Turiștii care vor merge în stațiunile balneare până pe 30 aprilie vor plăti, prin programele „O săptămână de refacere” și „Hai la băi”, între 330 lei și 650 de lei pentru o săptămână de cazare și tratament, potrivit Organizației Patronatelor din Turismul Balnear (OPTBR). Programele speciale sunt valabile în perioada 25 ianuarie – 30 aprilie și cuprind pachete de servicii de cazare, masă și tratament în hoteluri de 2, 3 și 4 stele.
Prin programul „O săptămână de refacere”, un pachet care include șase nopți de cazare, două proceduri de tratament pe zi, mic dejun și o consultație medicală costă 330 de lei de persoană la hotelurile de două stele și 360 de lei la trei stele. Pentru varianta cu două mese pe zi turiștii vor plăti 470 de lei pentru două stele și 540 de lei la trei stele.
„Hai la băi” include cinci nopți de cazare cu pensiune completă (trei mese pe zi), două proceduri pe zi, cinci zile de tratament și o consultație medicală. Tarifele sunt 625 de lei la două stele și 750 de lei la trei stele.
„Decada balneară” cuprinde 10 zile de sejur cu pensiune completă, minim 7 zile de tratament, două proceduri pe zi și o consultație medicală. Cei care aleg hotelurile de două stele vor plăti 710 lei pe pachet, iar la trei stele tariful este 830 de lei. Programul „Wellness balnear” presupune trei nopți de cazare, două zile demi-pensiune, o masă festivă, acces la piscine, saună, sală de sport și două proceduri tip wellness (masaj sau ședință de întreținere facial/cosmetică). La un hotel de trei stele pachetul costă 625 de lei, iar la patru stele 650 de lei. La aceste programe participă hoteluri din stațiunile Amara, Băile Herculane, Băile Olănești, Băile Tușnad, Călimănești-Căciulata, Covasna, Ocna Sibiului, Pucioasa, Sângeorgiu de Mureș, Sinaia, Moneasa și Vatra Dornei.
Soveja, singura stațiune de tratament din Vrancea, nefuncțională
Aceste programe de odihnă și tratament, care se adresează în special pensionarilor și familiilor cu copii, sunt căutate și de către vrânceni. „Solicitările pe care le-am primit până în acest moment sunt în special pentru stațiunile Lacul Sărat, Amara, Vatra Dornei, Sovata, Călimănești-Căciulata, Olănești, Felix și Herculane. Avem contract cu 20 de stațiuni de tratament și 40 de hoteluri de două și trei stele. Majoritatea unităților de cazare s-au deschis de la sfârșitul lunii martie”, ne-a spus Ion Roman, administratorul unei agenții de turism din Focșani. Acesta a specificat că unele hoteluri păstrează prețurile reduse aferente acestor programe și în perioada verii.
Din păcate, în județul Vrancea nu există în prezent nicio stațiune funcțională. Soveja, supranumită „Perla Vrancei”, recunoscută pentru aerul său ozonat, a fost lăsată în paragină și uitată de turiști, aici nemaiexistând nici hotel, nici bază de tratament. „Este regretabil că fostul hotel al sindicatelor nu a fost refăcut din cauza lipsei de bani și nu a reintrat în circuitul turistic. Toată lumea așteaptă o minune. Sunt clienți care ar vrea să se trateze la Soveja și să viziteze Vrancea, dar nu au unde se caza”, a mai spus Ion Roman. Singura stațiune mai cunoscută din Vrancea, frecventată de turiști, este Lepșa, pentru o drumeție pe Cheile Tișiței sau pentru relaxare la poalele muntelui.