Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

Garda Forestieră Focșani a stabilit ocoalele silvice care păzesc pădurile micilor proprietari


    Aproape 9% din pădurile Vrancei, adică 16 mii hectare, nu aveau asigurate servicii de pază la sfârșitul anului trecut, arată un bilanț al Gărzii Forestiere Focșani. Sunt pădurile care au fost retrocedate micilor proprietari în baza legilor fondului funciar, care nu prevedeau însă și obligativitatea administrării acestora. Astfel s-a ajuns în situația ca mii de hectare de pădure să fie la cheremul hoților de lemn. Situația se va schimba din acest an după ce ocoalele silvice din județ urmează să asigure, cu bani de la bugetul de stat, serviciile silvice pentru suprafețele de fond forestier de maximum 30 hectare pentru care nu există administrare sau pentru care nu sunt asigurate serviciile silvice. Aceste prevederi din legea 175 din 2017, care modifică Codul Silvic, se aplică inclusiv pentru cazurile în care proprietarul nu poate fi identificat sau pentru care proprietarul a decedat și nu s-a realizat dezbaterea succesorală.
    Inspectorul șef al Gărzii Forestiere Focșani, Ionică Cherciu, a arătat că lista acestor ocoale silvice a fost stabilită la finele anului trecut, inclusiv în cazul micilor proprietari de pădure de la Cîmpuri. „Am nominalizat Ocolul Silvic Soveja pentru această localitate. Cei de la Soveja au avut în administrare aceste păduri, le cunosc și consider că este cea mai bună soluție. Nu puteam să punem pe drumuri oamenii de la Cîmpuri, să vină la Focșani când au nevoie de lemn”, ne-a spus inspectorul șef Ionică Cherciu.
    Potrivit Codului Silvic, proprietarii de păduri sunt obligați să asigure paza pădurii împotriva tăierilor ilegale de arbori, a furturilor, a distrugerilor, degradărilor, a pășunatului și a altor fapte păgubitoare pentru fondul forestie. „Tăierile ilegale de arbori aduc atingere intereselor generale ale societății deoarece, prin funcțiile economice și de protecție pe care le îndeplinesc, pădurile și vegetația forestieră din afara fondului forestier național constituie, indiferent de forma de proprietate, o avuție de interes național de care beneficiază întreaga societate, în acest scop fiind necesară asigurarea gestionării durabile a pădurilor și a vegetației forestiere din afara fondului forestier, prin stabilirea de măsuri concrete de administrare, îngrijire, exploatare rațională și regenerare”, arată raportul Gărzii Forestiere.
    LISTA ocoalelor silvice AICI!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?