Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Profesoară trimisă la pensie de Curtea de Apel Galați; în Vrancea predau peste 100 de cadre didactice care au împlinit vârsta de pensionare


O profesoară de educație tehnologică, care predă la școlile din Dumbrăveni și Gugești, este trimisă la pensie de instanța de judecată. S-a ajuns în această situație deoarece, în septembrie 2017, profesoara nu a primit aviz favorabil de la Consiliul de Administrație (CA) al Școlii Dumbrăveni pentru a preda în continuare, chiar dacă a împlinit vârsta legală de pensionare. Concret, profesoara a împlinit vârsta legală de pensionare în noiembrie 2016. La începutul anului 2017, ea a făcut solicitare către CA al Școlii Gugești pentru continuitate, iar pe 31 ianuarie 2017 a primit aviz favorabil. Cu o zi înainte, CA Dumbrăveni nu a avizat favorabil solicitarea de continuitate a activității la catedră.
Profesoara a contestat în instanță decizia CA al Școlii Dumbrăveni, dar și Inspectoratul Școlar Județean Vrancea pentru că a dat aviz favorabil hotărârii școlii. În prima fază procesuală, la Tribunalul Vrancea, profesoara a avut câștig  de cauză, revenind la catedră. „…admite contestația reclamantei și anulează actul administrativ intitulat „Refuz de menținere în activitate ca titular 2017-2018…cu consecința menținerii reclamantei în activitate după îndeplinirea condițiilor standard de pensionare, fiind obligate pârâtele să plătească reclamantei câte 525 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată”, se arată în decizia Tribunalului Vrancea.
Din documentele depuse la dosar rezultă că profesoara nu a primit aviz favorabil de la CA Dumbrăveni deoarece nu au fost îndeplinite toate condițiile cerute de legislația în vigoare, respectiv rezultate deosebite sau cursuri de perfecționare, deoarece lipseau documente ce ar trebui să însoțească cererea, dar și pentru că la această școală ar urma să se reducă o clasă, fapt ce afecta încadrarea cadrelor didactice, ceea ce s-a și întâmplat.

O instanță nu poate obliga o școală să lucreze cu pensionari

Procesul a continuat la Curtea de Apel Galați, unde este întoarsă decizia și profesoara este trimisă la pensie. Din motivarea CA Galați se înțelege că unitatea de învățământ nu poate fi obligată să mențină un cadru didactic după vârsta standard de pensionare în activitate. Decizia Curții se referă la întreaga catedră a profesoarei.„…În noiembrie 2016, intimata a împlinit vârsta de pensionare și stagiul minim de cotizare și ar fi trebuit să înceteze de drept contractul individual de muncă, care a fost prelungit până la sfârșitul anului școlar, respectiv 31 august 2016. Prin încetarea de drept, prin efectul legii, a contractului de muncă, instanța de judecată nu poate obliga unitatea de învățământ să încheie un nou contract de muncă, pe durata determinată, de un an”, se arată în decizia Curții de Apel Galați.
Totodată, magistrații gălățeni au reținut că „…intimata nu a făcut dovada  obținerii unor rezultate deosebite, atunci când s-a votat refuzul de menținere în activitate, nu există numărul suficient de ore pentru a se asigura catedra completă. (…) În mod corect CA al Școlii Dumbrăveni, format din cadre didactice titulare a decis respingerea cererii de menținere în activitate, întrucât perfecționarea profesională a cadrelor didactice este o obligație a acestora și stă la baza competenței profesionale deosebite. Astfel, potrivit articolului 245, alin.6 din L1/2011, „Personalul didactic, precum și personalul de conducere, îndrumare și de control din învățământul preuniversitar este obligat să participe periodic la programe de formare continuă astfel încât să acumuleze, la fiecare interval consecutiv de 5 ani, considerat de la data promovării examenului de definitivare în învățământ, minim 90 de credite profesionale transmisibile. Instanța afirmă că reclamanta ar îndeplini condițiile art. 28.alin 1 din Metodologie argumentând că aceasta ar avea rezultate la olimpiadă or, actele privind rezultatele la olimpiadă sunt obținute cu elevii din Gugești și nu cu cei din Dumbrăveni…”, se mai precizează în decizia CA Galați.
În aceste condiții, profesoara va trebui să se pensioneze, atunci când decizia instanței va fi comunicată părților. „Cadrele didactice care îndeplinesc condițiile legale de pensionare și cadrele didactice pentru care nu s-a aprobat menținerea în funcție ca titular, peste vârsta de pensionare, se pensionează la data încheierii anului școlar. Personalul didactic de conducere din unitățile de învățământ, precum și personalul de îndrumare și control, care îndeplinește condițiile legale de pensionare și care nu solicită pensionarea pe parcursul anului școlar, poate rămâne în funcție până la data încheierii anului școlar, cu acordul consiliului de administrație al unității de învățământ, respectiv al inspectoratului școlar. Pentru motive temeinice, pensionarea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control se poate face și în timpul anului școlar, cu aprobarea consiliului de administrație al inspectoratului școlar”, se precizează în art. 23 din Metodologie.

