Mai mulți inspectori de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) au controlat sâmbătă, toate boxele care vând pește în Piața Moldovei. Interesul inspectorilor pentru activitatea acestor comercianți a fost justificat de cantitățile mari de pește care s-au vândut înainte de Florii, dar și de temperaturile ridicate din această perioadă, care impun comercianților o mai mare atenție în depozitarea și vânzarea acestuia. Agenții economici controlați nu au fost sancționați pentru că nu s-au constatat nereguli. Inspectorii DSVSA au dorit să știe dacă vânzătorii de pește păstrează marfa la temperaturi scăzute pentru a-i păstra prospețimea, dacă folosesc echipamente adecvate și dacă au documente pentru peștele scos la vânzare. „Peștele proaspăt este păstrat corespunzător numai în fulgi de gheață la temperaturi cuprinse între 0 și plus 4 grade Celsius. În acest fel avem siguranța că acest pește își păstrează calitățile”, a declarat medicul Elena Åerbu de la Circumscripția Sanitar Veterinară din Piața Moldovei.
Aceasta a precizat că fiecare cumpărător de pește trebuie să urmărească câteva elemente pentru a fi sigur că marfa cumpărată nu îi pune sănătatea în pericol. „Ochii peștelui trebuie să fie sticloși, solzii bine prinși, trebuie să existe rigiditate cadavreică, acest lucru înseamnă că dacă apăsăm cu degetul corpul peștelui acesta trebuie să își revină la forma inițială, Branhiile trebuie să fie roșii cu o cantitate mică de mucus”, a declarat medical Elena Åerbu. Toată marfa scoasă la vânzare trebuie să aibă documente de însoțire și de fiecare dată eticheta este cel mai import lucru pentru că are elemente care indică proveniența, modul de păstrate și termenul de valabilitate. „Peștele este un aliment care nu poate fi vândut decât în spații închise”, a subliniat inspectorul DSVSA, Valentin Dimitriu.
Pentru peștele sărat, marinat și congelat există alte condiții de păstrare care trebuie respectate. Peștele congelat trebuie ținut la o temperatură de -18 grade Celsius, iar pentru cel sărat sau marinat, temperatura trebuie să fie între plus 6 și 8 grade Celsius. „Trasabilitatea acestor produse este importantă. Trebuie să știm când a fost produs și când trebuie vândut pentru a putea analiza criteriile epidemiologice, iar cumpărătorul la rândul lui trebuie să respecte niște reguli de preparare. Spre exemplu mulți nu știu că peștele congelat nu se pune în apă caldă”, a menționat medicul Elena Åerbu. Aceasta a atenționat comercianții că mai ales în această perioadă, când temperaturile sunt ridicate și perioada este scurtă în care se consumă pește, trebuie să se limiteze în a se aproviziona cu cantități mici pentru a permite vânzarea lui în condiții optime.