Normele de venit pentru impozitul din agricultură au fost modificate în ședințele comisiilor de specialitate din Camera Deputaților unde au fost aprobate mai multe amendamente depuse de parlamentari. Decizia finală urmează să fie luată de plenul Camerei Deputaților. Printre propunerile deputaților se numără creșterea limitei impozabile pentru legumicultori la un hectar și reducerea normei de venit pentru această categorie. Deputații au mai propus diferențierea între cartofii timpurii și cartofii de toamnă deoarece este „a doua pâine pentru consumul populației”. Printre propuneri se mai numără modificarea termenelor de depunere a declarațiilor și de plată a impozitului.
Normele de venit și limitele impozabile în baza cărora va fi calculat impozitul pentru agricultori au fost modificate în comisiile de specialitate din Camera Deputaților, iar decizia finală urmează să fie luată de plen. Modificările aduse de deputați în Comisia pentru Agricultură se referă și la termenele de depunere a declarațiilor de către țărani, de plată efectivă a impozitului.
Deputații nu au schimbat principiul impozi-tului pentru agricultori, care va fi calculat la norme de venit și nu la venitul înregistrat efectiv. Astfel este eliminată birocrația, iar fermierii nu sunt obligați să înregistreze în registre fiecare achiziție și cheltuială făcută pentru obținerea recoltei. Aceste norme sunt detaliate în funcție de categoria terenurilor și animalele pe care le crește fermierul. O primă variantă a normelor de venit, stabilită prin Ordonanța de Urgență 8 din 2013, a fost deja publicată în Mo-nitorul Oficial, perioada impozabilă fiind până la 31 decembrie 2013. Însă varianta finală va fi stabilită după votul în plenul Camerei Deputaților, camera decizională pentru acest act normativ. Este sigur că vor exista limite minime de suprafețe, respectiv de animale, pentru care țăranii nu vor plăti niciun leu impozit. „Suprafața care depășește limita scutită este impozitată pe normă de venit”, au explicat finanțiștii. Adică, la norma de venit se aplică un impozit de 16%.
Deputații din Comisia de Agricultură au propus ca data limită de depunere a declarațiilor de venit să fie 25 iunie a fiecărui an fiscal (în loc de 25 mai). O altă propunere este ca plata impozitului să poată fi efectuată până la 15 decembrie deoarecere există „culturi care nu se recoltează până la 25 octombrie, exemplu sfecla de zahăr”.
Modificări la impozitul plătit de legumicultori
Potrivit Raportului Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, parlamentarii vor să fie impozitate și veniturile din exploatarea pășunilor și fânețelor naturale. Acest impozit va fi plătit numai dacă pășunile nu sunt folosite pentru producția de masă verde destinată furajării animalelor pentru care fermierul plătește deja impozit. Același principiu va fi aplicat și pentru terenurile cultivate cu graminee și leguminoase, astfel încât să fie evitată dubla impozitare.
Deputații din Comisia de Agricultură au propus ca pentru legume în câmp și legume în spații protejate, limitele neimpozabile să crească la 1 hectar (de la 0,5 hectare, respectiv 0,2 hectare, cât era propunerea inițială a Ministerului de Finanțe), iar normele de venit să scadă la 2.326 lei/hectar (de la 4.001 lei/hectar) pentru legume în câmp și la 5.117 lei/ha (de la 8.033 lei/hectar), pentru legume în spații protejate. Pentru cartofi, norma de venit propusă este de 2.000 lei/hectar pentru cartofii timpurii, respectiv 2.500 lei/hectar pentru cartofi de toamnă (de la 3.488 lei/hectar norma de venit inițială). Justificarea oficială a modificărilor este că reducerea normelor de venit la cartof este luată pentru a stimula cultivarea acestuia, „fiind a doua pâine pentru consumul populației”. Iar creșterea suprafeței la legume de la 0,5 hectare la 1 hectar a fost luată pentru „creșterea interesului producătorului pentru legume, produse deficitare pe piața de aprovizionare a populației, evitarea bulversării piețelor zonale”.
În cazul leguminoaselor pentru boabe, limita neimpozabilă ar putea crește la 2 hectare (de la 1,5 hectare). Pentru via pe rod și arbuști fructiferi, limita neimpozabilă va fi de 1 hectar, iar norma de venit va fi de 1.385 lei/hectar.
Pentru plantațiile cu pomi pe rod, norma de venit a fost redusă la 3.800 lei/hectar, de la 4.709 lei/hectar.
Modificări pentru crescătorii de animale și păsări
Deputații au propus modificarea limitelor impo-zabile și a normelor de venit pentru diferite categorii din sectorul zootehnic. Astfel, fermierii care au peste 2 vaci vor trebui să plătească impozit, iar norma de venit la care se plătește impozitul de 16% va fi de 200 lei/cap (față de 453 lei/cap, cât era propunerea Ministerului de Finanțe). La ovine și caprine, limita minimă de animale a crescut la 75 ovine și caprine, iar propunerea pentru norma de venit este de 47 lei/cap. La porci de îngrășat propunerea pentru limita minimă este de 6 porci, cu o normă de venit de 56 lei/cap, la familii de albine este de 75 familii albine cu o normă de venit de 40 lei/familie. De asemenea, la păsări, pro-punerea pentru limita impo-zabilă este de 200 păsări de curte, cu o normă de venit de 3 lei/cap.