Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

VIDEO: Extinderea proiectului Vranceaqua şi reabilitarea Crângului Petreşti, aprobate de plenul Consiliului Judeţean




   Consiliul Județean Vrancea a aprobat, ieri, în ședință extraordinară demararea a două proiecte noi de investiții. Este vorba despre reabilitarea Crângului Petrești și îmbunătățirea infrastructurii de acces și despre extinderea proiectului Vranceaqua la alte 36 de localități. Reabilitarea Crângului Petrești va costa 22,3 milioane de lei, iar finanțarea va fi asigurată prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară  5 – Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului. Extinderea proiectului Vranceaqua va asigura alimentarea cu apă pentru alte 36 de localități, valoarea investiției fiind de 109 milioane de euro. Ambele proiecte au fost inițiate și susținute de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. 

   Consiliul Județean Vrancea va depune spre finanțare un proiect prin care se urmărește reabilitarea Crângului Petrești și îmbunătățirea infrastructurii de acces. În acest sens, Consiliul Județean a aprobat, ieri, trei din proiectele de hotărâre necesare implementării acestei investiții. Finanțarea va fi asigurată prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară  5 – Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului. Valoarea totală a investiției va fi de 22,3 milioane lei. Prin implementarea proiectului propus spre finanțare, Consiliul Județean Vrancea împreună cu partenerii săi, Municipiul Focșani și comuna Vânători, își propun amenajarea Crângului Petrești, astfel încât turiștii și locuitorii din zonă să beneficieze de zone destinate accesului pietonal și zone de odihnă și socializare.
    Åžeful Direcției Juridice din cadrul Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici, a arătat că prin implementarea acestui proiect vor fi create facilități pentru practicarea sporturilor în aer liber prin construirea de piste pentru biciclete, piste pentru role și skateboard, atât în Crângul Petrești cât și în zona de acces către Crâng dinspre Focșani. Acesta a arătat că activitățile recreative pentru populație se vor putea derula în condiții de siguranță atât ziua cât și seara deoarece vor fi introduse rețele de iluminat public și un sistem de supraveghere video cu camere cu infraroșu. „Vor fi construite piste și trotuare de-a lungul DJ 204E Focșani – Petrești – Vînători, singura cale de acces dinspre oraș către Crâng. Totodată, în interiorul Crângului Petrești vor fi amenajate piste pentru biciclete, piste pentru role și skateboard, zone speciale pentru picnic dotate cu grătare, apă curentă, grupuri sanitare, trotuare, alei, spații pentru promenadă, spații de odihnă și observație și vor fi montate bănci, coșuri de gunoi și garduri de delimitare”, a afirmat Nicușor Halici. Este cunoscut faptul că președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a încercat în repetate rânduri să transforme acest Crâng într-un loc de agrement, dar proiectele sale s-au lovit de refuzul guvernelor din perioada 2005-2011.

109 milioane de euro pentru alimentare cu apă și canalizare

    Cel de-al doilea proiect de investiții aprobat ieri este extinderea proiectului Vranceaqua, care va asigura alimentarea cu apă pentru alte 36 de localități. Proiectul „Extinderea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare” a fost depus pentru finanțare din fonduri europene și va fi implementat de Compania de Utilități Publice (CUP), valoarea investiției fiind de 109 milioane de euro. În acest proiect vor fi prinse localitățile Răstoaca, Vulturu, Nănești, Călieni, Măicănești, Ciorăști, Tătăranu, Bordeasca, Slobozia Ciorăști, Milcovul, Gologanu, Biliești, Suraia, Vânători, Cîrligele, Cotești, Gugești, Dumbrăveni, Urechești, Popești, Sihlea, Obrejița, Tâmboiești, Slobozia Bradului; zona Adjud – Păunești, Ruginești; zona Panciu – Fitionești, Movilița, Străoane; zona Odobești – Broșteni, Vîrteșcoiu, Bolotești, Jariștea; zona turistică – Soveja, Lepșa, Greșu. De asemenea, vor fi realizate lucrări de completare în localitățile incluse deja în actualul proiect Vranceaqua: în orașele Focșani, Adjud, Panciu, Odobești, Mărășești și în localitățile limitrofe Focșaniului, Golești și Cîmpineanca.
 
Problemele legate de alimentarea cu apă, rezolvate cu acest proiect

    Directorul CUP SA Focșani, Gheorghe Vasilescu a declarat că principalul criteriu care a fost luat în calcul la selectarea celor 36 de comune, cu satele componente, este cel al dimensiunii: peste 2.000 de locuitori. „Criteriul principal care a stat la baza selecției localităților incluse în proiect este acela că se finanțează lucrările din localitățile cu peste 2.000 de locuitori. Acestea trebuie să fie conform normelor de mediu până în anul 2018, să aibă apă și canalizare. Este unul dintre angajamentele din documentele de preaderare la Uniunea Europeană”, a precizat directorul Gheorghe Vasilescu. Acesta a explicat că stația de epurare de la Focșani are o capacitate mare, așa că va prelua mai multe comune. Localitățile de pe axa Focșani – Măicănești – Ciorăști vor fi prevăzute cu stații de pompare automatizate, care vor aduce apele uzate din aceste zone la stația de epurare din Focșani, ceea ce va reduce mult costurile, în comparație cu situația în care s-ar fi construit câte o stație de epurare pentru fiecare dintre aceste localități. De asemenea, stația de epurare de la Focșani va prelua apele uzate și de la Cotești, Cîrligele, Biliești, Suraia, Vînători. Vor fi construite sau modernizate stații de epurare la care vor fi grupate mai multe comunități, astfel: Gugești – va prelua Popești, Urechești, Dumbrăveni; Sihlea – pentru Sihlea, Tîmboiești și Slobozia Bradului; Păunești – pentru Păunești și Ruginești. Actualele stații de epurare proiectate în cadrul Vranceaqua pentru orașele Panciu și Odobești, cu capacitate extinsă, vor prelua și apele uzate din comunele învecinate. 
    O altă lucrare de importanță inclusă în acest proiect este realizarea unei magistrale de transport a apei de la Uzina de apă de la Focșani în zona de sud a județului, pe două căi: Vulturu și Tătăranu.
    Acest fapt va îmbunătăți mult calitatea apei pe care o folosesc în prezent oamenii din aceste zone.
    Într-o primă fază, se solicită finanțare pentru asistența tehnică a proiectului, urmând ca ulterior să fie aprobate fondurile pentru derularea efectivă a lucrărilor. Practic, prin intermediul proiectului „Asistență tehnică privind extinderea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare” va fi reactualizat masterplanul sistemelor de apă și canalizare din județ, vor fi realizate studiile de fezabilitate, proiectele tehnice și vor fi depuse aplicațiile pentru obținerea banilor necesari lucrărilor care vor fi realizate în aceste localități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?