Când am intrat pe strada Trotuș am simțit brusc că m-am teleportat pe o uliță tihnită, cu case bătrânești, pietruită, de undeva de la țară. Doar profilurile blocurilor care se iveau la capătul străzii m-au trezit din această reverie: sunt, totuși, în Focșani, chiar în buricul târgului.
Din strada Bucegi, asfaltată ca în palmă, am cotit pe un drum jumătate pietruit, jumătate de pământ, cu rămășițe neuniforme de asfalt turnat cine știe când, cocoșat din loc în loc de denivelări și gropi, în care s-au format mici iazuri cu apă de ploaie. Strada este adormită, sub soarele moleșitor care scoate parcă și mai mult în evidență buruienile care cresc pe marginea drumului și pe la porți, în locul unor trotuare, din care a rămas doar o idee de borduri știrbe.
De o parte și de alta a uliței, case, multe bătrânești, parcă părăsite, cu garduri din șipci subțiri de lemn, cu vopseaua scorojită, năpădite de buruieni. M-am mirat când am găsit și o casă cu prispă, sprijinită în stâlpi de lemn, îmbătrânită de vreme, așa cum doar în zona de munte a Vrancei am mai văzut. Alte case, îngrijite, cu flori în curte și boltă de viță de vie, ca la bunica.
Într-o curte, sub un cireș, un bătrânel aduna fructele mici într-o găletușă, fiind singurul om pe care l-am întâlnit pe mica stradă. Ne-a ieșit în întâmpinare, la gard, Monica, o cățelușă albă și tare ageră când vine vorba de străini. Am aflat de la nea Paul Bucur, în vârstă de 77 de ani, că oful cel mai mare al locuitorilor de aici este asfaltarea străzii. „De 6-7 ani vrem să ne facă strada, am fost de multe ori la Primărie. Când plouă nici nu poți să ieși din curte din cauza noroiului și a bălților. Este mai rău ca la țară. Iarna e și mai greu, când ninge, nici nu trece plugul cât de mare e zăpada. Acum vreun an au mai venit cu o mașină de pietriș, a trimis primarul Bacinschi, de au mai acoperit din găuri. Iluminat noaptea avem așa, nici să mori, nici să trăiești, este câte un bec ici-colea. Bine măcar că ne-a băgat gaze Bacinschi, acum vreo doi ani „, ne-a spus Paul Bucur. Utilități sunt, apă și canalizare, însă conducta este tot cea veche, de azbociment, care ar trebui înlocuită, este de părere omul.
Casele au scăpat ca prin minune de demolările comuniste
Bătrânul ne-a mărturisit că locuiește aici din anul 1956 și că doar printr-o minune casele de pe această stradă au scăpat de furia demolărilor din perioada comunistă. „Doar Dumnezeu ne-a apărat. Au vrut să ne dărâme și pe noi, am fost propuși pentru demolare, urma să se facă un bloc aici. Uitați, am păstrat la poartă și cuiul care s-a bătut atunci aici ca semn pentru demolare”, ne-a arătat nea Paul pironul din fier rămas în pământ, în fața porții, ca semn al sorții.
Omul mai este nemulțumit doar de faptul că plătește impozit mare pe teren și casă, 2,5 milioane de lei vechi pe an, „pentru că suntem încadrați în zona 1, cea mai bună”, spune el. Pentru că nu are mașină, bătrânul a proptit câțiva bolovani în dreptul porții, pentru a-i descuraja pe cei care își parcau mașinile în fața ogrăzii sale.
Strada intră în reparații: asfalt și trotuare
Un cititor, locuitor pe această stradă, care se recomandă Alecsandrescu, ne-a scris pe forumul ziarului: „Nu cred că s-a auzit de strada Trotuș în Focșani, că nu a mai trecut nimeni să o vadă. E aproape de centru, face legătura de la Ambasador, cu capătul lui Pictor Grigorescu după traversarea străzii Brăilei. Are circa 250 metri, lucru ce o dezavantajează, investiția e prea mică pentru reparație. A fost asfaltată, dar după aia am băgat apă, nu s-a reparat, am băgat gaze, nu s-a reparat, iar acum strada e numai hârtoape și locuim de mulți ani în capitala Vrancei, satul Focșani. Felicit ziarul pentru aceste inițiative, va ajuta edilii în rezolvarea problemelor pe care le au cetățenii”.
De la Primăria Focșani, veștile sunt bune pentru locuitorii de pe această stradă. În luna aprilie 2013, consilierii locali focșăneni au aprobat în cadrul ședinței ordinare câteva proiecte de hotărâre prin care au fost aprobați indicatorii tehnico-economici pentru mai multe obiective de investiții care urmează a fi derulate în municipiul Focșani. Printre acestea se numără și strada Trotuș. Pentru refacerea acestei străzi Consiliul Local Focșani a alocat 309.179 lei. Pe această stradă vor fi așezate două straturi de mixtură asfaltică și vor fi refăcute trotuarele, inclusiv prin montarea de borduri. Lucrările vor fi gata într-un an de zile.
Plecăm de pe strada Trotuș dând nas în nas cu blocurile, cu gândul la viața tihnită de la țară, dar și la dezavantajele sale: lipsa asfaltului.
Rubrica „Monitorul vine pe strada ta!” continuă și săptămâna viitoare. Vă așteptăm opiniile și su-gestiile în legătură cu strada pe care locuiți pe forumul ziarului, pentru a vă face o vizită și pentru a aduce, astfel, în atenția autorităților, problemele de pe strada dumneavoastră!