Ediția: Vineri 24 ianuarie 2025 Nr. 6800
Ediția: Vineri 24 ianuarie 2025 Nr. 6800

GALERIE FOTO: Paște cu ajutoare de la Primărie pentru sute de focşăneni


   Patru sute de focșăneni, cu venituri reduse, primesc alimente din partea reprezentanților Primăriei Municipiului Focșani, cu ocazia sărbătorilor pascale. Unii dintre ei au intrat deja în posesia alimentelor, alții în zilele următoare. Pe lista beneficiarilor se numără bătrâni bolnavi, dar și tineri, la fel de suferinzi. Au muncit cu ani în urmă, dar odată ieșiți la pensie au ajuns să trăiască lunar din 200, cel mult 400 de lei. 
   Sute de persoane din Focșani, care trăiesc într-o sărăcie greu de descris și de suportat, au primit ieri, din partea reprezentanților Primăriei Municipiului Focșani, pachete cu alimente, cu ocazia sărbătorilor pascale. Locuiesc în blocuri cu apartamente sau garsoniere mici, în care abia au reușit să dea cu var în ultimii ani, unii dintre ei. Pentru ei, lumina aprinsă e un lux, la care apelează doar în caz de maximă urgență. Au, cei care reușesc cât de cât să se mai descurce cu banii, noptierele pline cu medicamente, iar în debara doar câteva bucăți de mămăligă și câțiva cartofi. 
   În cazul lor, ajutorul acordat de autorități mai potolește foamea pentru câteva zile. „Îmi pare bine că mi-au dat ajutoarele, că nu avem deloc cu ce să ne descurcăm. Am o pensie de 350 de lei pe lună. Am copii, doi băieți, dar și ei sunt vai de ei. Unul nu are serviciu deloc, iar celălalt este în șomaj. Cu ce să mă ajute pe mine, când nici ei nu au unde să muncească?”, spune Maria Tîvdă, în vârstă de 83 de ani.  
   Este inimaginabil cum poate să supraviețuiască o bătrână de peste 80 de ani cu 350 de lei pe lună, bani din care să-și plătească întreținerea, să-și cumpere de mâncare și mai apoi să-și ia și medicamentele pentru bolile inevitabil apărute la această vârstă. Dar dacă pensia este de 200 de lei, situația este și mai grea. Sunt oameni care au muncit în perioada comunistă în fabrici și care acum, la bătrânețe, abia își mai duc traiul de pe o zi pe alta. „Să vă dea Dumnezeu sănătate, acum mai avem ce să mai mâncăm. Eu am pensie de 200 de lei, vă dați seama. Atât am eu pe lună ca să tră-iesc…”, spune o altă femeie care a primit ajutor, Mariuța Coroiu, tot de 83 de ani. Ea are grijă și pe mama sa, în vârstă de 102 ani. „Iarna o țin la mine și cum dă căldura se duce la țară, la Năruja, și stă acolo. Ce să facem, stăm și noi cum putem”, spune femeia, care are glaucom, început de cataractă și probleme cu auzul, dar chiar și așa reușește să aibă grijă și de mama sa. 

Nu doar bătrânii sunt la limita sărăciei
 
   De pe lista Primăriei Municipiului Focșani nu lipsesc nici tinerii. Deschizându-le ușile, ascultându-le poveștile, realizezi că discuțiile de la televizor despre criză sunt nimic în comparație cu ce trăiesc oamenii simpli, în viața de zi cu zi. „Am lucrat în confecție și am rămas fără serviciu. Cred că nu mai durează mult și până și confecțiile se dărâmă. Lucrează numai soțul și avem doi copii, cea mai mică are 6 ani, merge la grădiniță, și cea mai mare 13 ani și se duce la școală. Ne descurcăm greu cu ce avem”, povestește Vasilica Porumboiu. Vecina acesteia, o femeie de 80 de ani, a rămas singură pe lume, având o pensie de 410 lei. „Nu am pe nimeni. Am tot felul de boli pentru care nu iau tratament, pentru că nu am cu ce. Dacă mă descurc?Nu mă descurc, pentru că mi-a murit soțul, mama, nu am copii”, spune Maria Bișoc. 
   Bolnavi nu sunt doar bătrânii, ci și persoanele mai tinere și cu studii, care din cauza bolilor care le-au măcinat nu au putut munci prea mult. Este și cazul Elenei Å¢uțuianu, de 48 de ani, care s-a pensionat pe caz de boală. „Am o pensie pe caz de boală și o pensie de handicap. Cu astea mă descurc. Cu bolile pe care le am, nu pot să muncesc și trebuie să trăiesc din ce este. Am mai primit alimente de la Primărie și îmi sunt de folos”, spune femeia. Vecinul său, un tânăr de 30 de ani, a fost crescut de o mătușă, care între timp a decedat. Cu toate că este tânăr, în urmă cu câțiva ani a suferit o intervenție chirurgicală pe creier și de atunci trăiește din 200 de lei. „Este greu și de el. Acum este ieșit, nu este acasă. Este greu pentru că este tânăr și nu au mai putut să îi dea nici pensie pe caz de boală și trăiește cu pensia de handicap gradul III, adică un pic peste 200 de lei”, spune Elena Å¢uțuianu. 
   Într-o situație asemănătoare se află și Crina Titu, în vârstă de 41 de ani, care de 13 ani face dializă. Trăiesc, ea și soțul, din pensia de handicap de 290 de lei și salariul minim pe economie al soțului, care este tractorist. „Mă mai ajută mama de la țară. Ea a fost cea care mi-a crescut și fetița, și de Paște îmi mai trimite ea cozonac și ce mai poate. Eu oricum nu pot să fac mare lucru din cauza problemelor de sănătate, iar a doua zi de Paște sunt programată la dializă, așa că nici nu o să stau acasă”, spune femeia.   
   Printre pereții apartamentelor mici trăiește și o femeie care suferă de o afecțiune genetică, respectiv nanism. Cu toate acestea, femeia a lucrat 15 ani la o fabrică de confecții, până când s-a îmbolnăvit și a ieșit la pensie pe caz de boală. „Sunt singură, nu am pe nimeni și pensia pe caz de boală este de 350 de lei”, spune femeia. 
   Printre persoanele nevoiașe sunt și mame părăsite de copii, care nu primesc niciun sprijin de la nimeni. „M-am despărțit de soț și am crescut doi copii, așa cum am putut. Au plecat amândoi din cauza apartamentului ăsta, pentru că n-am vrut să le fac acte pe el. Åži acum am rămas cu o pensie de 340 de lei. După ce plătesc întreținerea nu rămân cu nimic. Trăiesc mai mult cu ceaiuri! Îmi rămân cam 50 de lei de mâncare. Toată lumea se miră cu ce trăiesc, dar nimeni nu îmi întinde o mână de ajutor”, spune Clementina Racoviță, în vârstă de 69 de ani. 
   Acțiunea reprezentanților Primăriei Municipiului Focșani va continua și în zilele următoare. Pe lista beneficiarilor se află 400 de focșăneni, care primesc pachete de alimente, în valoare de câte 50 de lei. Persoanele nevoiașe vor primi carne de porc, cozonac, ouă, o sticlă de ulei și o pungă de zahăr. Pentru împărțirea lor, au fost repartizați aproximativ 20 de angajați ai Primăriei Municipiului Focșani. Pachetele au fost făcute de angajații Cantinei de Ajutor Social. Valoarea totală a acestora este de 200.000 de lei, banii fiind alocați din bugetul Cantinei de Ajutor Social. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?