Locuitorii comunei Negrilești au participat, ieri, la cea de-a 11-a ediție a manifestării „Boteitul oilor”. Evenimentul este sprijinit și de Consiliul Județean Vrancea în cadrul proiectului „Vrancea Turistică”, proiect care cuprinde 13 localități și care vizează promovarea produselor turistice specifice în vederea creșterii atractivității zonei montane a județului Vrancea, ca destinație turistică.
Locuitorii comunei Negrilești au participat, ieri, la cea de-a 11-a ediție a manifestării „Boteitul oilor” care are loc în fiecare an, de sărbătoarea „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Evenimentul este sprijinit și de Consiliul Județean Vrancea în cadrul proiectului „Vrancea Turistică”. La eveniment au fost prezenți primarii celor 13 localități prinse în proiect, respectiv Bolotești, Vidra, Valea Sării, Bîrsești, Negrilești, Păulești, Tulnici, Vrîncioaia, Năruja, Paltin, Nereju, Nistorești, Spulber, dar și primarul municipiului Focșani, Decebal Bacinschi. Alături de aceștia s-au aflat vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare, și directorul Direcției de Cultură, Traian Negulescu.
„Boteitul oilor” este un obicei care vine din negura timpului, unic în Vrancea. De secole, urcarea oilor la munte este un moment important în viața oierilor și a comunității din Negrilești, singura localitate din Vrancea în care se păstrează această tradiție. Manifestarea propriu zisă a început cu tocmitul oilor, care a avut loc între baci și ciobani. Aceștia din urmă și-au luat angajamentul că vor da proprietarului o anumită cantitate de brânză care va fi făcută din laptele oilor. Acest obicei a fost respectat cu sfințenie de gospodarii din Negrilești. De altfel, tocmitul oilor a avut loc în curtea unui gospodar, în prezența locuitorilor comunei și a invitaților.
După tocmire, turmele de oi au fost aduse la biserica din centrul comunei, unde preotul a ținut o slujbă și apoi a stropit animalele cu agheasmă. Ciobanii au primit binecuvântarea pentru a fi feriți de vitregiile vremii și stihiile pădurilor în aceste luni cât stau pe munte, aceștia reîntorcându-se acasă de Sfântul Dumitru. După tocmire și slujba religioasă, turmele de oi mânate de ciobani au luat drumul munților în aplauzele celor prezenți. „Este un obicei care a intrat în sufletele noastre, care ne place și de care nu vrem să ne despărțim”, a spus actorul Sorin Francu, directorul Teatrului Municipal.
Tradiții vechi de sute de ani
După acest eveniment, manifestările s-au mutat la Căminul Cultural din localitate, unde a avut loc un frumos spectacol artistic la care au participat echipele de dansuri populare și buciumași din localitățile de munte ale județului. Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare, a transmis mesajul președintelui Marian Oprișan, care a ținut să le mulțumească tuturor celor care sprijină menținerea tradițiilor și obiceiurilor din Vrancea arhaică, obiceiuri care vor fi transmise astfel și generațiilor viitoare. „Sunt onorat să particip astăzi la Negrilești și vă transmit mesajul președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, regretele lui că nu poate fi prezent pentru că este cuprins în alte activități pentru noi, toți vrâncenii. Ca un vecin al dumneavoastră, sunt mândru că negrileștenii și toți de pe Valea Putnei, de pe Valea Zăbalei participă la acest proiect, iar astăzi sunt prezenți aici cu standuri, cu tradițiile și obiceiurile comunelor care fac parte din acest proiect. Am văzut astăzi, pentru prima dată, acest obicei, «Boteitul oilor», care se păstrează de sute de ani și care va dăinui, sper, sute de ani. Vă felicit pentru tot ceea ce faceți în comunele dumneavoastră, îl felicit pe domnul primar Văsuianu care păstrează această tradiție an de an și fiți siguri că noi, conducerea Consiliului Județean, președintele Consiliului Județean, ne vom ține de promisiunile făcute în așa fel încât dumneavoastră să o duceți din ce în ce mai bine și să fiți cât mai aproape de civilizația europeană”, a afirmat vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Cel Mare.
Primarul din Negrilești, Ion Văsuianu, le-a mulțumit tuturor sătenilor care au venit la boteit și speră ca proiectul „Vrancea turistică” să promoveze tradițiile vrâncene, care să dăinuie peste sute de ani. „Mulțumesc tuturor participanților la această acțiune a boteitului oilor. Astăzi ni se prezintă un proiect al Consiliului Județean, «Vrancea turistică», în care sunt prinse 13 localități din zona de munte și sperăm ca acest proiect să ducă mai departe acțiunea noastră, boteitul oilor, să fie reprezentată atât în țară cât și în străinătate pentru ca obiceiurile noastre să dăinuie peste zeci și sute de ani”, a spus primarul din Negrilești, Ion Văsuianu.
Boteitul oilor, promovat prin proiectul „Vrancea Turistică”
Evenimentul este promovat și de Consiliul Județean Vrancea în cadrul proiectului „Vrancea Turistică”, proiect care cuprinde 13 localități și care vizează promovarea produselor turistice specifice în vederea creșterii atractivității zonei montane a județului Vrancea, ca destinație turistică. Astfel, în Căminul Cultural din localitate a fost organizată o expoziție în care reprezentanții fiecărei localități prinse în proiect au prezentat portul popular specific, obiecte de artizanat, țesături, unelte, dar și mâncăruri și băuturi tradiționale specifice fiecărei localități, din care amintim pastrama de oaie, păstrăv afumat, drob de miel, cozonac, murături. Nu au lipsit nici fructele din care amintim nucile, prunele uscate, merele și perele.
Proiectul este depus în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 5, Domeniul Major de Intervenție 5.3, Operațiunea „Dezvoltarea și consolidarea turismului intern prin sprijinirea promovării produselor specifice și a activităților de marketing specifice”. Prin acest proiect se are în vedere promovarea produselor cu potențial turistic din zona montană a județului, destinație netradițională pentru turism, caracterizată prin prezența unor elemente cu valoare de ordin etnografic și folcloric. Proiectul, în valoare totală de 590.604,96 lei, se va desfășura pe durata a 15 luni, managementul activităților fiind asigurat de Consiliul Județean Vrancea.
În cadrul proiectului a fost realizat și un film de prezentare care a fost difuzat de postul de televiziune Național TV pe parcursul a 4 episoade de câte 15 minute în care au fost promovate resursele naturale (arii protejate, biodiversitate, climă) din zona montană a județului Vrancea, resursele antropice (artă populară, manifestări folclorice, obiceiuri, obiective culturale) și manifestarea tradițională „Boteitul oilor”. Acest film a rulat pe un ecran în sala Căminului Cultural pe toată durata festivităților.