Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

VIDEO şi GALERIE FOTO: Scandal pentru oasele unui bărbat mort în 2011, în cimitirul din Răduleşti


   Tărăboi de proporții, ieri, în cimitirul din Rădulești, comuna Vânători. Un bărbat care a murit în 2011nu-și găsește liniștea la un an și jumătate de la deces, pentru că fosta soție, sora, cumnatul și alte rude se ceartă pe oasele sale. Văduva dorește să mute oasele decedatului în Cimitirul Sudic din Focșani, în timp ce restul familiei se împotrivește, pe motiv că mortul a vrut să-și doarmă somnul de veci în Rădulești. Pe fir a intrat și prima soție a răposatului, care ia apărarea familiei.

   Ieri, în cimitirul din Rădulești, comuna Vînători, mai multe persoane nu au fost de acord cu deshumarea unui bărbat, decedat în anul 2011. Văduva defunctului dorește ca acesta să-și doarmă somnul de veci în Cimitirul Sudic din Focșani, dar sora, cumnatul și alte rude ale răposatului se împotrivesc. De aici a și pornit întreg scandalul. Potrivit rudelor, decedatul, Octavian Cristian, ar fi cerut înainte de a-și da ultima suflare să fie înmormântat în cimitirul din Rădulești, dorință care i-a fost respectată. Până ieri… 
   Rudele răposatului au aflat în urmă cu câteva zile de planurile fostei cumnate și timp de câteva zile au stat de planton la poarta cimitirului. Ieri, în jurul prânzului, câțiva bărbați au coborât dintr-un taxi, dotați cu lopeți, și s-au apucat de săpat mormântul, pentru a aduce sicriul la suprafață. Imediat au ajuns la fața locului sora, cumnatul și alte rude de-ale lui Octavian Cristian, care le-au cerut necunoscuților să astupe mormântul la loc.
   Marius Ioniță, care s-a recomandat ca fiind reprezentantul soției decedatului, a susți-nut că are toate avizele necesare pentru deshumare. „Am venit pentru că trebuia să vin. M-a trimis soția decedatului. Sunt aici în calitate de împuternicit al soției pentru a face acest lucru. Avem autorizații, tot ce ne trebuie”, le-a explicat Marius Ioniță rudelor bărbatului decedat.
Atunci, cumnatul mortului l-a întrebat pe Ioniță cu ce are de gând să transporte osemintele, în condițiile în care a venit cu taxiul și cu două lopeți. „Cu ce luați mortul?”, a strigat el, iar Ioniță i-a răspuns că mașina cu sicriul urma să ajungă la fața locului atunci când săpăturile ar fi fost gata. „Au coborât din taxi și i-am văzut cu hârlețele. M-au îmbrâncit când i-am întrebat ce fac și apoi au început să dezgroape mortul”, a spus celor din jur cumnatul decedatului.

