Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798

Mâine începe Stagiunea Teatrală a Elevilor Vrânceni


   Opt licee din județ se bat pentru trofeul din acest an. Actrița Draga Olteanu Matei și jurnalistul Radu Herjeu vor juriza piesele de teatru puse în scenă de tinerii actori.

   Mâine „bate gongul” de început la Stagiunea Teatrală a Elevilor Vrânceni (STEV), ediția XXXI, care va avea loc între 29 și 31 mai, la Casa de Cultură a Sindicatelor „Leopoldina Bălănuță”, din Focșani. Festivitatea de deschidere va avea loc miercuri, 29 mai, de la ora 12.00. În acest an intră în competiție pentru marele trofeu opt licee din Focșani, Odobești și Panciu, reprezentate de câte o echipă de liceeni actori, care vor prezenta fiecare o piesă de teatru, pregătiți de un îndrumător.
    Stagiunea va fi deschisă de echipa de la Colegiul Național „Al. I. Cuza”, la ora 12.30, cu piesa „Visul unei nopți de vară”, după William Shakespeare, profesor îndrumător Melania Pătrășcanu/ îndrumători artistici George Năstase și Robert Trifan. Tot miercuri, de la ora 15.30, vor evolua elevii de la Liceul de Artă „Gh. Tattarescu”, cu piesa „Cerere în căsătorie”, după A. P. Cehov, profesor îndrumător Mariana Dondoi, îndrumători artistici George Năstase și Robert Trifan. Ziua de miercuri va fi încheiată cu prestația elevilor de la Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu, în piesa „Prințesa și porcarul”, după Dumitru Solomon, profesor îndrumător Maricica Apreutesei/ îndrumător artistic Cătălin Sfîrloagă.
    Joi, 30 mai, de la ora 10.00, vor evolua elevii de la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”, cu piesa „Podul Sinucigașilor”, după Paul Ioachim, profesori îndrumători Doina Boboc și Mihai Fîsan / îndrumători artistici Liviu Vieru și Monica Cufărea. De la ora 13.00 vine rândul echipei de actori de la Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” din Odobești să joace în piesa „Bolnavul închipuit”, după Moliere, profesor îndrumător Mădălina Temelie / îndrumător artistic Florențiu Cucu. La ora 15.00, elevii de la Colegiul Tehnic „V. D. Cotea” vor prezenta piesa „Catrafusele”, după Ion D. Sîrbu, profesor îndrumător Marilena Bărculescu, îndrumător artistic Valentin Cotigă. La ora 18.00 va juca echipa de la Liceul Pedagogic „Spiru Haret”, în piesa „Fizicienii”, după Friedrich Durenmatt, profesor îndrumător Carmen Ion / îndrumător artistic Adrian Damian.
    În ultima zi de concurs, vineri, 31 mai, va evolua echipa de la Liceul cu Program Sportiv în piesa „Slugă la doi stăpâni”, după Carlo Goldoni, profesor îndrumător Ionela Ilie / îndrumători artistici George Năstase și Robert Trifan. De altfel, anul trecut, trofeul STEV a revenit echipei de la LPS, cu piesa „O noapte furtunoasă”, de I. L. Caragiale.
    Cel mai așteptat moment pentru toți concurenții, festivitatea de premiere, va avea loc la ora 13.00. Din juriu vor face parte actrița Draga Olteanu Matei – președintele juriului, jurnalistul Radu Herjeu și inspectorul școlar Lidia Dumbravă. Vor fi acordate trei premii colective: premiul I și marele trofeu pentru cea mai bună punere în scenă, premiul II și premiul III. De asemenea, vor fi premiați și cel mai bun actor și cea mai bună actriță în rol principal. Va fi acordat și un premiu la inițiativa actriței Draga Olteanu Matei, pentru cea mai bună actriță în rol comic.
   
STEV, o rampă de lansare pentru tinerii talentați

    STEV se dorește a fi un festival de teatru susținut de elevi pentru colegii lor și își propune să contribuie la cunoașterea valorilor culturale românești și universale, precum și la descoperirea talentelor autentice și orientarea lor către o carieră artistică, după cum spun organizatorii. De-a lungul celor 30 de ediții, pe scena Casei de Cultură au evoluat aproape 3.000 de elevi actori, spectacolele fiind urmărite de peste 600.000 de spectatori. Printre invitații STEV s-au numărat personalități ale scenei românești, precum: Claudiu Bleonț, Dragoș Bucur, Magda Catone și Diana Lupescu. Mulți elevi care au evoluat pe această scenă au ales o carieră în actorie, fiind în prezent angajați la diferite teatre de prestigiu din țară.
    Spectacolul inaugural al primei ediții a STEV a avut loc în februarie 1978. După decembrie 1989, STEV a cunoscut o perioadă de întrerupere, până în 1993. STEV-ul s-a făcut repede cunoscut ca o rampă de lansare pentru tinerele talente, grație numărului mare de admiși la instituțiile de învățământ superior, cu profil teatral, din țară”, transmit organizatorii Stagiunii. STEV este organizat de Casa de Cultură a Sindicatelor „Leopoldina Bălănuță”, Primăria și Consiliul Local al municipiului Focșani și Inspectoratul Åžcolar Județean Vrancea.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?