Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP)Vrancea au demarat controale la operatorii economici din județ, pentru a depista și scoate de pe piață un produs cosmetic. Este vorba de Alcofarm, produs în județul Bihor, care a ucis mai multe persoane în ultima perioadă.
Alcofarm este un dezinfectant, dar acesta poate fi confundat ușor cu spirtul medicinal, având culoare albastră și o concentrație alcoolică ridicată. Mai multe persoane din Ardeal au murit după ce au băut această substanță, convinse fiind că este alcool sanitar. Gestul le-a fost fatal, deoarece produsul Alcofarm conține alcool metilic, extrem de toxic. „Am primit o adresă prin care se precizează că s-a depistat în județul Bihor prezența unui produs cosmetic, și anume Alcofarm, produs de SC Pet & Ady Trading SRL cu sediul în Năsăud, produs care este notificat la Ministerul Sănătății ca și produs de îngrijire a pielii după ras. Sesizarea DSP-ului Bihor s-a făcut de către Parchetul Bihor, deoarece au apărut niște decese suspecte și atunci s-a căutat cauza, iar aparținătorii au comunicat că acele persoane au folosit acest produs, dar nu ca soluție de îngrijire a tenului după ras, ci l-au băut. Åi atunci s-a dat alertă rapidă pe sistemul Rapex, un sistem de alertare la nivelul comunității pe alte produse decât cele alimentare. Este vorba de doar două loturi, cărora li s-au făcut buletine de analize, și anume lotul 234, fabricat în 1-7- 2011 și care expiră pe 1-4-2014, și lotul 235, fabricat în 2-7-2011 și care expiră pe 2-4-2014. În urma efectuării buletinelor de analiză, s-a evidențiat falsificarea produsului și prezența metanolului, care produce risc pentru sănătate”, a precizat inspectorul șef Brândușa Seciu.
Inspectorii sanitari atrag atenția că acest produs poate fi utilizat strict pentru uz extern și nu trebuie băut, deoarece poate provoca decesul. „Acest produs este strict pentru îngrijirea pielii, este de uz extern și nu trebuie băut sub nicio formă, deoarece poate duce la deces. Noi am trimis în teren inspectorii sanitari pentru a identifica acest produs. Problema este că nu avem lista de distribuție exactă și cam căutăm acul în carul cu fân. Am luat legătura și cu Protecția Consumatorilor, le-am transmis această alertă și dumnealor vor face verificări”, mai spune inspectorul șef Brândușa Seciu.
Până în prezent, în Vrancea nu a fost semnalat niciun caz de intoxicație sau deces din cauza acestui produs.