Inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea vor monitoriza măsurile pe care le vor lua angajatorii în perioada următoare, când se anunță temperaturi extreme, privind protecția persoanelor încadrate în muncă. Prin temperaturi extreme se înțeleg temperaturi exterioare ale aerului care depășesc 37 de grade Celsius sau, corelate cu condiții de umiditate mare, pot fi echivalente cu acest nivel. În astfel de condiții, angajatorii sunt obligați să ia anumite măsuri minimale pentru menținerea stării de sănătate a salariaților care lucrează în aer liber: reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioa-delor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.
Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților sunt necesare următoarele: asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană, asigurarea echipamentului individual de protecție, asigurarea de dușuri. „Angajatorii care nu pot asigura condițiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții aleși ai salariaților, vor lua măsurile dispuse în Ordonanța de Urgență nr. 99/2000 (reducerea programului de lucru, eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru)”, transmite Eliza Botezatu, inspectorul șef al ITM Vrancea.
Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiții de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să ia anumite măsuri: asi-gurarea examenului medical la angajare și a controlului medical periodic, asigurarea primului ajutor a persoanelor afectate, trecerea în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme. Pentru nerealizarea acestor măsuri pot fi aplicate sancțiuni angaja-torilor.