Primăria orașului Panciu va implementa, în acest an, două proiecte sociale, care se vor realiza cu fonduri europene. Este vorba despre „Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice «Sf. Ioan»” și „Centrul social de recuperare și reabilitare neuromotorie pentru persoane adulte”. Acestea sunt cofinanțate de Uniunea Europeană, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3 „Îmbunătățirea infrastructurii sociale”, Domeniul de intervenție 3.2 „Reabilitarea/ Modernizarea/ Dezvoltarea și Echiparea Infrastructurii Serviciilor Sociale”. „Iată că, după o muncă de aproximativ trei ani, de când am inițiat și promovat aceste proiecte la Agenția de Dezvoltare Sud-Est Brăila, am reușit să semnăm contractele de finanțare și să le punem în practică, începând chiar de azi. Sunt două proiecte frumoase, valoroase, care țin legătura cu cetățeanul sau, mai corect, cu beneficiarii acestor oportunități financiare lansate la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale”, a declarat ieri, primarul Ion Petre, în deschiderea conferinței de presă organizată cu prilejul lansării oficiale a proiectelor.
În opinia acestuia, înființarea unui centru rezidențial pentru persoane vârstice reprezintă un lucru necesar și util persoanelor de vârsta a treia din orașul Panciu. Ion Petre a precizat că, de această investiție vor beneficia 34 de persoane care vor avea la dispoziție cabinet medical, o sală de tratament, filtru sanitar, izolator, grup sanitar pentru izolator, sală de recuperare, sală de activități, sală de primire vizite, grupuri sanitare, birouri administrative și, nu în ultimul rând, lift de acces la etaj. „La etaj vor fi 7 camere. Avem două camere cu 6 paturi, două camere cu patru paturi și trei camere cu două paturi”, a mai declarat edilul, care a adăugat că valoarea totală a investiției este de 3.991.657,24 lei, din care valoarea totală eligibilă este de 3.195.969 lei, valoarea totală nerambursabilă din FEDR, de 2.716.573,65, valoarea totală nerambursabilă din bugetul național, de 415.475,97 lei, iar contribuția locală, de 63.919,38 lei.
Sală de gimnastică și cabinet de masaj
Referindu-se la Centrul social de recuperare neuromotorie pentru persoane adulte, care are o valoare totală eligibilă de 1.552.432,36 lei, primarul Ion Petre a precizat că acesta va beneficia de o sală de gimnastică și recuperare în suprafață totală de 128,1 metri pătrați, aparate pentru recuperare și reabilitare, cabinet de masaj de 21,8 metri pătrați, dotat cu birou, mese pentru masaj și o chiuvetă racordată la apă curentă și apă caldă menajeră. De asemenea, centrul va fi dotat cu vestiare pentru femei și bărbați, dușuri și grupuri sanitare, aparat pentru electroterapie/ ultrasunet, aparat pentru magnetoterapie, aparat de terapie combinată, stepper cu mâner, saltea de gimnastică, bancă suedeză, masă bobath electrică, scară modular profesională. Alături de toate acestea se vor mai regăsi și dotările IT necesare pentru programele de gimnastică și exercițiile de recuperare.
Ion Petre a mai precizat că spațiul în care va funcționa Centrul „Sf. Ion” va fi realizat prin modernizarea unui corp de clădire existent în spatele actualei Primării, care va fi extins cu o nouă construcție, de tip P+1E, cu o suprafață de 568,21 metri pătrați la parter și 554,58 metri pătrați la etaj.
Centrul de recuperare neuromotorie va fi amenajat la parterul fostei Case a Agronomului, spațiu care va beneficia de lucrări de modernizare și reabilitare. „Prin intermediul acestor proiecte sociale, cu finanțare europeană încercăm să venim în sprijinul cetățenilor acestei comunități, pentru că alte posibilități financiare din bugetele locale nu există. Eu cred că, la sfârșitul anului viitor le vom inaugura, iar persoanele care au nevoie de aceste centre vor beneficia de serviciile oferite de ele”, a mai spus primarul Ion Petre.