Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

1.700 de ţărani din cei 6.000 scoşi datori la CAS au scăpat de impunerile de plată


   Săptămâna trecută, președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR) și al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a făcut mai multe precizări privind situația celor peste 6.000 de țărani scoși datori la CAS, una dintre precizări referindu-se la faptul că aproximativ 1.700 de persoane aveau de plată sume mai mici de 40 lei, care, potrivit Codului de procedură fiscală, ar fi trebuit anulate.
    Ieri, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, Mihai Copaci, a declarat că CAS nu a mai trimis decizii de impunere celor 1.700 de țărani. „1.700 de persoane se încadrează în prevederile art 178 din OUG 92/2003 modificată și completată la zi, mai exact au datorii mai mici de 40 de lei, care se anulează, motiv pentru care nu am mai transmis deciziile. Mai avem de trimis 1.500 de decizii, dar termenul de predare a dosarelor către ANAF s-a prelungit, iar noi trebuie să le predăm până pe 30 septembrie. Până nu se dau dosarele, nimeni nu e obligat să plătească. Din cele 15.000 de dosare, mai avem de predat 7.799, din care peste 6 mii sunt cele ale persoanelor care au obținut venituri din agricultură. Bazele de date existente la nivelul CAS și ANAF vor fi transmise simultan, fiind întocmite procese verbale. Astfel, o persoană va putea afla de la oricare dintre cele două instituții situația reală a veniturilor. În acest fel, nu vor mai exista situațiile din trecut”, a precizat Mihai Copaci.
    Åžeful Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea își pune speranța în UNCJR și Asociația Comunelor din România (ACoR) pentru rezolvarea situației țăranilor.
   „Protocolul încheiat între ANAF și CNAS reglementează faptul că transmiterea de către casele județene a bazei de date privind veniturile din agricultură se face la venitul net estimat, iar datele sunt cele înregistrate din declarația 221. Prin urmare, la nivelul anilor 2009, 2010, 2011, în urma verificării bazelor de date transmise de ANAF a rezultat că numărul de persoane conținute în aceste baze de date erau: trei persoane în 2009, două în 2010 și trei în 2011. Ceea ce a declarat domnul președinte Marian Oprișan este situația de fapt în acest moment. Sperăm ca demersurile care se vor face prin sprijinul ACoR și al președintelui Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, Marian Oprișan, să ducă la rezolvarea situației”, spune Mihai Copaci.

Oprișan a acuzat incompetența de la Camera de Conturi Vrancea

    Scandalul celor șase mii de datornici la Sănătate este unul artificial, creat în urma „unei erori cauzate de lipsa de profesionalism” a unor inspectori de la Camera de Conturi Vrancea, condusă de directorul Ionel Petrea, a acuzat, săptămâna trecută, într-o conferință de presă, președintele Marian Oprișan. Acesta a declarat că, în realitate, nu sunt decât 16 datornici la Sănătate dacă se ține cont de prevederile protocolului încheiat între Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Analiza a fost realizată de juriștii Consiliului Județean Vrancea, în urma solicitărilor făcute de Asociația Comunelor din Vrancea, prin președintele său, primarul Vasile Vatră.
        Greșeala comisă de inspectorii Camerei de Conturi, mai exact Lucian Mereoiu și Ion Bratu, a constat în solicitarea unei alte liste de contribuabili de la Direcția Generală a Finanțelor Publice Vrancea. Concret, a afirmat Marian Oprișan, potrivit protocolului încheiat între ANAF și CNAS, pentru veniturile din activități agricole trebuia comunicat veni-tul net estimat pe baza datelor înregistrate în Declarația 221 „privind veniturile din activități agricole”. Această declarație trebuia depusă de cei care obțin venituri din cultivarea și valorificarea florilor în sere și solarii și/ sau în sistem irigat, cultivarea și valorificarea legumelor și zarzavaturilor în sere și solarii și/ sau în sistem irigat, cultivarea și valorificarea arbuștilor, cultivarea și valorificarea plantelor decorative, cultivarea și valorificarea ciupercilor, exploatarea pepinierelor viticole, exploatarea pepinierelor pomicole. Mai mult, a explicat președintele UNCJR, în formularul Declarației 221 este înscris „exploatarea pepinierelor viticole” și nu exploatarea plantațiilor viticole. „Ori, pepiniera reprezintă terenul rezervat pentru înmulțirea și formarea plantelor care nu aduce venit proprietarului din exploatarea produsului finit, respectiv struguri”, a afirmat Marian Oprișan.
        Această listă, stabilită conform protocolului, cuprinde doar 16 persoane și nu șase mii cum au pretins inspectorii Camerei de Conturi. Pentru 2009 erau 3 persoane, pentru 2010 încă 2 persoane, în 2011 alte trei persoane, iar în 2012 încă 6 persoane. „Ca atare, numărul persoanelor cărora CAS trebuia să le emită decizii pentru nedepunerea Declarației 221- venituri din activitățile agricole era 16 și nu 6.000, deoarece CAS Vrancea poate solicita plata contribuțiilor de asigurări de sănătate doar în baza Declarației 221”, a afirmat președintele Marian Oprișan.

Inspectorii Camerei de Conturi au încurcat declarațiile

        În ciuda protocolului dintre ANAF și CNAS, inspectorii Camerei de Conturi Vrancea au cerut plata contribuției la Sănătate în baza formularului 205 și nu a declarației 221. „Diferența de la 16 la 6000 de persoane cărora li s-au emis decizii de impunere este rezultatul unei erori cauzate de lipsa de profesionalism a celor care au solicitat sau au furnizat informațiile, respectiv inspectorii de la Camera de Conturi Vrancea care au solicitat DGFP Vrancea baza de date rezultată în urma depunerii formularului 205 și nicidecum a formularului 221. Din acest motiv, la emiterea deciziilor de imputare s-au luat în calcul veniturile obținute din agricultură menționate în Declarația 205 „impozitul reținut la sursă și câștigurile/pierderile realizate, pe beneficiar de venit” deși în actul adițional la protocol se stipulează că la stabilirea contribuției de asigurări de sănătate se ia în calcul, pentru venituri din activități agricole, doar venitul net estimat înregistrat în Declarația 221″, a afirmat președintele Marian Oprișan.
    Mai mult, printre cele 6.000 de persoane, se află aproximativ 1.700 de persoane care aveau de plată sume mai mici de 40 lei, care, potrivit Codului de procedură fiscală, ar fi trebuit anulate.
    Marian Oprișan le-a recomandat celor 6.000 de agricultori vrânceni care au primit impuneri de plată de la CJAS Vrancea să le conteste imediat în instanță, formularele necesare acestei proceduri găsindu-se la sediile tuturor primăriilor din județul Vrancea. „Îi rog pe toți vrâncenii să aibă încredere că vom rezolva instituțional această pro-blemă și nu ne vom lăsa până nu vom rezolva, legal, problema cu care aceștia se confruntă. Nu îi voi abandona în fața acestei nedreptăți!”, a afirmat președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?