În cel mai recent raport de monitorizare a infecțiilor respiratorii acute, întocmit de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, au fost incluse patru suspiciuni de gripă (două la intervalul de vârstă 15-49 ani, una la 50-64 ani și una la peste 65 de ani). Un caz dintre cele patru suspectate de gripă a fost internat.
Săptămâna trecută, DSP Vrancea a înregistrat 1.205 cazuri de infecții respiratorii acute, dintre care 49 de cazuri au fost reprezentate de persoane care au avut nevoie de internare. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate la grupa de vârstă 5-14 ani (308, cu 6 internări). Raportul de monitorizare a infecțiilor respiratorii a mai înregistrat 301 cazuri de pneumonii, dintre care 113 cazuri au fost reprezentate de persoane care au avut nevoie de internare. Cele mai multe cazuri de pneumonii au fost înregistrate la grupa de vârstă 5-14 de ani, unde au fost înregistrate 73 de cazuri cu 31 internări. A fost înregistrat și un deces, la o persoană de peste 65 de ani.
Medicii din cadrul DSP Vrancea le recomandă vrâncenilor să se vaccineze cu încredere împotriva gripei. În prezent, aproximativ 2.800 de doze de vaccin antigripal sunt disponibile la medicii de familie din județ.
În săptămâna 8 – 14 ianuarie 2018 au fost înregistrate 80 de cazuri de gripă, față de cele 306 cazuri înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut. Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică informează că numărul persoanelor care au murit din cauza gripei de la începutul sezonului de raportare și până pe data de 28 ianuarie a ajuns la opt. „De la începutul sezonului 2017 – 2018 au fost înregistrate opt decese confirmate cu virus gripal, din care patru tip B, trei tip A, subtip (H1) pdm09 și unul tip A, în curs de subtipare, față de 17 în sezonul precedent, din care 15 cu virus gripal tip A, subtip H3, unul cu A(H1) pdm09 și unul tip A, nesubtipat”, se arată în centralizatorul CNSCBT. Patru dintre cele opt persoane au murit în perioada 22 – 28 ianuarie, nefiind vaccinate antigripal. Până la data de 28 ianuarie au fost vaccinate antigripal 821.356 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.
Reprezentanții Ministerului Sănătății afirmă că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă și recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit. De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos – alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare) sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii și în special prin gripă.
Ministerul Sănătății reamintește că, pentru sezonul 2017-2018, a achiziționat peste un milion de doze de vaccin gripal, dublu față de anul 2016, astfel încât să asigure vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane aflate în grupele de risc.