Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Viticultorii cer sprijinul lui Marian Oprişan şi al parlamentarilor vrânceni


   Viticultorii vrânceni cer intervenția președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, și a parlamentarilor de Vrancea pentru a bloca prevederile abuzive din proiectul Legii viei și vinului care va fi discutat în Parlament. O delegație a viticultorilor din Propact s-a întâlnit, ieri, cu prefectul Cătălin Popescu și a solicitat o întâlnire cu autoritățile județene și politicienii cărora să le expună problemele cu care se vor confrunta zecile de mii de podgoreni dacă proiectul Legii viei și vinului va fi adoptat în forma actuală.
   Viticultorii acuză că acest proiect îi favorizează pe marii producători de vinuri, iar anumite articole sunt cu dedicație pentru a bloca accesul în piață pentru micii podgoreni din Vrancea. Este vorba despre obli-gația autorizării plantațiilor de struguri de unde sunt obținute vinurile de masă cu denumire de soi. Această prevedere, arată Manole Toader, președintele Federației Viticultorul, a fost introdusă de marii producători din România care sunt nemulțumiți de concurența vinurilor din Vrancea. „Noi în Vrancea producem foarte mult vinuri de masă din diferite soiuri, de exemplu vin de masă din soiul Merlot sau Fetească. Prin acest proiect ei vor ca plantațiile de struguri să fie autorizate, iar această modificare lovește în zeci de mii de podgoreni”, a afirmat Manole Toader.
   Dacă proiectul Legii viei și vinului ar fi aprobat în forma actuală, zeci de mii de vrânceni nu vor mai putea să își vândă nici măcar strugurii la valoarea lor reală dacă nu își vor autoriza plantațiile. Este știut că mulți producători de vinuri achiziționează struguri în fiecare toamnă și oferă un preț mai mare dacă aceștia sunt din soiuri și nu sunt amestecați. Odată cu această prevedere, producătorii de struguri nu vor mai putea vinde producția până când nu își autorizează plantația. Acest lucru înseamnă însă alte cheltuieli pentru bugetul și așa pe minus al podgorenilor din județ.
   Proiectul Legii viei și vinului vrea să elimine categoria vinurilor de masă, așa cum există în țările Uniunii Europene și să introducă două noi tipuri de vinuri, respectiv vinuri fără Denumire de Origine Controlată (DOC) și fără Indicație Geografică (IG) cu denumire de soi și vinuri fără DOC și fără IG. Noutatea este autorizarea plantațiilor de struguri pentru vinurile fără DOC și fără IG dar cu denumire de soi de către Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole (ONVPV). De asemenea, verificarea trasabilității acestor vinuri este realizată de aceeași instituție, precum și procedurile privind conformitatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?