Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Legumele şi fructele produse în Vrancea NU sunt „umflate“ cu pesticide


   Legumele și fructele produse în Vrancea nu sunt un pericol pentru sănătatea  consumatorilor, susțin reprezentanții instituțiilor care verifică aceste produse alimentare. Motivul este absența sau utilizarea în cantități reduse a pesticidelor de către țăranii vrânceni. Nu același lucru se poate spune însă despre produsele importate din diferite țări membre ale Uniunii Europene sau din afara spațiului comunitar.
   Calitatea produselor este verificată de două instituții de control, respectiv Direcția Agricolă pentru producătorii care vând în piețe și Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor în cazul depozitelor de fructe și legume. Problema pesticidelor utilizate în producția de legume și fructe a fost discutată, ieri, în ședința Comisiei de Dialog Social de la Prefectură. „În piețe nu sunt probleme de acest gen, cu pesticidele. Pentru produsele de import este altă problemă”, a afirmat Mariana Botea, reprezentanta Direcției Agricole. Această instituție efectuează verificări săptămânale în piețele din județ, dar și în magazine pentru producția locală de vegetale. „Din controale am constatat că nu folosesc foarte mult îngrășământ. Ei folosesc foarte mult mraniță, gunoi de grajd”, a continuat Mariana Botea. 
   Din păcate însă, multe din produsele vândute la sectorul de legume-fructe din Piața Focșani provin din import, fie prin intermediul depozitelor din Onasis, fie al depozitelor din jurul Bucureștiului. Autoritatea de a controla aceste depozite aparține doar inspectorilor DSVSA. Prezenți la ședința de ieri, reprezentanții DSVSA au precizat că în centrul comercial Onasis sunt trei asemenea depozite de legume și fructe, care aprovizionează Piața Focșani și magazinele din județ. Doar în acest an, aici au fost efectuate 15 controale, nefiind găsite probleme. Singurele probleme au fost, anul trecut, la grepfruitul importat din Turcia, când a fost confiscată o cantitate de 700 kilograme deoarece era depășită limita admisă pentru pesticidul imazalil. 
   Åžeful Biroului de siguranța alimentelor de origine non-animală din DSVSA, Mariana Săvescu, a afirmat că au fost întâlnite cazuri în care transporturile de fructe și legume din Turcia, via Republica Moldova, nu aveau buletine de analiză, fiind necesară prelevarea de probe și menținerea sub sechestru a cantităților până la rezultatul de la laborator. Însă nu au fost constatate nereguli. 
   Reprezentanții DSVSA spun că nici vrâncenii care cumpără brânzeturi din piețe nu au motive să se îngrijoreze, cu condiția ca aceste produse să provină de la persoane autorizate. Consilierul Compartimentului Farmacovigilență din DSVSA, Luminița Deliu, a arătat că în piețe vând producători autorizați, iar inspectorii instituției merg la domiciliul acestora pentru a vedea condițiile de igienă în care sunt produse brânzeturile. „Să nu cumpărați de la colțul străzii, să cumpărați dintr-un loc autorizat, să consultați eticheta. Atât timp cât produsul are o etichetă, înseamnă că e verificat sanitar veterinar”, a afirmat Luminița Deliu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?