Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798

VIDEO şi GALERIE FOTO: Ambasadorul Danemarcei susţine investiţiile în Vrancea


   Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Regatului Danemarcei în România, Michael Sternberg, a discutat două ore cu președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, despre atragerea unor investitori strategici în Vrancea. Excelența Sa a fost însoțită de Lars V. Drescher, directorul general al DCHI Danemarca, din care face parte și Premium Porc Group. Ambasadorul a fost impresionat de modul în care s-a dezvoltat afacerea zootehnică a celor de la Premium Porc și de sprijinul primit din partea autorităților din Vrancea. „Cu siguranță aș vrea să mă întorc cu alți investitori strategici în această zonă, sunt foarte bucuros că autoritățile sunt foarte deschise și oferă suport”, a declarat Excelența Sa. A urmat o vizită la fermele Premium Porc, unde delegația daneză s-a întâlnit cu autoritățile locale din Golești și Slobozia Ciorăști.

   Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Regatului Danemarcei în România, Michael Sternberg, a discutat două ore cu președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan despre atragerea unor investitori strategici în Vrancea. Întâlnirea de la Consiliul Județean era programată să dureze o oră însă a fost prelungită datorită subiectelor discutate. Marian Oprișan a prezentat oportunitățile de afaceri din Vrancea și a menționat proiectul realizării unui parc industrial în județ. Ulterior, delegația daneză a vizitat fabrica de nutrețuri combinate de la Premium Porc.
    Ambasadorul Michael Sternberg a declarat că este foarte bucuros să fie pentru prima dată în Vrancea, mai ales la un investitor de nivelul Premium Porc. Iar motivul vizitei, a afirmat Excelența Sa, îl reprezintă condițiile oferite de autoritățile din Vrancea. Acestea sunt premisele pentru ca și alți investitori danezi să aleagă Vrancea ca să-și dezvolte afacerile. „Sunt aici deoarece acest investitor este mulțumit de condițiile locale. Am fost foarte impresionat de această poveste de succes a celor de la Premium Porc. Cu siguranță aș vrea să mă întorc cu alți investitori strategici în această zonă, sunt foarte bucuros că autoritățile sunt foarte deschise și oferă suport. Am avut o întâlnire foarte productivă cu domnul președinte al Consiliului Județean. Cu siguranță putem aduce investitori strategici în România, deja există investitori danezi în industria fotovoltaică și există potențial aici. Consider că acesta este doar începutul și, cu siguranță vor fi și alți investitori care vor veni în această zonă și pentru asta vă mulțumesc foarte mult”, a afirmat ambasadorul Michael Sternberg.


Premium Porc vrea să își tripleze capacitatea de producție

    Ambasadorul Regatului Danemarcei, Michael Sternberg, a fost însoțit de Lars V. Drescher, directorul general al DCHI Danemarca, din care face parte și Premium Porc Group. La fabrica de nutrețuri combinate, delegația daneză s-a întâlnit cu autoritățile locale din Golești și Slobozia Ciorăști. În cadrul întâlnirii, ambasadorul a primit ca amintire o mască tradițională specifică Vrancei realizată de meșterii populari de la Nereju. În cadrul prezentării, directorul general al DCHI a menționat atât investițiile realizate începând cu 2006, când a fost preluată fosta fermă Suintest, cât și proiectele pentru viitor. „Vrem ca până în 2017 să ne triplăm capacitatea de producție în România, fapt care ar genera venituri considerabile pentru județ”, a afirmat directorul Lars V. Drescher, precizând că dezvoltarea sectorului zootehnic și agricol din Vrancea poate fi o prioritate.
    De altfel, investițiile Premium Porc din sectorul agricol sunt mari. În afara investițiilor în fermele de creșterea porcilor, danezii lucrează peste trei mii hectare de teren agricol care furnizează o parte din cerealele necesare producerii furajelor pentru porci. „În acest mod, producem în Vrancea nutrețurile combinate pentru toate fermele noastre din România și putem spune că aici, în Vrancea, am integrat majoritatea activităților noastre. Am creat foarte multe locuri de muncă pentru locuitorii din mediul rural, acolo unde există cea mai mare problemă legată de ocuparea forței de muncă activă și pentru asta eu sunt foarte mulțumit”, a continuat directorul Lars V. Drescher.
    Primarul din Golești, Alexandru Zar le-a mulțumit ambasadorului Danemarcei și directorului DCHI pentru investiția derulată în comunitate. „A preluat o construcție care era într-o stare avansată de degradare. Nouă, goleștenilor, ne-a părut rău că fosta fermă a ajuns în acea stare, dar ne-a părut foarte bine că societatea Premium Porc a interve-nit și a dus la dezvoltarea zonei, mă refer atât la Golești cât și la Slobozia Ciorăști, pentru că participă atât la bugetul local cât și la cel al județului”, a spus primarul Zar. Acesta a mulțumit pentru sprijinul acordat de Premium Porc comunității din Golești, prin diferitele acțiuni de sponsorizare a școlii din comună.

