Astăzi încep lucrările pentru reabilitarea rețelelor de termoficare din zona Centru, în cadrul proiectului european „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Focșani pentru perioada 2009-2028, în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice”.
Lucrările vor consta în reabilitarea rețelelor de transport din zona Centru și vor începe de la intersecția Bulevardului Unirii cu strada Anghel Saligny și vor continua pe Bulevardul Unirii, strada Mr. Gh. Pastia și strada Mihail Kogălniceanu. De asemenea, vor fi reabilitate și rețelele de distribuție aferente Punctului Termic nr. 2, situate lângă Åcoala „Duiliu Zamfirescu”. „Aceste lucrări vizează înlocuirea conductelor vechi și deteriorate cu conducte preizolate, în scopul reducerii pierderilor de energie în sistemul de transport și distribuție a energiei termice. Municipiul Focșani va întreprinde toate măsurile pentru a reduce la minim disconfortul creat cetățenilor pe perioada de execuție a lucrărilor”, a transmis Adrian Imireanu, managerul de proiect, din cadrul Primăriei municipiului Focșani. De altfel, primarul Decebal Bacinschi a menționat cu mai multe ocazii că săpăturile pentru montarea conductelor nu vor mai afecta carosabilul, ci vor fi făcute pe trotuar și pe spațiul verde.
Proiectul „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană” este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune, în cadrul Programului Operațional Sectorial Mediu. Valoarea totală a proiectului este de 149,2 milioane lei, din care 74,6 milioane lei reprezintă valoarea nerambursabilă din partea UE, 67 mi¬ lioane lei este valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național, iar restul de 7,4 milioane este contribuția de 5% din partea municipiului Focșani.
Orașul nostru este unul dintre cele cinci municipii din țară care investește în modernizarea sistemului centralizat de termoficare, accesând bani europeni. Prin implementarea acestui proiect, Primăria Focșani își propune reducerea poluării aerului generată de sistemul centralizat de alimentare cu energie termică, creșterea eficienței energetice atât la centrala termică, cât și prin înlocuirea rețelelor cu pierderi, asigurarea accesului la serviciul public de alimentare cu energie termică la prețuri suportabile, în special pentru categoriile de populație cu venituri mici.