A fost confirmat primul caz de boală Lyme, la nivelul județului Vrancea, din acest an. Este vorba de o femeie de 32 de ani, din Mera, care a fost mușcată de o căpușă în urmă cu câteva săptămâni. Ieri, la DSP au ajuns rezultatele probelor luate de la mai multe persoane suspectate că ar avea boala Lyme, un caz fiind confirmat, iar un altul fiind suspect. În acest caz, vor fi trimise și alte probe pentru efectuarea testelor de laborator. Anul trecut, 13 vrânceni au fost diagnosticați cu boala Lyme.
La spital, continuă să ajungă, săptămânal, zeci de vrânceni mușcați de căpușe. Specialiștii DSP spun că boala Lyme poate afecta pielea, încheieturile, sistemul nervos, dar și alte sisteme sau organe. Simptomele acestei boli sunt descrise, adesea, în trei stadii. „Primul semn al infecției este o urticarie circulară, care apare în 1-2 săptămâni de la infecție, dar poate apărea chiar și la 30 de zile. Această urticarie are adesea un aspect caracteristic de țintă, cu un punct roșu, înconjurat de o zonă roșie ce se extinde. Urticaria trece, de obicei, în circa o lună. Împreună cu urticaria, persoana infectată poate avea simptome asemănătoare celor ale gripei. Persoana bolnavă se poate simți foarte obosită și foarte rău și poate avea urticarie în mai multe zone, diferite de locul înțepăturii”, explică specialiștii DSP.
Boala Lyme poate afecta inima, ducând la bătăi neregulate sau la dureri în piept. Poate să cuprindă inclusiv sistemul nervos, provocând paralizie facială sau furnicături și amorțire a brațelor și picioarelor. De asemenea, din cauza bolii Lyme, pot apărea dureri de cap cu senzație de înțepenire a gâtului. Potrivit medicilor, boala Lyme diagnosticată la timp se poate trata cu antibiotice, administrate timp de 3-4 săptămâni.