„Vrâncenii sunt oameni speciali, oameni de nădejde”

    Investitorii danezi au fost impresionați de calitatea oamenilor din Vrancea. Pentru directorul DCHI, vrâncenii sunt „oameni de nădejde”, iar acest argument alături de poziția geografică a județului sunt motive pentru a fi dezvoltate și alte afaceri în Vrancea. „Vrâncenii sunt oameni speciali, ospitalitatea de care dau dovadă m-a impresionat în mod deosebit, dar și prin faptul că sunt oameni de nădejde. Am convingerea că poziția geografică a județului Vrancea și calitățile forței de muncă locale sunt cele care au stat și vor sta și pe viitor la baza dezvoltării Premium Porc Group”, a afirmat Lars Drescher, directorul general al DCHI.
    Gestul care l-a impresionat pe directorul DCHI s-a petrecut în urmă cu doi ani, în perioada când Vrancea a fost izolată din cauza ninsorilor abundente și a viscolului puternic. Atunci, angajații Premium Porc au preferat să doarmă pe saltele la ferme pentru a putea avea grijă de animale, decât să plece acasă.

Investiții masive în tehnologie pentru eliminarea mirosurilor

    Autoritățile vrâncene au discutat cu investitorul danez și disconfortul creat în comunități de mirosurile provenind de la dejecțiile animalelor. Reduse la minimum în ultima perioadă, datorită investițiilor masive în tehnologia folosită la încorporarea în sol a dejecțiilor, aceste probleme sunt în atenția companiei. Aceasta investește sume importante pentru a diminua cât mai mult impactul activității de la ferme asupra comunităților locale. „Sunt conștient de disconfortul care poate fi creat de acest tip de activitate, a fost unul dintre subiectele discutate în cadrul întâlnirilor de astăzi și este în interesul tuturor să rezolvăm această problemă importantă pentru comunitate”, a afirmat ambasadorul Michael Sternberg.
    La rândul său, directorul Lars Drescher spune că prin dialog vor fi găsite soluțiile necesare pentru a rezolva aceste probleme. El a arătat că toate investițiile necesare și sistemele de monitorizare și control a activității de la Premium Porc au presupus un efort financiar semnificativ, dar „nu am ezitat în efectuarea acestora deoarece urmărim diminuarea impactului activității noastre asupra comunităților locale”. „Aș vrea să fiți convinși de faptul că nu vom neglija nicio secundă mediul și locuitorii din zonă și, în acest sens, dăm dovadă de transparență maximă pentru că suntem convinși că prin dialog vom găsi soluțiile necesare pentru a reuși să dezvoltăm această afacere care se cheamă Premium Porc Group în cadrul comunității din Vrancea. Dorim să menționăm faptul că în acest moment activitatea grupului nostru în Vrancea este în deplină concordanță cu autorizațiile pe care societățile noastre le dețin, precum și cu standardele europene care stau la baza emiterii acestor autorizații. Mai mult decât atât, activitatea noastră respectă cele mai bune practici ale exploatațiilor zootehnice și agricole aplicate la ferme de top din Europa”, a afirmat directorul general Lars Drescher.

Premium Porc, afaceri de 35 milioane euro în 2012

    Premium Porc este unul dintre cei mai importanți investitori din Vrancea, cifra de afaceri din 2012 fiind de aproximativ 35 milioane euro. Doar anul trecut, taxele și impozitele plătite de companie s-au ridicat la aproximativ 6 milioane euro. Premium Porc Group are sediul social la Golești, însă societatea are ferme și pe raza administrativă a comunei Slobozia Ciorăști, precum și în Constanța, unde a preluat fermele Degaro de la compania Campofrio. Societatea are o capacitate anuală de producție de peste 200.000 capete de porci. Pe lângă fermele de crescut porci, Premium Porc Group a investit în sectorul agricol unde lucrează peste 3.000 ha teren arabil. De asemenea, pe raza comunei Slobozia Ciorăști deține și o fabrică de nutrețuri combinate, în acest mod fiind integrate activitățile specifice. În cadrul Premium Porc Group lucrează 245 angajați, dintre care aproximativ 175 sunt din Focșani, Slobozia Ciorăști, Cotești, Gugești, Jiliște, Budești, Armeni. Însă indirect, Premium Porc asigură venituri și pentru alte sute de oameni de la care a preluat în arendă terenurile agricole.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?