Școala Dumbrăveni așteaptă decizia instanței

Potrivit Metodologiei mișcării personalului didactic, se poate continua colaborarea cu cadrul didactic pensionar, dar cu schimbarea statutului, aceasta fiind angajat la plata cu ora, decizia urmând a fi luată de Consiliul de Administrație al școlii. Contactată de reporterul Monitorul de Vrancea, profesoara Cătălina Grăjdan, directorul Școlii din Dumbrăveni, ne-a spus că în momentul în care vor veni documentele de la instanță, se va întruni Consiliul de Administrație și va decide în consecință. „O să aplicăm decizia Curții de Apel Galați în totalitate, cât despre menținerea colaborării cu doamna profesoară, va fi decizia Consiliului de Administrație care va analiza documentele din dosar”, ne-a declarat directoarea Cătălina Grăjdan.
Totodată, aceasta ne-a mai spus că profesoara predă la Dumbrăveni 8 ore de educație tehnologică și o oră de desen, tocmai pentru că s-a redus o clasă. Potrivit Legii 1/2011 a Educației Naționale, profesoara putea face solicitare pentru reducerea normei didactice, pentru că avea 25 de ani vechime și gradul I didactic, dar nu a solicitat școlii acest lucru, aspect reținut și de instanța de judecată.
Directoarea Școlii din Gugești, care a avizat favorabil solicitarea profesoarei de a continua să predea și după vârsta standard de pensionare, ne-a spus același lucru. „În acest moment nu avem nici un document de la instanță. Noi nu vom face altceva decât să respectăm legea. Consiliul de Administrație va emite o hotărâre (n.r. în ceea ce privește continuarea relației contractuale cu școala Gugești), ne-a spus profesoara Anca Grecu, directoarea Școlii Gugești.
Menționăm faptul că în Vrancea, în acest an școlar, predau peste 100 de cadre didactice care au vârsta standard de pensionare și care au primit acceptul unităților de învățământ să mai predea, cel puțin un an, deoarece aceste solicitări se fac anual, legea permițând ca după vârsta de pensionare să mai poată preda maxim 3 ani.

Ai împlinit vârsta de pensionare, colegii decid dacă mai predai sau nu

Pentru cadrele didactice există o derogare de la Legea pensiei, care le dă voie celor care împlinesc vârsta de pensionare să mai poată rămâne în câmpul muncii, în anumite condiții și numai cu acordul Consiliului de Administrație al unității sau unităților de învățământ unde predă. Pentru a putea preda după vârsta standard de pensionare, cadrele didactice trebuie să îndeplinească un cumul de condiții pe care CA al unității de învățământ trebuie să le aibă în vedere. Astfel, „personalul didactic din învățământul preuniversitar, cu gradul didactic I sau cu titlul științific de doctor, care dovedește competență profesională deosebită, poate fi menținut ca titular, în funcția didactică până la 3 ani peste vârsta de pensionare, raportată la data de 1 septembrie 2018, la cerere”, conform Metodologiei mișcării personalului didactic pentru anul școlar 2018-2019.
Condițiile legale de pensionare, luând în calcul limita de vârstă și stagiul de cotizare, la data de 1 septembrie 2018, sunt: a) pentru femei, vârsta la ieșirea la pensie, 60 ani și 11 luni, 30 ani și 11 luni stagiul complet de cotizare, respectiv 15 ani stagiul minim de cotizare; b) pentru bărbați, vârsta la ieșirea la pensie, 65 ani, 35 ani stagiul complet de cotizare, respectiv 15 ani stagiul minim de cotizare. În vederea menținerii în activitate ca titular în funcția didactică până la 3 ani peste vârsta de pensionare, raportată la data de 1 septembrie 2018, în anul școlar 2018-2019, personalul didactic care se încadrează în prevederile metodologiei se adresează, în scris, consiliilor de administrație ale unităților de învățământ. Cererile sunt însoțite de documentele justificative privind activitatea didactică și științifică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?