Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Aveţi grijă de sănătatea ochilor!


   Numărul din ce în ce mai mare al cazurilor de conjunctivită i-a determinat pe reprezentanții Ministerului Sănătății (MS) să avertizeze populația, prin intermediul unui comunicat de presă, asupra efectelor grave ale acestei afecțiuni. Specialiștii MS cer populației să respecte recomandările medicilor oftalmologi, dar și regulile de prevenire a acestor afecțiuni. „Astfel, pentru prevenirea conjunctivitei este bine: să se respecte cu strictețe regulile de igienă: spălatul  cât mai des pe mâini cu săpun, pentru a preveni potențiale infecții la nivelul ochilor cu bacterii și virusuri; să se evite folosirea produselor cosmetice în exces sau a celor expirate, care pot deveni extrem de periculoase; să existe atenție sporită la contactul  cu apa din piscină, ștranduri, lacuri, care pot fi surse de microorganisme infecțioase, precum bacterii, virusuri, para-ziți și ciuperci. Pătrunzând în organism, acestea pot provoca o serie de infecții, localizate cel mai frecvent la nivelul pielii, ochilor, urechilor și tubului digestiv. Chiar și în piscinele atent îngrijite există pericolul contractării anumitor infecții, deoarece unii germeni sunt rezistenți la produsele dezinfectante puse în apă. De aceea, trebuie să fie curățate cu atenție lentilele de contact înainte și după folosire pentru a nu rămâne bacterii atașate de ele”, se arată în comunicatul de presă emis de Ministerul Sănătății. 
   Conjunctivita se produce la contactul cu factori iritanți precum șampoanele, praful, fumul de țigară, gaze, dar și din cauza clorului folosit în tratarea apei din piscine. De asemenea, aceasta poate apărea și din cauza fardurilor. Simptomele care ar trebui să dea de bănuit sunt: înroșirea ochilor, lăcrimare excesivă, vedere încețoșată și sensibilitate crescută la lumină. 
   La apariția acestor simptome este indicat să vă prezentați la medic și să evitați frecatul la ochi în caz de mâncărime, durere sau la senzația de corp străin, pentru a nu se infecta și mai rău zona. 
Ministerul Sănătății nu recomandă automedicația în cazul în care infecția a apărut deja. De asemenea, dacă cineva din familie are conjunctivită, nu trebuie folosite aceleași așternuturi și prosoape.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?