Medicii veterinari vrânceni spun că au ajuns în imposibilitatea de a-și practica meseria din cauza tarifelor foarte mici pe baza cărora își primesc plata lunară. Conform legislației în vigoare, medicii veterinari care dețin circumscripții sanitar veterinare fac vaccinări, administrează tratamente, recoltează probe, la tarife fixe. Astfel, pentru toate vaccinările impuse prin programele naționale de sănătate, aceștia sunt plătiți de stat, iar pentru celelalte tratamente, chiar dacă sunt suportate de proprietari, legea îi obligă pe veterinari să perceapă tarife fixe.
Nemulțumirea lor pornește de la faptul că acestea nu au mai fost actualizate din anul 2007, nici măcar proporțional cu rata inflației. Până acum, Colegiul Medicilor Veterinari a avut două întâlniri cu reprezentanții Ministerului Agriculturii și ai Autorității Naționale pentru Siguranța Alimentelor în care au cerut imperativ modificarea acestora. Răspunsul a fost însă, unul negativ. „Anul trecut am avut o discuție la o întâlnire națională în care s-a insistat foarte mult să se modifice aceste tarife. Ni s-a promis că anul acesta se va face o reactualizare a acestora. Numai că, în urmă cu câteva zile am avut din nou o întâlnire cu oficialii ANSVSA în care ni s-a spus că tarifele nu se vor modifica nici anul acesta pentru că Ministerul Finanțelor nu a aprobat această majorare”, ne-a declarat Ionel Duță, președintele Colegiului Medicilor Veterinari Vrancea. Un medic veterinar încasează pentru efectuarea unui vaccin la păsări 0,5 lei, o consultație la un animal bolnav nu costă mai mult de 20 lei, iar pentru un tratament injectabil la bovine prețul este între 5 lei și 20 de lei.
Medicii veterinari sunt conștienți că, în cazul în care tarifele ar fi mai mari pentru servi-ciile medicale plătite de către populație, ar risca să rămână fără clienți, dar insistă ca măcar cele suportate din bugetul de stat să fie majorate. „Populația este sărăcită și nu are de unde să plătească mai mult, dar ar fi bine ca cele care sunt incluse în programul strategic să fie majorate. Până la urmă, noi muncim pentru a apăra atât sănătatea animalelor cât și a oamenilor”, a adăugat Ionel Duță.
Medicii veterinari spun că pe lângă tarifele mici se mai confruntă cu un impediment și anume numărul mic de animale din circumscripții. „Efectivul animalelor a scăzut foarte mult în ultimul timp, pentru că populația la țară este îmbătrânită și nu se mai poate ocupa cu creșterea lor”, ne-a declarat Åtefan Silviu Åerbu, medic veterinar la circumscripția de la Cîmpineanca.
În Vrancea, există 150 de medici veterinari care dețin circumscripții sanitar veterinare. Pe lângă medic veterinar, circumscripțiile au și câte un tehnician veterinar, însă în ultimul timp, aceștia s-au reorientat către alte profesii. „Sunt foarte puțini cei care mai vin cu această specializare. Dacă totuși fac o școală în domeniu renunță la meserie din cauza salariului mic”, a adăugat medicul veterinar Åtefan Silviu Åerbu.