Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Mecanismul dorinţei sexuale, descifrat de cercetători


   Mecanismul de declanșare a dorinței sexuale a fost descifrat de cercetătorii francezi, care au apelat la o serie de tehnici de monitorizare a creierului. O privire pe furiș, o atingere delicată și dorința apare. Cum poate fi înțeles fenomenul de atracție sexuală? Puțin câte puțin, creierul uman dezvăluie misterele care înconjoară miliardele sale de conexiuni neuronale.
   Sigmund Freud a fost unul dintre primii savanți care au considerat sexualitatea umană ca fiind subiectul unui studiu de sine stătător. El a descris dorința sexuală ca pe un proces aflat la graniția dintre mental și fizic. Limitat de mijloacele din epocă, Freud considera biologia ca pe „un tărâm al posibilităților nelimitate”, o potențială sursă de informații „dintre cele mai surprinzătoare”.
   Întrebările despre resorturile dorinței fizice, rămase multă vreme fără răspuns, își află acum aceste răspunsuri puțin câte puțin, grație progreselor înregistrate în domeniul imagisticii prin rezonanță magnetică funcțională, care permite observarea în direct a felului în care funcționează creierul uman. La om, implicarea creierului intervine în toate stadiile comportamentului sexual, și în special în două etape: evaluarea valorii stimulilor („ceea ce este atractiv sexual pentru cineva este oare la fel de atractiv și pentru altcineva?”) și controlul în ceea ce privește trecerea la actul propriu-zis.
   Oamenii vor fi percepuți ca fiind atrăgători în funcție de numeroși factori: sex, vârstă, caracteristici fizice și factori culturali. Însă, afirmă Serge Stoleru, cercetător la Inserm, specialist în studiul dorinței sexuale umane, „indiferent de criteriile de atracție sau de repulsie, mecanismul creierului implică întotdeauna o zonă situată deasupra orbitelor ochilor, în regiunea orbito-frontală a cortexului. Prin activarea semnalelor neuronale, se remarcă faptul că această zonă activează mecanismul de evaluare („o găsesc pe această persoană atrăgătoare/neatrăgătoare”) și plăcerea de a vedea în acea persoană sexual atractivă un partener sexual potențial, adică se ia în considerare o experiență potențial agreabilă”.
   Există o diferență între bărbați și femei. Atunci când un bărbat este excitat sexual de o femeie (sau invers), el este condus de impulsul de a acționa pentru a-și concretiza acea dorință. Or, analiza a 21 de studii științifice a permis identificarea sursei acestui impuls, iar aceasta se află în „substanța neagră” („substantia nigra”) din trunchiul cerebral. „Această substanță neagră este punctul de plecare pentru un fascicul nervos care se termină în regiunea limbică emoțională, o regiune care va produce mișcarea către cealaltă persoană, indiferent de sexul sau orientarea sexuală a subiectului”, explică Serge Stoleru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?