Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Începe școala, începe și Bac-ul


    Prima zi din semestrul al II-lea coincide, anul acesta, cu începerea examenului național de bacalaureat. Aproape 2400 de candidați vor susține astăzi prima probă din cadrul examenului, potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Vrancea. Liceenii trăiesc primele emoții ale Bac-ului, odată cu susținerea  probei de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A). Este pentru prima dată când examenul de bacalaureat începe mai devreme cu patru luni, iar competențele digitale și lingvistice se susțin la o distanță așa de mare de probele scrise.     Conform calendarului aprobat prin ordin de ministru, proba va continua în data de 13 februarie și va fi urmată de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (14 – 15 februarie). În zilele de 16, 19 și 20 februarie este programată evaluarea competențelor digitale (proba D), iar în perioada 21-22 februarie se va desfășura evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C). Candidații trebuie să știe că probele sunt monitorizate audio-video, iar accesul în sala de examen se face ca la probele scrise. Concret, aceștia nu au voie în sala de examen cu telefoane mobile, cu caiete, manuale sau orice altă sursă de inspirație, care ar atrage după sine excluderea din examen, indiferent dacă au fost sau nu folosite.
    Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educației Naționale (MEN), „subiectele pentru probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română și în limba maternă sunt elaborate de Centrul Național de Evaluare și Examinare și cuprind texte literare și nonliterare, funcționale și nonfuncționale, cu un grad de complexitate care permite tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute”, se arată în comunicatul MEN. Totodată, reprezentanții MEN spun că rezultatul obținut de fiecare candidat la proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română/limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competență corespunzător grilei aprobate la nivel național: experimentat, avansat și mediu. Candidatul care refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una din probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale se consideră că nu a susținut proba. Evaluările elevilor se desfășoară la nivelul unității de învățământ, în fața unei comisii prezidate de directorul unității de învățământ și numite prin decizie a inspectorului școlar general, în condițiile stabilite de metodologia de desfășurare a examenului național de bacalaureat.

Probele scrise vor avea loc în iunie

    Examenul maturității, așa cum i se mai spune examenului de bacalaureat, va continua cu probele scrise, la finalul lunii iunie.  Astfel, prima probă scrisă – Limba și literatura română – Ea) – va avea loc luni, 25 iunie. Proba la Limba și literatura maternă – Eb) este programată marți, 26 iunie, iar proba Ec) – proba obligatorie a profilului, miercuri, 27 iunie. Ultima probă scrisă – la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – se va desfășura joi, 28 iunie. Afișarea primelor rezultate are ca termen data de 4 iulie (până la ora 12:00) și e urmată de depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00). Între 5 și 8 iulie vor fi soluționate contestațiile, în timp ce afișarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 9 iulie. De asemenea, trebuie spus că anul școlar pentru clasele a XII-a și a XIII-a se încheie vineri, 25 mai, față de 16 iunie, când se termină cursurile pentru restul elevilor. Până atunci însă, elevii se vor putea bucura de vacanța de primăvară, în perioada 31 martie -10 aprilie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?