferii vor fi verificați de echipajul mobil al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași, dar și de polițiștii Serviciului Rutier, care au fost dotați cu două PDA-uri.

   Camere video pentru controlul rovinietei vor fi montate în perioada următoare pe trei drumuri naționale din județ. Se știe cu exactitate că una dintre ele va fi amplasată pe DN 23, la ieșirea din comuna Vulturu. Åžeful Secției de Drumuri Naționale Vrancea, Marian Paraschiv, a confirmat informația, dar nu a putut preciza o dată exactă la care camerele video vor fi puse în funcțiune. „Vor fi montate camere video pentru controlul rovinietei. Din ceea ce știu eu, în Vrancea vor fi trei astfel de camere, dintre care una pe DN 23. Nu se știe o dată exactă la care acestea vor fi puse în funcțiune. Este nevoie de aprobări, autorizații, racordare la rețeaua de electricitate și altele, pentru ca acestea să devină funcționale”, a explicat Marian Paraschiv, șeful Secției de Drumuri Naționale Vrancea. Potrivit unor surse, camerele ar putea fi puse în funcțiune până în luna iunie.
   Până la amplasarea acestor camere fixe în județul nostru controlul rovinietei este realizat cu autospeciale dotate cu un sistem electronic care verifică automat dacă mașinile au rovinietă. Mașinile Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Iași au un grafic de acțiune  și periodic acționează pe drumurile din județele Moldovei.
   Åži în cazul camerelor care vor fi montate și în cazul autospecialelor dotate cu sistem electronic, amenzile sunt trimise acasă proprietarilor mașinilor care nu au achitat taxa de drum. Camerele video înregistrează numărul de înmatriculare al mașinii, care trece prin obiectiv, apoi se fac verificări în baza centrală de date. În cazul în care numărul nu este găsit, se fac verificări în baza de date a Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor pentru identificarea contravenientului. După ce proprietarul mașinii fără rovinietă este identificat, acestuia i se întocmește proces verbal, care îi este trimis la domiciliu, prin poștă. 

Amenzile pentru lipsa rovinietei „ustură” la buzunar: între 250 și 2.700 lei

   În acest moment, în Vrancea, polițiștii de la Serviciul Rutier pot verifica și ei dacă șoferii care circulă pe drumurile naționale au achitat sau nu contravaloarea taxei de drum. În luna noiembrie a anului trecut, ei au primit de la Direcția Poliției Rutiere  două PDA-uri.  Cu ajutorul acestor aparate, polițiștii pot verifica dacă un conducător auto care circulă pe un drum național a plătit sau nu contravaloarea rovinietei. Până să primească cele două PDA-uri, oamenii legii nu aveau posibilitatea să facă astfel de verificări. Cu ajutorul acestor aparate polițiștii au făcut interogări în Sistemul de Emitere, Gestiune, Monito-rizare și Control a Rovinietei, iar cei care nu au rovinieta achitată  sunt  sancționați. Până acum, numărul șoferilor depistați este destul de mare.
Oamenii legii ne-au spus că montarea aparatelor este benefică, în condițiile în care Vrancea are peste 500 de kilometri de drumuri naționale, lungime care ne situează pe locul doi pe țară.
Amenzile pentru lipsa rovinietei sunt usturătoare. Pornesc de la 250 lei și pot depăși suma de 2.700 lei.

10 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?