Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

AFLĂ TOTUL despre Bacalaureat


   Absolvenții claselor a XII-a, dar și cei din seriile anterioare care nu au reușit să promoveze Bacalaureatul intră, de luni, în focurile examenului. Luni, ei vor susține proba orală de evaluare a competențelor lingvistice la Limba Română. Potrivit datelor prezentate de Inspectoratul Åžcolar Județean (ISJ) Vrancea, în cadrul sesiunii iunie-iulie a examenului de Bacalaureat sunt înscriși, în total, 3.052 de absolvenți de clasa a XII-a. Prima probă va fi susținută de 2.319 candidați. În funcție de numărul de candidați din licee, această probă se va susține într-o zi și cel mult trei zile, potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educației Naționale. 
   Vineri, toți directorii unităților de învățământ implicate în desfășurarea Bacalau-reatului au participat la o ședință de instruire, organizată de reprezentanții ISJ. Åžefii învățământului vrâncean le-au cerut directorilor respectarea metodologiei și le-au adus la cunoștință că și anul acesta Bacul va fi monitorizat de camere de luat vederi, care vor fi deschise cu 72 de ore înaintea începerii examenului și permanent pe toată durata desfășurării probelor. DVD-urile cu înregistrările din timpul examenului vor trebui păstrate timp de un an și vor folosi drept dovadă în cazul apariției unor sesizări. 
   Câte un jandarm va supraveghea îndeaproape fiecare centru de examen, iar mate-rialele interzise, suporturile pentru înregistrat, telefoanele mobile și orice alt dispozitiv vor fi cu desăvârșire interzise. Candidații care intră cu obiecte interzise în sala de examen vor fi eliminați și vor mai putea susține Bacalaureatul abia în sesiunea de anul viitor. De asemenea, vor fi amenajate săli de bagaje, unde elevii să lase tot ce nu le este necesar pe durata examenelor. „Este considerată fraudă deținerea oricărui aparat de emisie recepție, chiar dacă este închis. De aceea este bine să îl lase la un prieten sau rudă înainte de a intra în sala de examen”, a atras atenția inspectorul școlar general Vasilica Zaharia. 
   Åžefa ISJ a cerut ca monitoarele calculatoarelor pe care se văd imaginile din sala de examen să fie întoarse cu spatele la clasă, pentru a nu atrage atenția candidaților și profesorilor în timpul testărilor. „Monitorul trebuie întors cu spatele la clasă și imaginea se lasă în bara de jos. Nu dorim să existe tentația ca atunci când se apucă de scris elevii, să se privească în monitor și nici profesorul asistent nu urmărește monitorul, ci candidații”, a adăugat Vasilica Zaharia. 
Bacalaureat contra cost
   Examenul de Bacalaureat de anul acesta vine cu modificări în ceea ce privește susținerea probelor scrise la Limba și Literatura Română. Absolvenții de la profilul Real și cei de la filierele Tehnologică și Vocațională vor avea de rezolvat subiecte diferite față de cei de la profilurile Umanist și Pedagogic, unde vor fi mai grele. Candidații care au susținut de două ori Bacalaureatul și nu au promovat nicio probă plătesc 230 de lei la înscriere, iar dacă au fost respinși la una sau mai multe probe vor achita doar contravaloarea acestora. Potrivit metodologiei, candidații au dreptul să susțină examenul de Bacalaureat fără taxă de cel mult două ori. Candidații care au participat, dar nu au promovat examenul de Bacalaureat în sesiunile organizate începând cu anul 2003 pot solicita recunoașterea unora dintre probele promovate anterior.
Subiectele la probele orale nu pot fi schimbate
   Elevii sunt așteptați la centrul de examinare de care aparțin în intervalul orar 7.30 – 8.30, iar la ora 9.00 începe proba, niciun candidat nemaiavând acces în sala de examen. La intrare, candidatul va fi întâmpinat de un profesor și un membru al personalului de pază, care îi va solicita actul de identitate. Cadrele didactice care sunt numite în comisiile de Bacalaureat nu pot avea soțul respectiv soția, o rudă sau un fin, de până la gradul al IV-lea inclusiv, printre candidații care participă la examenul de Bacalau-reat, în respectiva sesiune de examen. 
   Președintele comisiei de Bacalaureat de evaluare a competențelor lingvistice și digitale este directorul sau directorul adjunct al liceului respectiv. Examenele scrise durează 3 ore, iar subiectele de la examenele orale vor avea un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute. La probele orale, candidatul extrage un bilet și primește hârtie ștampilată pentru ciornă. Pentru elaborarea răspunsurilor, se acordă fiecărui candidat câte 15 minute, iar pentru susținerea acestora în fața comisiei alte maxim 15 minute. După susținerea probei, candidatul predă ciorna semnată și biletul de examen. Candidatul nu poate schimba subiectul. 
Calendarul Bacalaureatului
   Probele orale se vor desfășura, potrivit calendarului, în perioada 10-12 iunie la competențe lingvistice de comunicare orală în Limba Română. În perioada 17-21 iunie va avea loc evaluarea competențelor digitale, iar în intervalul 25-28 iunie se va desfășura proba de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă străină. Prima probă scrisă, cea la Limba și Literatura Română, se va susține pe 1 iulie, iar pe 3 iulie candidații vor susține proba obligatorie a profilului. Ultima probă a examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie, cea la alegere a profilului și specializării, se va susține pe 5 iulie. 
   Primele rezultate vor fi afișate pe 8 iulie și tot în aceeași zi vor putea fi depuse și contestațiile. În data de 12 iulie vor fi afișate rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat. Candidații care nu vor reuși să promoveze în această sesiune mai au o șansă în sesiunea din toamnă a examenului de Bacalaureat. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?