Văduva vrea să fure mortul

   Sora bărbatului decedat, Cati Lupu, spune că văduva, care a fost cea de-a doua soție a lui Octavian Cristian, vrea să fure mortul. De asemenea, l-a acuzat pe reprezentantul acesteia că vrea să ia oasele într-un sac, pe care îl avea la subraț. „El s-a îmbolnăvit și se văita mereu. Într-o zi și-a luat liber de la serviciu și a mers să-și facă analizele. Nu s-a putut duce după rezultate și a trimis-o pe cumnata mea. Acolo scria clar ce are, dar ea i-a ascuns boala. Nu a spus nimic nici lui și nici nouă. A murit de cancer la pancreas pe data de 7 noiembrie 2011. Dorința lui a fost să fie înmormântat aici. A venit pur și simplu să-l fure. Nu a anunțat pe nimeni. Aveau un sac la subraț. Vroiau să-l bage în sac și să plece cu el domnii ăștia de la Odobești, pentru că cumnata mea vrea să-l ducă la Cimitirul Sudic”, ne-a spus Cati Lupu. Femeia a acuzat-o pe fosta cumnată că nu dădea de pomană de sufletul lui Octavian Cristian pe motiv că mortul nu mănâncă. Ea a susținut că a fost la Poliție și Procuratură pentru a o împiedica pe văduvă  să-i dezgroape fratele, dar reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea      ne-au declarat că „în acest moment nu este înregistrată nicio sesizare la Parchet”.
   Nici prima soție a lui Octavian Cristian nu este de acord cu deshumarea. Într-un email trimis presei, Lidia Axente spune că nu este de acord cu ceea ce vrea să facă cea care i-a luat locul. „Mutarea reprezintă pentru noi toți un impediment pentru a-l mai putea vizita la locul de veci. Am fost căsătoriți din 1990 și până în 1999. Incompatibilitatea dintre noi ne-a făcut ca fiecare să își aleagă un alt drum.  Îmi permit să vă spun că și foștii mei socri sunt vârstnici și bolnavi și vor ca fiul lor să fie îngropat în cimitirul unde s-au născut și locuiesc, pentru a-l avea mai aproape și să poată aprinde oricând o lumânare. În nenumărate rânduri, pe durata vieții și a traiului în comun, Octavian și-a manifestat dorința de a fi îngropat acolo unde s-a născut. Eu, Lidia, mă simt datoare de a vă informa și demonstra cu martori că la aducerea corpului neînsuflețit în casa foștilor socri, actuala soție a spus următoarea frază «vi l-am adus mort, faceți borș cu el». În baza comportamentului ei trecut, când nu mă lăsa să-mi văd fostul soț și să îi vorbesc despre fiul nostru, îmi exprim frica de a nu putea să îl plâng nici la mormânt”, scrie Lidia Axente.

Soția a obținut aviz de la DSP

   Pentru deshumare, văduva a obți-nut aviz de la Direcția de Sănătate Publică (DSP), aviz care a fost eliberat miercuri. „Din punct de vedere sanitar există un ordin, 536/1997, care reglementează că se pot face deshumări la minim un an de la deces și în anotimpul rece. În conformitate cu legea am eliberat avizul sanitar de deshumare. Din punct de vedere al legilor sanitare a fost respectată legislația. Soția s-a prezentat cu certificatul de căsătorie, deces și a întocmit o cerere prin care a solicitat avizul, fiindu-i eliberat ieri (miercuri – n.r.)”, a precizat medicul Marina Maiorov, directorul adjunct al DSP.
   Polițiștii din Vînători, dar și șeful Secției de Poliție Rurală Focșani au fost prezenți la fața locului, pentru a se asigura că situația nu degenerează.

Biserica recomandă deshumarea după 7 ani

   Potrivit canoanelor bisericești, deshumarea se poate face numai după 7 ani de la înhumare. Singurele situații în care se acceptă deshumarea înainte de termen sunt cele în care se desfășoară anchete ale organelor de poliție sau procurori. „După regulamentul nostru de funcționare, nu se poate face deshumare înainte de 7 ani sau chiar 10 ani, când corpul uman a intrat în putrefacție totală. Cu aprobarea specială de la organele abilitate, cum ar fi Sanepidul (DSP – n.r.) se poate aproba deshumarea pe o perioadă determinată, adică între 1 noiembrie și 31 martie. Familia care vrea să deshumeze trebuie să fie în bună înțelegere. Mama și fratele celui decedat spun că dorința acestuia a fost să rămână înmormântat la Rădulești. Soția, care are primul rol, are dorința de a-l muta la Ci-mitirul Sudic din Focșani. Eu personal      i-am sfătuit să ajungă la o înțelegere și să aștepte 7 ani, chiar 10 ani, pentru a se instala putrefacția totală, le-am spus că o asemenea dispută nu își are rostul. Dacă totuși soția vrea să deshumeze persoana decedată, ar fi bine ca acolo să existe reprezentanți ai organelor abilitate, astfel încât deshumarea să nu constituie motive pentru acuzații de profanare de morminte”, a declarat preotul Negoiță Boghină, protoiereul Protoieriei II Focșani.
   Reporterii „Monitorul de Vrancea” au încercat să ia legătura cu văduva bărbatului decedat, dar aceasta nu a putut fi contactată la numărul de mobil dat de fosta sa cumnată.

17 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?