Trei percheziții au fost efectuate în Focșani și una în Slobozia Bradului, ieri, fiind căutate persoane care ar avea legături cu grupări infracționale organizate, specializate în infracțiuni informatice denumite skimming. Două persoane au fost duse la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) București. Potrivit anchetatorilor, este vorba despre Teodor B. și Gabriel Ionuț S.. De asemenea, două persoane, una din Focșani, iar cealaltă din Slobozia Bradului nu au fost găsite la domiciile lor, fiind identificate și reținute ulterior, în București, potrivit unor surse din rândul anchetatorilor.
Percheziții nu au fost efectuate doar în Vrancea. Într-un comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliției Române, se arată că 85 de percheziții domiciliare au fost efectuate simultan, ieri dimineață, dintre care 78 în România, iar restul în Marea Britanie, la Londra, Germania, SUA și Republica Dominicană, pentru probarea activității infracționale a membrilor unor grupări infracționale organizate, specializate în infracțiuni informatice- skimming. „În fapt, polițiștii BCCO Pitești – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice au stabilit faptul că, din anul 2011, pe raza municipiului București și a 22 de județe, respectiv Vâlcea, Olt, Satu Mare, Hunedoara, Constanța, Bacău, Ialomița, Sibiu, Sălaj, Timișoara, Vrancea, Vaslui, Brăila, Brașov, Buzău, Cluj, Covasna, Galați, Ilfov, Iași, Giurgiu, Piatra Neamț, precum și în străinătate, în 17 țări, respectiv în SUA, Republica Dominicană, Mexic, Columbia, Iordania, Ecuador, Japonia, Nepal, Marea Britanie, Italia, Germania, Austria, Elveția, Spania, Portugalia, Franța și Ucraina, acționează 7 grupuri infracționale organizate, formate din aproximativ 100 de membri, cu legături între ele, cu roluri bine determinate și ierarhizate, ce săvârșesc infracțiuni cu instrumente de plată electronice (skimming, carding – tranzacționare ilicită și/sau utilizare frauduloasă de informații furate privind cardurile de credit, falsificarea de carduri, retrageri/plăți frauduloase de numerar)”, se arată în comunicatul IGPR.
Într-un comunicat de presă al DIICOT se arată că liderii au fost identificați ca fiind Constantin Gheară zis Tică, 53 de ani, Romeo Ursu zis Boenică, 45 de ani, Lucian Ghiuri zis Piticu, 45 de ani, și Relu Åerban, 57 de ani.
Prejudiciul estimat: aproximativ 2 milioane de euro
Victimele infracțiunilor sunt persoane fizice și juridice din Germania, Spania, Portugalia, Anglia, Elveția, Austria, Franța, Lituania, SUA. Anchetatorii spun că suspecții români sunt persoane cu trecut infracțional, în special infracțiuni judiciare, care prin pozițiile pe care le ocupă în mediile respective, reușesc să atragă fonduri, să asigure protecție, anonimat, să îngreuneze descoperirea lor de către anchetatori și să asigure desfășurarea activităților ilicite în condiții cât mai bune, pentru obținerea unui profit rapid. Ei fabricau echipamentele skimming atât pentru ATM-uri, cât și pentru terminale POS, în cadrul unor adevărate „laboratoare”. De asemenea, ridicau banii proveniți din infracțiuni, încasați în străinătate și trimiși în țară. „Datele de identificare copiate erau folosite pentru falsificarea mijloacelor de plată electronică, utilizate pentru retragerea banilor, pe teritoriile Republicii Dominicane, SUA, Japoniei, Iordaniei și Nepalului”, mai susțin anchetatorii.