Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

Mii de intervenții în fiecare an pentru salvarea de vieți omenești. SMURD Vrancea a sărbătorit 8 ani de la înființare


8 ANI DE SMURD ÎN VRANCEA

Luni, 5 februarie a.c., am aniversat 8 ani de la înființarea SMURD-ului în județul Vrancea. Primele echipaje de paramedici vrânceni au fost  operaționalizate în cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani și Secției de Pompieri Adjud la începutul lunii februarie 2010, iar după doi ani, Serviciul Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare a devenit funcțional și în cadrul subunităților de pompieri din Vidra și Panciu.
Activitatea echipajelor SMURD se desfășoară prin colaborarea dintre Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al județului Vrancea și Unitatea de Primiri Urgențe – SMURD din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani, sub coordonarea medicului șef, dr. Dana Mariana Dincă, și sprijinită de asistentul medical principal din cadrul ISU Vrancea. Solicitările de acordare a asistenței medicale prespitalicești se primesc în sistem integrat la dispeceratul ISU – SAJ, iar alocarea resurselor materiale și umane pentru intervenție este stabilită prin colaborarea dispecerilor celor două structuri.
Pentru acordarea primului ajutor calificat, ISU Vrancea intervine cu patru ambulanțe tip B, încadrate cu paramedici care au urmat cursuri de pregătire în acordarea primului ajutor calificat privind efectuarea procedurilor de descarcerare și alte operațiuni de salvare. De asemenea, deoarece intervențiile la care sunt solicitate echipajele SMURD includ toate urgențele ce pun viața persoanelor în pericol imediat, inclusiv accidente rutiere, explozii, accidente de muncă sau casnice etc., în dotarea ISU Vrancea există și două autospeciale de descarcerare și prim ajutor calificat și o autospecială de transport personal și victime multiple. Una dintre acestea – o autospecială pentru descarcerare de capacitate grea și prim ajutor calificat, cu tracțiune 4×4 – este destinată intervenției pentru descarcerare și salvare în cazul producerii diferitelor tipuri de accidente de circulație (auto și feroviare), tehnologice sau catastrofe, în scopul eliberării persoanelor surprinse și acordării primului ajutor calificat la locul producerii evenimentelor.
Numai în anul 2017 structurile de intervenție din cadrul SMURD au fost solicitate pentru soluționarea a 3083 cazuri pentru acordarea primului ajutor calificat. Dintre acestea, 2930 au reprezentat intervenții propriu zise, 22 au fost intervenții la asistența persoanelor, 21 intervenții la descarcerare, iar 78 intervenții la incendii. Paramedicii au asistat 2962 persoane pe parcursul anului trecut, dintre care 2769 adulți și 168 copii. Rata intervențiilor SMURD la suta de mii de locuitori a fost de 743,04, iar cele mai multe intervenții s-au înregistrat în localitățile Focșani – 846, Adjud – 374, Vidra – 154, Ruginești – 109, Păunești – 102 și Homocea – 100. Pentru a putea ajunge la toate solicitările medicale, indiferent de zonă și condiții meteo, ISU Vrancea are primite în folosință de la Consiliul Județean Vrancea două autospeciale cu capacitate mărită de trecere (ATV 8×8 șenilat) destinate intervenției în zonele greu accesibile, acolo unde ambulanțele SMURD nu ar putea ajunge din cauza impracticabilității căilor de acces.
„Aniversăm opt ani de când paramedicii vrânceni, cu perseverență și profesionalism, își îndeplinesc misiunile încredințate. În această perioadă, s-au înregistrat peste 25000 de misiuni și, datorită rezultatelor obținute, SMURD-ul continuă să acorde sprijin cetățenilor cu aceeași determinare de a face bine”, a transmis colonel Chiscop Flaviu-Dorel, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al județului Vrancea.

Compartimentul Informare și Relații Publice al ISU Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?