Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Mişcarea, remediul minune pentru menţinerea sănătăţii


   Sedentarismul sau lipsa activității fizice aparține unui stil de viață nesănătos și poate avea urmări negative asupra stării de sănătate a populației. Din cauza lipsei activității fizice pot apărea diferite afecțiuni precum: boala coronariană, hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat, obezitatea, osteoporoza și anumite forme de cancer. Exercițiul fizic sistematic crește calitatea vieții și induce o imagine mai optimistă despre sine și despre viață.
   Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea recomandă vrâncenilor să facă cât mai mult efort fizic, fiind cea mai bună metodă de combatere a sedentarismului, cu multiple beneficii pentru sănătate. „Sfaturi pentru fiecare zi: După cină plimbați-vă în aer liber. Digestia va fi mai bună, iar somnul mai odihnitor. Urcați zilnic până la 200 de trepte și întăriți astfel aparatul circulator, respirația și metabolismul. Plimbându-vă o oră consumați un număr dublu de calorii decât dacă ați viziona un program TV timp de o oră. Nu lăsați să treacă nici măcar o zi fără să practicați activitate fizică cel puțin 15 minute. Avantajele sunt multiple. Enumerăm doar câteva: Reduce riscul de mortalitate prin infarct miocardic și accident vascular cerebral; Ameliorează hipertensiunea arterială; Reduce riscul de apariție și complicațiile diabetului zaharat; Reduce riscul de apariție a obezității; Ajută la prevenirea și ame¬ liorarea osteoporozei; Scade incidența anumitor forme de cancer, în special de colon; Activează sistemul imunitar; Stimulează încrederea în sine și pofta de viață; Reduce tendința tinerilor de a avea obiceiuri dăunătoare, fumat, consum de alcool și de droguri”, spun specialiștii DSP.
   De altfel, aceștia recomandă tuturor ca înainte să înceapă să facă efort fizic, să își verifice starea de sănătate, să fie îmbrăcați corespunzător, în haine din țesături naturale, care să permită aerului să circule. Exercițiile fizice trebuie să fie efectuate cel puțin 30 de minute, de minim 3 ori pe săptămână. „Un organism sănătos trebuie să consume zilnic 1,5-2 litri lichide. Dacă faceți mișcare mai mult de o oră, să beți în acest interval de timp 0,1-0,2 litri lichid. Ultima masă să fie luată cu cel puțin 2 ore înainte de începerea activității fizice pentru a nu suprasolicita organismul. Cele mai multe calorii se consumă atunci când sunt implicate multe grupe musculare: mers pe jos în ritm rapid, alergat, înot și mers pe bicicletă. Nu faceți sport când sunteți răcit, când aveți febră, dureri articulare sau altă boală acută”, mai recomandă specialiștii din cadrul DSP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?