Poliția britanică a arestat joi trei bărbați suspectați că țineau în sclavie în jur de 200 de imigranți, în majoritate bărbați din Lituania, România, Bulgaria și Polonia, la o fermă horticolă din Cornwall, comitat în sud-vestul Angliei, a comunicat poliția locală, potrivit agenției Reuters și site-ului BBC News. ‘Este, cu siguranță, una din cele mai mari operațiuni în care am fost implicați’, a declarat Paul Coffey, purtător de cuvânt al Autorității britanice de combatere a abuzurilor în muncă, organism care a primit anul trecut puteri similare poliției pentru a ancheta cazuri de ținere în sclavie. ‘Sunt aproximativ 200 de oameni – lituanieni, români, bulgari și polonezi – care vin aici în fiecare an pentru sezonul de culegere a florilor și care sunt cazați în rulote la ferma’ Bosahan, din Helston, a precizat inspectorul de poliție Gail Windsor, în urma raidului întreprins în cursul dimineții de joi.
Muncitorii vor primi asistență din partea unor organizații umanitare, constând în consiliere, adăpost, servicii juridice și de imigrație, a declarat Kathryn Taylor, din partea organizației caritabile ‘Armata Salvării’. Guvernul britanic estimează că cel puțin 13.000 de persoane sunt victime ale muncii forțate, exploatării sexuale și servituții domestice, dar poliția susține că cifra reală ar putea fi mult mai mare.
Poliția își intensifică eforturile împotriva cazurilor de trafic de persoane și sclavie modernă, având în derulare peste 500 de operațiuni, a precizat Agenția națională pentru combatarea infracționalității. În timp ce raiduri întreprinse de poliție la ferme de păsări sau unități de procesare a alimentelor au fost bine mediatizate, cazul de la ferma horticolă ar putea determina opinia publică să se gândească de două ori unde s-ar mai putea ascunde munca forțată, a declarat Jakub Sobik, purtător de cuvânt al asociației Anti-Slavery International, într-o declarație telefonică pentru Fundația Thomson Reuters. ‘Majoritatea oamenilor nu se vor gândi la sclavie atunci când vor cumpăra sau primi flori săptămâna viitoare de Ziua Îndrăgostiților. Însă practici foarte murdare pot sta în spatele unor produse aparent inocente’, a remarcat el.