Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Vasilescu: Aproape jumătate din contracte au fost modificate în Revisal; mai sunt două luni până la expirarea termenului


Aproape jumătate din contractele de muncă au fost modificate în Revisal până în acest moment însă mai sunt două luni până la expirarea termenului până la care angajatorii pot opera aceste modificări, astfel încât presupunerea că, pentru restul de 50% dintre angajați vor scădea salariile este fără fundament, a declarat marți ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, într-o conferință de presă. „În ceea ce privește mediul privat, menționăm că MMJS a emis mai multe acte normative care să vină în sprijinul angajaților și pentru a se evita situația ca patronii să profite de modificare Codului Fiscal pentru a diminua salariile nete. În primul rând, s-a dat posibilitatea angajatorilor să facă modificări la contractele de muncă, până la data de 31 martie 2018. Până în acest moment, aproape jumătate din contracte au fost modificate în Revisal și mai sunt 2 luni până la expirarea termenului, astfel încât presupunerea că pentru restul de 50% vor scădea salariile este fără fundament”, a subliniat ministrul Muncii.
Aceasta a amintit și faptul că există un act normativ, și anume OUG 82/2017, care prevede că angajatorii trebuie să înceapă negocierea contractelor individuale, astfel încât angajații să fie siguri că se operează transferul contribuțiilor. Potrivit actului normativ, angajații pot opta, acolo unde nu există sindicat, pentru reprezentarea la orice federație de ramură, în cadrul negocierilor. „Menționăm că angajatorii nu trebuie să suporte cheltuieli în plus, dacă fac acest transfer, față de cât plăteau anul trecut prin cheltuiala totală a angajatorului, deci nu au niciun motiv să umble la salariul net angajatului, altul decât a vrea să obțină un profit mai mare. Trebuie, însă, să fim realiști și să amintim că, dacă patronul dorește scăderea cheltuielilor cu salarizarea o putea face și anul trecut și o poate face și acum, pentru că nu avem o economie centralizată, iar puterea de intervenție a statului se limitează doar la salariul minim pe economie”, a subliniat șeful de la Muncă.
Vasilescu a reamintit și de protocolul de colaborare semnat de Guvern cu CNSLR Frăția, prin care s-a stabilit că, la nivelul fiecărui județ, se constituie echipe mixte, formate din reprezentați ai structurilor teritoriale ale Guvernului, cum ar fi inspectorate teritoriale de muncă (ITM) și ai sindicatelor care au rolul să anunțe, în timp util, care sunt firmele care profită de modificările Codului Fiscal în defavoarea angajatului, astfel încât ITM-urile să efectueze controale. În plus, Inspecția Muncii derulează o campanie de informare pentru angajați și angajatori.
Contribuțiile sociale au trecut de la angajatori la angajați începând cu 1 ianuarie 2018, potrivit unei Ordonanțe de Urgență pentru modificarea Codului Fiscal, adoptată în noiembrie 2017 iar nivelul contribuțiilor a scăzut cu două puncte procentuale, astfel că, din totalul de 39,25% contribuții plătite la un salariu brut, se vor plăti 37,25%. Din totalul de 22,75% contribuții datorate de către angajator, 20 de puncte se transferă către salariat.
Calculele de la Finanțe arată că, în total, din salariul brut, 35% vor fi contribuții reținute de angajator în numele salariatului, iar contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanțe salariale.
Președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, a declarat luni, pentru AGERPRES, că sunt peste 2 milioane de salariați pentru care nu s-au întocmit acte adiționale la contractele de muncă, astfel că salariile brute nu au fost majorate iar pentru mulți dintre aceștia există riscul unei scăderi a venitului net. „Aseară (duminică, n.r.), ministrul Muncii comunica faptul că, până la sfârșitul lunii ianuarie, în Revisal s-au înregistrat contracte noi sau acte adiționale pentru 48% din totalul salariaților din România. Asta înseamnă că, pentru pește 2 milioane de salariați din România, din mediul economic concurențial, care înseamnă angajați la privat, la firme cu capital de stat sau firme cu capital mixt, nu s-au făcut acte adiționale la contractele de muncă. Asta înseamnă că salariile lor brute de angajare nu au fost majorate cu 22,5% și, pe cale de consecință, pentru foarte mulți dintre ei există riscul ca veniturile nete să fie afectate. De ce zic „că există riscul”, pentru că este posibil ca venitul lor net să nu fie afectat, chiar dacă nu a fost înregistrat actul adițional, pentru că angajatorul, printr-o discuție cu sindicatul sau reprezentantul salariaților, sau după capul lui să decidă că le mai dă un bonus care nu se trece în contractul de muncă, le mai dă tichete cadou, care să compenseze bănesc impactul, dar în realitate, în spiritul Ordonanței 79, nu s-au modificat contractele individuale de muncă la peste 2 milioane de suflete”, a explicat Dumitru Costin.
De la 1 ianuarie, este în vigoare Ordonanța care prevede transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?