Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Câinii şi oamenii au evoluat împreună


   Câinii sunt mai mult decât cei mai buni prieteni ai omului, ei sunt și partenerii noștri de evoluție, conform unui nou studiu, informează LiveScience.com. Acest studiu demonstrează că partenerii noștri canini s-au desprins evolutiv de lupi în urmă cu aproximativ 32.000 de ani, iar de atunci, creierul câinilor domestici și organele lor digestive au evoluat în modalități foarte similare cu creierul și organele umane. 
   Acest studiu identifică de asemenea și o origine mai îndepărtată în timp a câinelui domestic decât se credea și susține că împărțirea aceluiași mediu de viață a împins înainte evoluția paralelă a omului și câinelui timp de mii de ani. „În timp ce domesticirea este asociată deseori unei creșteri mari în densitatea populației și implicit micșorarea spațiilor în care locuiau oamenii, aceste caracteristici „nefavorabile” ale mediului și-au pus amprenta asupra evoluției ambelor specii”, conform articolului publicat în ultimul număr al revistei Nature Communications. 
   Momentul din paleoistorie în care câinii au fost domesticiți nu este cunoscut cu exactitate, dar există mai multe variante. Un craniu de canid descoperit într-o regiune muntoasă din Siberia sugerează că primii câini au fost domesticiți în urmă cu 33.000 de ani și că se trag din lupi. O serie de analize genetice indicau însă faptul că în China câinii au fost domesticiți în urmă cu abia 16.000 de ani. Oricare ar fi poziția cu privire la domesticire, toți cercetătorii din domeniu sunt de acord că în urmă cu aproximativ 10.000 de ani câinii făceau deja parte din societatea umană. 
   O serie de studii indică faptul că în sudul Chinei ar fi putut apărea primii câini domesticiți. Pentru a înțelege această domesticire, Guo-dong Wang, genetician la Academia chineză de Åžtiințe, a analizat alături de colegii săi ADN-ul de la patru lupi, trei câini indigeni chinezi, un ciobănesc german, un malinois belgian și un mastiff tibetan. Analiza ADN indică faptul că lupii s-au despărțit evolutiv de câinii indigeni din China în urmă cu 32.000 de ani. „Câinii indigeni chinezi ar putea reprezenta veriga lipsă din procesul de domesticire al câinilor”, conform studiului. 
   Din acel moment, evoluția câinelui a devenit graduală, ei devenind din ce în ce mai obișnuiți cu oamenii și mai docili. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?