Ediția: Miercuri 8 Ianuarie 2025 Nr. 6788

Manevra populistă a liberalilor, în ceea ce privește prețul gigacaloriei și debranșările de la ENET, demascată de Prefectură


Prefectura Vrancea consideră nelegală hotărârea Consiliului Local Focșani referitoare la reducerea prețului gigacaloriei de la ENET și modificarea condițiilor de debranșare. Juriștii Instituției Prefectului au dat aviz de nelegalitate hotărârii adoptate anul trecut de Consiliul Local Focșani și au solicitat revocarea actului normativ. Propunerea de revocare a hotărârii Consiliului Local va fi prezentată consilierilor locali la ședința ordinară care va avea loc săptămâna viitoare. Șeful Serviciului verificarea legalității din cadrul Prefecturii, Eduard Bălănescu, a arătat că sunt mai multe motive pentru care hotărârea este considerată nelegală. În primul rând, a arătat juristul, nu sunt respectate normele de tehnică legislativă iar pe parcursul hotărârii sunt mai multe valori ale prețului gigacaloriei. În al doilea rând, programul derulat de municipiul Focșani pentru reabilitarea cu fonduri europene a sistemului de termoficare face parte dintr-un proiect național, cu obligații asumate de administrația locală, inclusiv cele referitoare la prețul gigacaloriei. „Pentru ca banii europeni să nu fie returnați trebuie să existe o anumită politică de prețuri”, a arătat Eduard Bălănescu. De asemenea, hotărârea Consiliului Local nu respectă nici normele legale referitoare la debranșare prevăzute de legea serviciului public de alimentare cu energie termică. „Era imposibil să îndeplinească cerințele de legalitate”, a precizat Eduard Bălănescu.
    Reamintim că, la sfârșitul anului trecut, la inițiativa populistă a consilierilor PNL, a fost aprobat un proiect de hotărâre prin care prețul gigacaloriei era fixat arbitrar la 107 lei pentru următorii 10 ani. Asta în condițiile în care, în anii anteriori, Consiliul Local adoptase alte hotărâri referitoare la un calendar de majorare a prețurilor, conform negocierilor cu Uniunea Europeană. De asemenea, liberalii au propus ca orice debranșare de la ENET să fie realizată doar cu înștiințarea producătorului de energie termică, fără alte avize. Proiectul a fost votat de toți consilierii locali, fiind condiția impusă de liberali pentru a vota favorabil un alt proiect de hotărâre referitor la reabilitarea prin fonduri europene a rețelelor termice din cartierul Bahne.
    „Monitorul de Vrancea” a arătat încă de la data aprobării acestei hotărâri că nu sunt respectate atât legea serviciului public de alimentare cu energie termică 325 din 2006 cât și obligațiile asumate de municipalitate când a solicitat fondurile europene pentru modernizarea serviciului de alimentare cu energie termică.
    Practic, dacă hotărârea nu este revocată și este menținută în forma actuală, municipalitatea trebuie să returneze aproape 40 milioane euro, fondurile alocate în prima etapă pentru motoarele termice noi de la ENET și reabilitarea rețelelor de termoficare. Acest lucru este cunoscut de orice persoană care lucrează în domeniul fondurilor europene iar motivul este foarte simplu, pentru că nu se respectă contractul inițial prin care municipalitatea a accesat acești bani.

Hotărârea nu respectă condițiile legale pentru debranșări

    În ceea ce privește debranșarea de la seviciul de termoficare, legislația română prevede foarte clar condițiile în care se face acest lucru. Astfel, debranșările sau deconectările se „efectuează numai de către operatorul care are și calitatea de furnizor, în termen de maximum 45 de zile de la data solicitării, după verificarea documentelor care dovedesc îndeplinirea condițiilor cumulative impuse”. Legea menționată stabilește că pentru debranșare este nevoie de acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât și pe verticală, de acordul scris al asociației de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale. Sunt impuse aceste restricții deoarece se consideră că blocurile au fost prevăzute din proiectare cu racordare la sistemul centralizat de încălzire iar orice modificare îi afectează pe ceilalți locatari. De altfel, acest lucru se vede la blocurile unde  au avut loc debranșări și au crescut facturile pentru cei care au rămas racordați la ENET. Cei mai afectați sunt focșănenii cu venituri mici, care nu au avut bani pentru montarea unei centrale de apartament.
    Aceeași lege prevede și sancțiuni pentru cei care se debranșează fără avizul producătorului de energie termică. Sunt considerate contravenții, cu sancțiuni de până la o mie de lei, „debranșarea/deconectarea de la SACET a utilizatorului sau consumatorului de energie termică fără respectarea dispozițiilor prezentei legi; c) golirea instalațiilor de către utilizatorul/consumatorul serviciului în vederea executării unor modificări sau reparații fără acordul scris al operatorului serviciului și al asociației de proprietari, cu excepția cazurilor de avarii sau de forță major”.
    De menționat că la nivel național, statul român a stabilit că dacă vor fi investiți bani în reabilitarea și modernizarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică, ar trebui să fie menținuți consumatorii racordați pentru ca investițiile să fie eficiente. Din acest motiv, prin ordinul 91 din 2007 al ANRSC, s-a impus interdicția debranșării pentru locuitorii imobilelor din zonele unitare de încălzire. ANRSC, așa cum prevede legea 325 din 2006, este autoritatea de reglementare în domeniul acestui serviciu care „elaborează, stabilește și urmărește aplicarea ansamblului de reglementări obligatorii la nivel național, necesar funcționării pieței de energie termică, în condiții de eficiență, concurență, transparență și protecție a consumatorilor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?